You are here

Hospitality Academy από τον Φεβρουάριο στις Πλάτρες

21/11/2021 06:01

Μπήκε το νερό στο αυλάκι για τη δημιουργία του Ελβετικού Πανεπιστημίου και δύο τριτοβάθμιων Σχολών στις κοινότητες Τροόδους, που με βάση τις προσδοκίες τοπικών παραγόντων, αναμένεται ότι θα συμβάλουν στην αναγέννηση των ορεινών θέρετρων της περιοχής.

Ο κοινοτάρχης Πλατρών και εκπρόσωπος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Βουλή της Υπαίθρου, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, μιλώντας στη StockWatch, διευκρίνισε ότι η δημιουργία του Πανεπιστημίου και των δύο Σχολών «πάνε πακέτο», συνεπώς όπως είπε, προχωρούν παράλληλα οι διαδικασίες για την υλοποίησή τους.

«Στο πλαίσιο της προώθησης της διαδικασίας για δημιουργία Πανεπιστημίου,  έγινε το πρώτο βήμα με το Hospitality Academy, το οποίο θα ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα από το Φεβρουάριο με στόχο να προσφέρουμε έξι πιστοποιητικά, σε ενδιάμεσα επαγγέλματα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας όπως σερβιτόρους, μπάρμαν, καμαριέρες, βοηθούς κουζίνας (σεφ, μάγειρες) και υπαλλήλους σε τμήματα υποδοχής».

Ειδικότερα, εξήγησε ότι «θα δουλέψουμε με ένα μοντέλο study and work (σπουδάζω και εργάζομαι) για να δώσουμε το κίνητρο να έρθουν παιδιά που δεν είχαν την ευκαιρία να σπουδάσουν, ή εργάζονται, ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να  αποκτήσουν  δίπλωμα, ώστε να αντιμετωπιστεί η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στη βιομηχανία, στην περιοχή των Πλατρών».

Η συμφωνία προνοεί ότι σε πρώτο στάδιο οι ξενοδόχοι και εστιάτορες στις Πλάτρες, θα καταγράψουν τις ανάγκες τους σε προσωπικό συμπληρώνοντας ένα έντυπο, το οποίο ήδη κυκλοφόρησε.

Ταυτόχρονα, όσοι θα συμβληθούν με το σχέδιο θα αναλάβουν την υποχρέωση να παρέχουν στέγη και διατροφή προς τους σπουδαστές οι οποίοι θα εργάζονται στις μονάδες τους.  

«Κλειδί στο όλο εγχείρημα είναι η αύξηση του αριθμού του προσωπικού των ξενοδοχείων και παράλληλα, η αναβάθμιση του επιπέδου των εργαζομένων», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρατηρείται ζωηρό ενδιαφέρον από τους ξενοδόχους για συμμετοχή στο σχέδιο.

«Συνεπώς εάν όλα πάνε κατ’ ευχή θα επεκταθεί από το Σεπτέμβριο το σχέδιο και στη Σολιά, τη Μαραθάσα και την Πιτσιλιά», σημείωσε.

«Το μοντέλο θα είναι το ίδιο, δηλαδή θα ξεκινά το Φεβρουάριο και θα τελειώνει τον Ιανουάριο με τις τελικές εξετάσεις. Τα μαθήματα θα είναι στα αγγλικά σε πρώτο στάδιο, ώστε να δοθεί έμφαση σε ενδιαφερόμενους από Κύπρο και Ελλάδα», είπε.

Ο κ. Παπαδόπουλος, ανέφερε επίσης, ότι το δεύτερο βήμα είναι η δημιουργία του  Τρόοδος College το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με Πανεπιστήμιο της Ελβετίας και το οποίο θα παρέχει στους σπουδαστές την επιλογή να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους για δυο χρόνια στην Κύπρο και εάν επιθυμούν, ακολούθως να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ελβετία, για να αποκτήσουν και Ελβετικό δίπλωμα.

Διευκρίνισε ότι το μοντέλο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σε αυτή την περίπτωση, «θα είναι στα πρότυπα της Ελβετίας». Τα μαθήματα στην περίπτωση των Πλατρών θα γίνονται στο The Forest Park Hotel και θα αφορούν τους κλάδους της διεύθυνσης των ξενοδοχείων επιχειρήσεων. Το συγκεκριμένο project θα λειτουργήσει στις Πάνω και Κάτω Πλάτρες.

Ταυτόχρονα με αυτό, θα αναπτυχθούν και οι άλλες δυο σχολές:

- η μια στον Πεδουλά η οποία θα έχει να κάνει με τις επιχειρήσεις της υπαίθρου, όπου θα αποφοιτούν σπουδαστές που θα αναλάβουν τη διεύθυνση ή το μάρκετινγκ των επιχειρήσεων και

- η δεύτερη στην κοινότητα Γαλάτας που θα έχει να κάνει με τον αγροτικό τομέα, τη γεωλογία, τα δάση, την κτηνοτροφία και τα αρωματικά φυτά που υπάρχουν στην περιοχή του Τροόδους. Οι δύο αυτές σχολές θα τεθούν υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Τροόδους.

Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Πλατρών, παρατηρείται τεράστιο ενδιαφέρον από ντόπιους και ξένους επενδυτές και ήδη υπάρχει ανοικτή γραμμή με πέντε εξ αυτών, με την προσδοκία, ότι με κάποιους θα κλειδώσει η συμφωνία.

«Η παρουσία φοιτητών σε κάθε κοινότητα θα δημιουργήσει ζωή και θα αλλάξει τα δεδομένα και από κοινωνικής άποψης, καθώς όταν υπάρχουν 100 φοιτητές σε κάθε κοινότητα αμέσως δημιουργείται ζωή, οι νέοι παραμένουν στο τόπο τους και αυτόματα θα αυξηθεί ο πληθυσμός των κοινοτήτων, όπως είναι ο απώτερος στόχος», είπε.

Ο κ. Παπαδόπουλος υπέδειξε πως «από τη στιγμή που καταφέραμε να έρθουν επενδυτές και να λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία και εστιατόρια μας, η προσπάθεια να πρέπει να συνοδευτεί με την εξεύρεση προσωπικού, διαφορετικά θα έχουμε πρόβλημα».

«Τα δυο», τόνισε, «αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι για την ανάπτυξη και αναγέννηση του Τροόδους».

Της Ηρώς Ευθυμίου