You are here

Έξοδος από την καραντίνα και πτήσεις αρχές Ιουνίου

21/05/2020 06:58

Η Κύπρος εξήλθε οριστικά της καραντίνας από τις έξι σήμερα το πρωί μετά από σχεδόν δύο μήνες. Η διακίνηση είναι ελεύθερη και καταργείται οριστικά η αποστολή γραπτών μηνυμάτων.

Η επιστροφή στην κανονικότητα, που εντάσσεται στη δεύτερη φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων κατέστη δυνατή, λόγω της πολύ καλής επιδημιολογικής εικόνας των τελευταίων δύο βδομάδων.

Η επιστροφή στην ομαλότητα ισχύει και στο πολιτικό πεδίο με όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αφορμή το επίμαχο νομοσχέδιο για στήριξη των επιχειρήσεων, το οποίο η κυβέρνηση έχει αποσύρει ως μη εφαρμόσιμο λόγω των πολλών τροπολογιών που πρότειναν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, πλην του κυβερνώντος κόμματος του ΔΗΣΥ.

Η προσοχή τώρα εστιάζεται στο άνοιγμα των αεροδρομίων και των ξενοδοχειακών μονάδων, εξέλιξη, σύμφωνα με τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, που αναμένεται να γίνει αρχές Ιουνίου. Οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στο πλαίσιο της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Σήμερα κτυπά και το πρώτο κουδούνι για περίπου 30 χιλ. μαθητές δημοτικών σχολείων και γυμνασίων οι οποίοι επιστρέφουν στα θρανία μέχρι τις 26 Ιουνίου.

Από την καραντίνα εξέρχονται επίσης, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα ινστιτούτα αισθητικής, τα κέντρα αναψυχής, οι καφετέριες, τα πάρκα, οι μαρίνες και οι πλατείες ενώ θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις εντός και εκτός σπιτιών μέχρι 10 ατόμων.

Από το ερχόμενο Σάββατο θα επιτρέπεται ο εκκλησιασμός και θα ανοίξουν όλες οι οργανωμένες παραλίες και τα πρακτορεία στοιχημάτων.

Κλειστά θα συνεχίσουν να παραμένουν, σύμφωνα και με το νέο διάταγμα που εξέδωσε το υπουργείο υγείας, ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα εμπορικά κέντρα, θεματικά πάρκα και παιδότοποι, θέατρα, κινηματογράφοι καθώς και τα νυχτερινά κέντρα.

Ο καθηγητής μοριακής ιολογίας και μέλος της επιστημονικής ομάδας Λεόντιος Κωστρίκης, με χθεσινές δηλώσεις του με αφορμή το restart της κανονικότητας, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να συνεχίσουν να επιδεικνύουν την ίδια αποφασιστικότητα και πειθαρχία. 

Χαρακτήρισε τη δεύτερη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων ως ορόσημο και ζήτησε αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να γίνουν βήματα προς τα πίσω. 

Σε αναμονή για επαναλειτουργία αεροδρομίων και ξενοδοχείων

Σε εξέλιξη βρίσκονται πυρετώδεις διεργασίες από τους διαχειριστές των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου και από τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων ενόψει της επαναλειτουργίας τους η οποία ορίζεται στο πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου, σύμφωνα με τα όσα είχαν αναφερθεί κατά τη χθεσινή συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας.

Έχει διαρρεύσει ότι στις 9 Ιουνίου θα ανοίξουν τα αεροδρόμια τόσο για εμπορικές πτήσεις, όσο και για μεταφορά τουριστών.

Όπως δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, τελικές αποφάσεις σε ότι αφορά τα αεροδρόμια θα ληφθούν στην αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σημείωσε ότι ενώπιον του υπουργικού θα τεθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα για περίπου 20 χώρες για να διαπιστωθεί κατά πόσο έχουν τα ίδια επιδημιολογικά δεδομένα με την Κύπρο και να αξιολογηθούν στην προοπτική να ανοίξουν οι αιθέρες για τους ταξιδιώτες των εν λόγω χωρών.

Μεταξύ των χωρών που περιλαμβάνονται στον σχετικό κατάλογο, είναι η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Αυστρία, η Γερμανία και η Μάλτα.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, θα γίνεται καθημερινά αξιολόγηση για το ποιοι ταξιδιώτες θα μπορούν να έρθουν στη χώρα μας στη βάση ειδικών κριτηρίων.

Όλα αυτά, είπε, συζητήθηκαν χθες με την επιδημιολογική ομάδα και ετοιμάζονται προσχέδια διαταγμάτων τα οποία θα συζητηθούν αύριο στο υπουργικό συμβούλιο και θα δημοσιοποιηθούν βάσει διαταγμάτων και με συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Τόνισε ότι θα υπάρξει κατηγοριοποίηση των ταξιδιωτών και η αποδοχή τους θα γίνει βάσει επιδημιολογικών δεδομένων ενώ οι κυπριακές αρχές, πρόσθεσε, θα δύνανται να αναθεωρούν την εν λόγω διαδικασία.

Εξάλλου, το υφυπουργείο τουρισμού έχει ετοιμάσει ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία καταρτίστηκαν σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο υγείας και αφορούν στα μέτρα που θα λαμβάνονται κατά τις αφίξεις των τουριστών, τη μετάβαση και την παραμονή τους στα ξενοδοχεία και την αποχώρηση τους από τους αερολιμένες.

Επιπρόσθετα προβλέπεται ότι τρία ξενοδοχεία θα οριστούν ως μονάδες αναφοράς και εκεί θα μεταφέρονται τουρίστες που ενδεχομένως θα διαπιστωθεί ότι προσβλήθηκαν από κορωνοίο.

Με τα εν λόγω ξενοδοχεία η κυβέρνηση θα συνάψει ειδικές συμφωνίες.

Προς άνοιγμα και των οδοφραγμάτων

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακκιντζί θα έχουν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με αντικείμενο το άνοιγμα των οδοφραγμάτων.

Οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από το προεδρικό αναφέρουν ότι το άνοιγμα των οδοφραγμάτων θα γίνει γύρω στα μέσα Ιουνίου.

Έτοιμοι για να υποδεχθούν τους πιστούς το ερχόμενο Σάββατο είναι και οι ιεροί ναοί. Κανονικά θα τελείται και το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. Όλοι οι ναοί έχουν προχωρήσει στις ανάλογες διαμορφώσεις με βάση τα πρωτόκολλα του υπουργείου υγείας. Οι εικόνες θα καθαρίζονται και τα αντίδωρα θα σφραγίζονται σε νάιλον σακουλάκια πριν δοθούν στους πιστούς.

Έγιναν 11 χιλ. καταγγελίες από την αστυνομία

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του αρχηγείου της αστυνομίας, από τις 11 Μαρτίου μέχρι σήμερα έχουν γίνει σε αυτό το χρονικό διάστημα 900 χιλ. έλεγχοι και καταγράφηκαν πέραν των 11 χιλ. καταγγελιών παγκυπρίως.

Για 200 από τις καταγγελίες ζητήθηκε να μην γίνει ποινική δίωξη ύστερα από διαμαρτυρία πολιτών προς στην αρμόδια επιτροπή της αστυνομίας.

Σημειώνεται ότι οι πιο πολλοί έλεγχοι έγιναν στη Λευκωσία και οι πιο πολλές καταγγελίες καταγράφθηκαν στη Λεμεσό.

Του Λεύκου Χρίστου