You are here

Ζητούν εξαίρεση αμυντικών δαπανών από διαδικασία δημοσιονομικού ελλείμματος

17/05/2022 17:46

Τη θέση της Κύπρου για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τη διαδικασία δημοσιονομικού ελλείμματος εξέφρασε στο πλαίσιο της συνάντησης της διοικούσας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ) στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης.

Ο κ. Πετρίδης συμμετείχε στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας που πραγματοποιήθηκε πριν την συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, σε σύνθεση Υπουργών Άμυνας.

Σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων, ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως κατά τη συνάντηση του ΕΟΑ υποστήριξε ακόμα τη δημιουργία κόμβου καινοτομίας, ενώ σημείωσε την ανάγκη της απλοποίησης των διαδικασιών για κοινές προμήθειες αμυντικού υλικού.

Στο πλαίσιο της συνάντησης του ΣΕΥ σε σύνθεση ΥΠΑΜ, δήλωσε ο κ. Πετρίδης, οι Υπουργοί ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις σε σχέση με τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σε τηλεδιάσκεψη με τον Ουκρανό Υπουργό Άμυνας.

«Για ακόμα μία φορά καταδικάσαμε απερίφραστα τη ρωσική εισβολή και τονίσαμε την ανάγκη για εντατικοποίηση των διπλωματικών προσπαθειών για πολιτικό διάλογο μεταξύ των δύο μερών με σκοπό την κατάπαυση του πυρός» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, συζητήθηκε επίσης η πορεία υλοποίησης της Στρατηγικής Πυξίδας καθώς και η αποτελεσματικότητα των Αποστολών και Επιχειρήσεων Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ.

«Ως Κύπρος υποστηρίξαμε την έγκαιρη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αναδυόμενες συγκρούσεις πριν την εξέλιξη τους σε κρίση, όπως και την αποτελεσματικότερη χρησιμοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη» υπογράμμισε.