You are here

Αλλαγή κουλτούρας πολιτών για βιώσιμη κινητικότητα

19/09/2022 17:28

Υπάρχει ανάγκη αλλαγής κουλτούρας των πολιτών, για την βιώσιμη κινητικότητα, μέσα από το πρόγραμμα υλοποίησης των έργων υποδομής, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος, μιλώντας σε δράση με τίτλο «Πρωταγωνιστώ» που διοργάνωσε στο Λύκειο Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος» η Επιτροπή Νεολαίας του Δήμου Αραδίππου.

Σε ανακοίνωση του Δήμου, αναφέρεται ότι ο Υπουργός Μεταφορών, ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νεολαίας Νικόλας Κάρουλλας, συμμετείχαν σε δράση με τίτλο «Πρωταγωνιστώ», που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, στο Λύκειο Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος».

Προσκεκλημένοι στην εκδήλωση, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, ήταν επίσης οι Ανδρέας Μιλτιάδης, Κωνσταντίνος Παυλίδης και Δήμητρα Κουκουμά, οι τρείς αθλητές της Εθνικής Ομάδας Ποδηλασίας, που συνομίλησαν με μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου που έθεσαν τους προβληματισμούς τους για την χρήση του ποδηλάτου.

Προστίθεται ότι, «ο Γιάννης Καρούσος, ζήτησε να μάθει κατά πόσον τα παιδιά διαθέτουν ποδήλατο και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα χρηματοδότησης αγοράς ποδηλάτου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο. Σήμερα, καθώς έχουμε μαζί μας τους αθλητές της Εθνικής Ομάδας Ποδηλασίας, θα εστιάσουμε στην ποδηλασία και στα οφέλη της ως επιλογή, όχι μόνο για αναψυχή και αθλητισμό, αλλά και επιλογή για τις καθημερινές μας μετακινήσεις, καθώς το ποδήλατο με μηδενικές εκπομπές ρύπων είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μετακίνησης» ανέφερε.

Σημείωσε, ότι «η προσπάθεια του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων μέσα από το «Σχέδιο Δράσης Προώθησης της Χρήσης του Ποδηλάτου για την  περίοδο 2021-2023», είναι η ένταξη του ποδηλάτου στην καθημερινότητα του πολίτη ως ένα ασφαλές, υγιεινό και αξιόπιστο μέσο μετακίνησης αλλά και άθλησης».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αραδίππου, Ευάγγελος Ευαγγελίδης, είπε πως «ο Δήμος Αραδίππου αλλάζει. Μέσω του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), έχει προβλεφθεί μελέτη κυκλοφοριακής ρύθμισης στον πυρήνα του Δήμου, δημιουργία ποδηλατοδρόμων και σύνδεση τους με αυτούς της Λάρνακας, δημιουργία PARK & RIDE για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καθώς και άλλες υποδομές που θα βελτιώσουν τον τόπο μας».

Ο αθλητής της Εθνικής Ομάδας Ποδηλασίας, Κωνσταντίνος Παυλίδης, ευχήθηκε όπως «υλοποιηθούν τα όσα έργα αναφέρθηκαν σήμερα και οι νέοι να προχωρήσουν στο να χρησιμοποιούν το ποδήλατο, ως ένα μέσο μετακίνησης». «Μέσα επόμενα χρόνια, θα φανούν τα πολλά οφέλη από την διακίνηση με το ποδήλατο» είπε.

Εξάλλου, ο αθλητής της Εθνικής Ομάδας Ποδηλασίας, Ανδρέας Μιλτιάδης, ευχήθηκε με τη σειρά του να δει «αρκετούς νέους να χρησιμοποιούν το ποδήλατο, να αθλούνται, να μπει στην κουλτούρα μας και σιγά σιγά να γίνει και μέσο μετακίνησης».

Την ευχή «σιγά σιγά ο κόσμος να αγαπήσει το ποδήλατο, γιατί είναι πάρα πολύ ωραίο άθλημα, αφού είσαι ελεύθερος, νιώθεις δυνατός και γυμνάζεσαι» εξέφρασε και η αθλήτρια της Εθνικής Ομάδας Ποδηλασίας, Δήμητρα Κουκουμά.

Παρούσα στην δράση ήταν η Εύα Αναγιωτού, Υπεύθυνη του Κλάδου Βιώσιμης Κινητικότητας του Τμήματος Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Μεταφορών, η οποία ανέπτυξε τα προγράμματα του κλάδου. Οι μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου, έθεσαν ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια στους δρόμους, αλλά και το ζήτημα μη ύπαρξης αθλητικού σωματείου ποδηλασίας στην ευρύτερη περιοχή της Λάρνακας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι αθλητές έλαβαν αναμνηστικά δώρα από την Διευθύντρια του Λυκείου, Άντρη Χρήστου, παρουσία του Προέδρου της Σχολικής Εφορείας Αραδίππου, Παύλου Δημητριάδη και εκπροσώπων φορέων στην εκπαίδευση».