You are here

Φρ. Σαββίδης: Τέσσερις προτεραιότητες για ανάπτυξη ΤΕΠΑΚ

09/10/2021 06:00

Σε πορεία επανεκκίνησης βρίσκεται το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου θέτοντας συγκεκριμένες προτεραιότητες προς υλοποίηση το επόμενο διάστημα.

Ο νέος πρόεδρος του συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ Φρίξος Σαββίδης, σε συνέντευξή του στη StockWatch αναφέρει ότι είναι ξεκάθαρο πως το Πανεπιστήμιο βρίσκεται σε μια πορεία επανεκκίνησης, «εξάλλου έχουμε θέσει και το επικοινωνιακό μας μήνυμα/σλόγκαν «τα πάντα ρει-start», όπως σημειώνει.

Αναφέρει ότι ως ο νέος Πρόεδρος του Συμβουλίου, έχει μελετήσει και έχει διαμορφώσει μια προκαταρκτική εικόνα ως προς τους σημαντικούς στρατηγικούς στόχους, στους οποίους θα πρέπει το Πανεπιστήμιο να δώσει έμφαση, ώστε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ενδυνάμωση και ανάπτυξη.

«Βέβαια, για την ορθότερη και αποτελεσματικότερη επίτευξη των στόχων του Πανεπιστημίου, είναι απαραίτητη η συναντίληψη και σύμπλευση με τις Πρυτανικές Αρχές», τονίζει.

Οι προτεραιότητες του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, αφορούν:

-στη δημιουργία νέας νομοθεσίας που να διέπει τη λειτουργία του Πανεπιστημίου στη βάση των νέων και σύγχρονων διεθνών πρακτικών,

-στην ανάπτυξη νέων κτηριακών υποδομών που να ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες ανάγκες του Πανεπιστημίου,

-στην ανάπτυξη γεφυρών επικοινωνίας και συνέργειας με τους παραγωγικούς φορείς της χώρας μας αλλά και

-στη δημιουργία πηγών εσόδων, πέραν της κρατικής χορηγίας.

Στόχος η διασύνδεση πανεπιστημίων

Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, σημαντικός αριθμός των πανεπιστημίων στην Κύπρο - δημόσιων και ιδιωτικών - ευνοεί τον συναγωνισμό, την αναβάθμιση των προσφερόμενων προγραμμάτων σπουδών και παρέχει περισσότερες επιλογές για τις νέες και τους νέους.

Επιπρόσθετα, επισημαίνει, παρατηρούνται σημαντικές επιτυχίες στον ερευνητικό τομέα, με αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις από εξωτερικούς φορείς.

«Έχω την πεποίθηση ότι η διασύνδεση των Πανεπιστημίων σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης, με τους παραγωγικούς φορείς, θα πρέπει να αποτελεί μέλημα μας και ζητούμενο, με στόχους τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ουσιαστική ανάπτυξη και οικονομική αναβάθμιση της πατρίδας μας», αναφέρει.  

Ο πρόεδρος του συμβουλίου, σημειώνει ακόμη ότι για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, οι προκλήσεις εν μέσω πανδημίας είναι ποικίλες και αφορούν πρώτα και κύρια, την ασφαλή επάνοδο των φοιτητών και του προσωπικού στους χώρους διδασκαλίας, μετά το διάλειμμα των θερινών διακοπών.

Σε ό,τι αφορά στην εκπαιδευτική διαδικασία, σημειώνει ότι το Πανεπιστήμιο  είναι προετοιμασμένο να ανταποκριθεί πλήρως σε περίπτωση επιδείνωσης των επιδημιολογικών συνθηκών, με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών στη μάθηση, στη διδασκαλία και στην αξιολόγηση.

Στη συνέντευξή του ο κ Σαββίδης αναφέρεται και στις δημοφιλέστερες επιλογές σπουδών των φοιτητών, αλλά και στην ενίσχυση των προγραμμάτων σπουδών που προσφέρει το ΤΕΠΑΚ, το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Γεωργίας Χαννή