You are here

Ζητούν απορρόφηση αυξήσεων από το κράτος

26/01/2022 18:16

Κάλεσμα προς το κράτος να εγκαταλείψει τα δικαιώματα του επί των οποιανδήποτε νέων αυξήσεων στις χρεώσεις στο λιμάνι, απευθύνει η ΟΕΒ, εν μέσω των αντιδράσεων για τις αυξημένες ταρίφες που προωθούν οι διαχειρίστριες εταιρείες.

Ανάλογη εισήγηση, απέστειλε σήμερα στον αρμόδιο Υπουργό και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Η ΟΕΒ καλεί το Υπουργείο Μεταφορών όπως μελετήσει με κάθε δυνατό μέσο τη δυνατότητα, μέσα από τις υφιστάμενες συμβάσεις και το ευρύτερο εθνικό και κοινοτικό νομικό πλαίσιο, να τύχουν από το υπουργείο διαπραγμάτευσης οι προτιθέμενες αυξήσεις.

Όπως αναφέρεται σε επιστολή που απέστειλε ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου προς τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, Σταύρο Μιχαήλ,, το όλο θέμα θα είχε λήξει αν το κράτος απεκδύετο του δικαιώματoς του επί των οποιωνδήποτε νέων αυξήσεων, κάτι που θα μείωνε στο 1/3 περίπου (από 15% σε 5%) το τελικό ύψος των αυξήσεων.

Ο κ. Αντωνίου αναφέρει ότι αντιλαμβάνεται το περιορισμένο περιθώριο ελιγμών στις προσπάθειες για εφαρμογής της όποιας ρήτρας παρέχει στους επενδυτές το δικαίωμα για επιβολή αυξήσεων στις ταρίφες.

«Σε μια εποχή που το κράτος έχει διαθέσει τεράστιους εθνικούς πόρους για στήριξη της πραγματικής οικονομίας και προβαίνει σε αναστολή είσπραξης οφειλόμενων φόρων και εισφορών σε μια προσπάθεια να προστατευθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, η είσπραξη από το κράτος των 2/3 από τις νέες αυξήσεις στις ταρίφες, θα συνιστούσε επιβολή φορολογίας σε εξόφθαλμη αντίθεση και αντίφαση με την γενικότερη κυβερνητική πολιτική», τονίζεται.