You are here

Υπουργείο: Ανάπτυξη πέραν του 2%

13/08/2002 17:34
«Ο ρυθμός ανάπτυξης για την κυπριακή οικονομία για το 2002 προβλέπεται, με τα σημερινά δεδομένα, να ξεπεράσει αισθητά το 2% και να κυμανθεί μεταξύ 2,5%-3%».

Αυτό αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα το Υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με την προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων του Economist Intelligence Unit (EIU) για την φετινή αύξηση που θα παρουσιάσει το ΑΕΠ.

«Χθεσινή πρόβλεψη, που είδε το φως της δημοσιότητας, προερχόμενη από το Economist Intelligence Unit» συνεχίζει το Υπουργείο «και η οποία αναφέρεται σε ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας κάτω του 2%, δεν συνάδει με τα μέχρι σήμερα στατιστικά στοιχεία και τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών και του Γραφείου Προγραμματισμού».

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι «η παρατηρούμενη για το πρώτο εξάμηνο του χρόνου επιβράδυνση στο ρυθμό ανάπτυξης, κυρίως λόγω της μείωσης στον τουρισμό, δεν συνοδεύεται από ουσιαστική αύξηση της ανεργίας και αυτό αποτελεί ένδειξη ότι δεν αναμένεται επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης πέραν του 2,5-3% που προβλέπει το Υπουργείο Οικονομικών. Αυτό επιβεβαιώνουν και προβλέψεις που έγιναν για άλλα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη, όπως ιδιωτική κατανάλωση, επενδύσεις και εξαγωγές».

Τέλος το Υπουργείο αναφέρει ότι οι προβλέψεις του που τεκμηριώνουν ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης 2,5-3% θα διαβιβαστούν εντός των προσεχών ημερών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια της υποβολής του αναθεωρημένου Προενταξιακού Οικονομικού Προγράμματος 2001-2005.

Στην έκθεση που δημοσίευε τη Δευτέρα η StockWatch το EIU εκτιμά ότι η ανάπτυξη της Κυπριακής οικονομίας το 2002 θα ανέλθει στο 1.9% αναθεωρώντας επιθετικά προηγούμενη πρόβλεψη για ανάπτυξη 2.4%.

Σημειώνεται ότι στην έκθεση εκτιμάται επίσης το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κύπρου θα υπερβεί το σχετικό κριτήριο του Μάαστριχ φθάνοντας το 3.2% κάτι που σχετίζεται όμως και με τις σχετικές προβλέψεις για το ΑΕΠ. Οι αντίστοιχες προβλέψεις του Υπουργείου είναι για έλλειμμα που θα φθάσει το 2.6% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με το EIU η εν λόγω πρόβλεψη στηρίζεται σε προϋπόθεση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει στο 2.8%.