You are here

Επιμένει η κυβέρνηση για εξορθολογισμό δαπανών εκπαίδευσης

12/07/2018 11:08

Την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για εξορθολογισμό δαπανών του υπουργείου παιδείας, υπεραμύνθηκε σήμερα η κυβέρνηση δια της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Κλέλιας Βασιλείου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Μετά τη συνάντηση, η κ. Βασιλείου είπε ότι «κατά τη συνάντηση έγινε ένας πραγματικά παραγωγικός διάλογος ως προς τον κοινό μας στόχο που είναι στο τέλος της μέρας το καλό των παιδιών μας.

«Αυτός πρέπει να είναι ο γενικότερος στόχος όλων μας: νηφάλια να συζητήσουμε και να δούμε με ποιο τρόπο και με ποια μέσα μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι το παραγόμενο αποτέλεσμα είναι ποιοτικό», σημείωσε.

«Αυτός είναι ο στόχος όλων μας, τουλάχιστον αυτός θα έπρεπε να είναι και πάνω σε αυτή τη βάση έχει συζητηθεί εκτενώς το θέμα της συγκράτησης των δαπανών, από πού μπορούμε να συγκεντρώσουμε χρήματα, που όπως διαφαίνεται μπορούν να μας δοθούν, για να δαπανηθούν σε άλλα προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας και σε άλλες δράσεις που όλοι αναγνωρίζουμε είναι απόλυτα αναγκαίες»., ανέφερε.

«Το στοίχημα σε αυτή την περίπτωση δεν είναι να κόψουμε χρήματα από την παιδεία για να πάνε κάπου αλλού, και αυτό που έχει επαναβεβαιωθεί σήμερα είναι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και ιδιαίτερα του Προέδρου της Δημοκρατίας, για εξορθολογισμό (δαπανών) που να οδηγήσει σε ενίσχυση της παιδείας και ενίσχυση του καλού έργου των εκπαιδευτικών», σημείωσε.

«Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν πάρα πολύ καλοί εκπαιδευτικοί στο σύστημα, αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς και αυτοί ακριβώς είναι που πρέπει να ενισχυθούν, για να ενισχύσουν και τα παιδιά μας. Και στο τέλος της μέρας αυτό είναι που έχουμε ως παραγόμενο αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

«Δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς ότι παρατηρούνται προβλήματα, όπως, για παράδειγμα, τα φαινόμενα συμπεριφορών στα σχολεία κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Υπάρχουν παρά πολλά επίπεδα που χρειάζονται ενίσχυση. Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας εξορθολογίζεται για να ενισχύσει όλο αυτό το πλαίσιο», τόνισε.

Κληθείσα να σχολιάσει την προειδοποίηση συνδικαλιστικών οργανώσεων των εκπαιδευτικών ότι ενδεχομένως να προχωρήσουν σε απεργιακά μέτρα τον Σεπτέμβριο, η κ. Βασιλείου είπε ότι «εάν όλοι έχουμε στο μυαλό μας, νηφάλια, ότι το καλό των παιδιών μας είναι πάνω από όλους και όλα, τότε θεωρούμε ότι δεν θα υπάρχει λόγος να συζητούμε το συγκεκριμένο ζήτημα για τον Σεπτέμβρη». 

Πρόσθεσε ότι «θεωρούμε ότι και με τη συζήτηση που γίνεται σήμερα και με τα μηνύματα από τους γονείς, αλλά και από την Κυβέρνηση, θα επικρατήσει ακριβώς νηφάλιο πνεύμα για να μπορέσουν να κατέβουν οι τόνοι διότι είναι κάτι που δεν χρειάζονται τα παιδιά μας».

Δεν θα ρίξουν λάδι στη φωτιά

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης Μορφάκης Σολομωνίδης δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση στην παιδεία είναι ήδη τεταμένη και δεν προτίθενται να ρίξουν λάδι στη φωτιά απαντώντας στις προειδοποιήσεις της ΠΟΕΔ για μη άνοιγμα των σχολείων τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, τονίζοντας ότι στόχος των οργανωμένων γονιών είναι ο διάλογος με την οργάνωση των εκπαιδευτικών για να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά.
 
Αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας είχε σήμερα το πρωί συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Προεδρικό.
 
Σύμφωνα με τον κ. Σολομωνίδη, σκοπός της συνάντηση «ήταν να διασφαλίσουμε και να δεσμεύσουμε τον Πρόεδρο -όπως και ο ίδιος εξάλλου μας έχει πει- ότι εάν προκύψουν μειώσεις κονδυλίων μέσω του εξορθολογισμού, τα κονδύλια να διατεθούν για προγράμματα τα οποία ήδη συζητήσαμε με τον Πρόεδρο και θα αφορούν θέματα ασφάλειας και υγείας στα σχολεία, θέματα ειδικής εκπαίδευσης, παραβατικότητας και προαιρετικών ολοήμερων σχολείων».
 
Ανέφερε ακόμα ότι θα υπάρξει διάλογος με το Υπουργείο Παιδείας για τα θέματα της αξιολόγησης του μαθητή, της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού και του εκπαιδευτικού έργου, ενώ αναμένουν και την κατάθεση των νέων κανονισμών λειτουργίας για τη δημοτική εκπαίδευση στη Βουλή.
 
Ο κ. Σολομωνίδης είπε ότι δεν θα μπει σε διάλογο με τους εκπαιδευτικούς μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κληθείς να σχολιάσει αναρτήσεις του προέδρου της ΠΟΕΔ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημειώνοντας πως ανέμεναν η ΠΟΕΔ να ζητήσει συνάντηση μαζί τους για να υπάρξει ενημέρωση για τις θέσεις τους και ακολούθως να αποφασίσουν με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να στηρίξουν τα οποιαδήποτε αιτήματα των δασκάλων.
 
«Δεν θέλουμε να εμπλακούμε στο κομμάτι το εργασιακών, ούτε θέλουμε να μπούμε στη συζήτηση μείωσης ή όχι των απαλλαγών που τυγχάνουν οι εκπαιδευτικοί. Όμως δεν μπορεί από τη μια να ζητούμε διάλογο αλλά διάλογος με τους οργανωμένους γονείς να μη γίνεται. Δεν γίνεται από τη μια να ζητούμε στήριξη των οργανωμένων γονιών αλλά να μην αναγνωρίζουμε ούτε το έργο ούτε το ρόλο που έχουν», είπε.
 
Κληθείς να σχολιάσει την πρόθεση της ΠΟΕΔ να κατέλθει σε απεργιακά μέτρα τον ερχόμενο Σεπτέμβρη αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της, ο πρόεδρος των οργανωμένων γονιών στη δημοτική εκπαίδευση είπε πως δεν θα απαντήσουν βεβιασμένα, αλλά θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να φέρουν τους εκπαιδευτικούς στο τραπέζι του διαλόγου. «Σκοπός μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία ομαλά. Δεν μπορούμε να απαντήσουμε σε κάτι θεωρητικό και κάτι που θα γίνει το Σεπτέμβρη. Όταν κι εφόσον θα έχουμε τελικά αποτελέσματα και εάν και εφόσον θα υπάρξουν απεργιακά μέτρα – είναι δημοκρατικό τους δικαίωμα- δεν θέλουμε να προκαταλάβουμε την όποια απόφαση, έχουμε καιρό να απαντήσουμε και να πούμε τις απόψεις μας και για το συγκεκριμένο θέμα» σχολίασε.
 
Τώρα ήδη η κατάσταση είναι τεταμένη, υπέδειξε, και «δεν θέλουμε να βάζουμε λάδι στη φωτιά. Όταν κι εφόσον κρίνουμε αναγκαίο θα συνέλθουν ξανά τα συλλογικά μας όργανα σε παγκύπρια βάση και τα τοποθετηθούν».