You are here

Δυναμική ανάπτυξης στο ΤΕΠΑΚ από Βερεγγάρια

01/08/2018 06:54

Πολύ κοντά στην υλοποίηση ενός οράματος πολλών χρόνων βρίσκεται το ΤΕΠΑΚ και ο δήμος Κάτω Πολεμιδιών καθώς οι εργασίες αποξήλωσης του στρατιωτικού οικισμού Βερεγγάρια ολοκληρώνονται σε έξι μήνες.

Το συγκεκριμένο τεμάχιο γης, η έκταση του οποίου ανέρχεται στις 258.000 τ.μ., μετά από απόφαση του υπουργικού συμβουλίου θα αξιοποιηθεί τόσο από το ΤΕΠΑΚ όσο και από τον δήμο Πολεμιδιών ως αντιστάθμισμα της πολύχρονης ταλαιπωρίας των κατοίκων της περιοχής, λόγω των επιβλαβών αμιάντων που υπήρχαν στις 194 στέγες των κατοικιών του βρετανικού οικισμού.

Η ανάπτυξη του τεμαχίου αναμένεται να δώσει νέα δυναμική στην κτιριακή ανάπτυξη του Πανεπιστημίου αλλά και στο δήμο Κάτω Πολεμιδιών.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου μεταφορών Αλέκος Μιχαηλίδης δήλωσε στη StockWatch ότι η αποξήλωση του οικισμού προχωρεί κανονικά με τον εργολάβο σύμφωνα με το συμβόλαιο που υπέγραψε, να συμπληρώνει τις εργασίες τέλος του ερχόμενου Ιανουαρίου.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε επίσης ότι πέραν του ΤΕΠΑΚ που θα του παραχωρηθεί το μεγαλύτερο κομμάτι από το συγκεκριμένο τεμάχιο δικαιωματικά θα δοθεί και ένα αρκετά μεγάλο τεμάχιο στο δήμο Κάτω Πολεμιδιών για τις δικές του ανάγκες.

«Ελπίζουμε ότι σύντομα με όλες αυτές τις αναπτύξεις που θα ανέλθουν σε μερικά εκατομμύρια ευρώ να δοθεί περαιτέρω ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα της περιοχής».

Το μεγαλύτερο κομμάτι στο ΤΕΠΑΚ

Στις δικές του δηλώσεις ο πρύτανης του ΤΕΠΑΚ Ανδρέας Αναγιωτός, ανέφερε ότι το πανεπιστήμιο βρίσκεται σε πλήρη συνεννόηση με το δήμο Κάτω Πολεμιδιών και τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Όσον αφορά τις αναπτύξεις που αφορούν το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο, αν και το πλάνο βρίσκεται στο αρχικό στάδιο, είπε ότι θα περιλαμβάνει φοιτητικές εστίες, κέντρο έρευνας και καινοτομίας καθώς και αθλητικό κέντρο.

Μερτικό λαμβάνει ο δήμος Κάτω Πολεμιδιών

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που υπογράφηκε πέρσι στις 3 Νοεμβρίου, το κόστος των εργασιών για απομάκρυνση των αμιάντων θα ανέλθει στα €9,5 εκ., ενώ οι εργασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τέλος του ερχόμενου Ιανουαρίου, δήλωσε στη StockWatch ότι ο δήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών Νίκος Αναστασίου.

Πρόσθεσε ότι οι αμίαντοι από τις στέγες των σπιτιών που τα τελευταία 22 χρόνια αποτελούσαν εστία μόλυνσης για το περιβάλλον μεταφέρονται σφραγισμένοι σε ειδική συσκευασία πίσω στις γαλαρίες του Αμιάντου από όπου είχε γίνει η εξόρυξη τους.

Ο κ. Αναστασίου είπε ότι στο πλαίσιο της αξιοποίησης της περιοχής ο δήμος Πολεμιδιών εξασφάλισε τη δέσμευση της κυβέρνησης για την παραχώρηση 15.000 τ.μ. από το σύνολο του τεμαχίου ως αντισταθμιστικό μέτρο της πολύχρονης ταλαιπωρίας που υπέστησαν οι κάτοικοι από την μόλυνση του περιβάλλοντος λόγω των αμιάντων.

«Όραμα μας είναι να γίνει ένα ενιαίο master plan ανάπτυξης του χώρου», είπε, σημειώνοντας ότι «θα παραχωρηθεί το μεγαλύτερο κομμάτι του τεράστιου τεμαχίου στο ΤΕΠΑΚ. Στο κομμάτι που θα παραχωρηθεί στο δήμο θα συγκεντρωθούν όλες οι υπηρεσίες που σήμερα βρίσκονται διάσπαρτες και ο δήμος επιβαρύνεται με ένα αρκετά ψηλό κόστος για τα ενοίκια».

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και τη δημιουργία ενός μεγάλου αστικού πάρκου που θα επεκτείνεται μέχρι το γραμμικό πάρκο του πόταμου Γαρύλλη και θα καταλήγει με πεζόδρομους και ποδηλατοδρόμους στο παραλιακό μέτωπο Λεμεσού, είπε.

Οι κάτοικοι συνεχίζουν να ανησυχούν

Εκ μέρους του κινήματος Οικολόγων ο Ανδρέας Ευλαβής δήλωσε ότι οι κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν ανησυχίες για τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη παρά τις διαβεβαιώσεις της εταιρείας ότι λαμβάνονται όλα τα προληπτικά μέτρα τόσο για τους εργαζόμενους στην αποξήλωση των αμιάντων όσο και για αποφύγει οποιασδήποτε μόλυνση στο περιβάλλουν.

Υπενθύμισε ότι για χρόνια οι στέγες από αμίαντο παρέμεναν στο έλεος των καιρικών συνθηκών με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις να πιέζουν την εκάστοτε κυβέρνηση να αναπτύξει την περιοχή.

Να σημειωθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αγόρασε το 2011 το συγκεκριμένο χώρο έναντι €8 εκ. από τους βρετανούς που είχαν εν τω μεταξύ εγκαταλείψει τον οικισμό από το 1997.

Της Ηρώς Ευθυμίου