You are here

Καμία δέσμευση για σχολή Θάλασσας στη Λάρνακα

06/04/2022 17:40

Στις ελληνικές καλένδες πάνε οι σχεδιασμοί για δημιουργία Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας στη Λάρνακα, με βάση την ενημέρωση που έλαβε σήμερα η κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας.

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κύπρου ενημέρωσε την Επιτροπή ότι από το 2019 γνωρίζει πως η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται για χρηματοδότηση ανέγερσης της προτεινόμενης Σχολής.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται και σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, το υπουργείο Παιδείας, με επιστολή του ημερομηνίας 27 Φεβρουαρίου 2019 προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου (δηλαδή πριν την υποβολή του αναλυτικού προϋπολογισμού τον Απρίλιο 2019) ανάφερε πως το υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε με επιστολή ημερομηνίας 14 Δεκεμβρίου 2018, «ότι το κράτος δεν μπορεί την συγκεκριμένη στιγμή να δεσμευτεί για τη χρηματοδότηση ανέγερσης της προτεινόμενης Σχολής».

Σημειώνει ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενέκρινε καταρχήν την ίδρυση της Σχολής υπό την προϋπόθεση ότι θα τύχει της στήριξης του κράτους και θα συμπεριληφθεί στον αναπτυξιακό προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου.

Προστίθεται ότι το συνολικό κόστος ίδρυσης και λειτουργίας για την περίοδο 2019-2030 εκτιμήθηκε στο ποσό των €101 εκατ., το οποίο δεν θα πρέπει να θεωρείται μεγάλο για μια τέτοια Σχολή με αυξημένες ανάγκες σε εργαστηριακούς και ερευνητικούς χώρους.

Ο αναλυτικός προϋπολογισμός, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου αλλά και καταγραφή των αναγκαίων ενεργειών που έπρεπε να γίνουν, υποβλήθηκαν στους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, τον Απρίλιο του 2019.

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Πασιουρτίδης, είπε ότι έχει καταρριφθεί και η τελευταία δικαιολογία της κυβέρνησης, σχετικά με την αναβολή του έργου λόγω αύξησης του κόστους.

Ο κ. Πασιουρτίδης σημείωσε ότι με βάση επιστολή που κατατέθηκε σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών από το 2018, με το ισχυριζόμενο αρχικό κόστος των €15 - 25 εκατ. που είχε τεθεί από την προηγούμενη πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κύπρου για τη δημιουργία της σχολής, είχε ενημερώσει επίσημα ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί ότι θα χρηματοδοτήσει το έργο.

«Συνεπώς, επιβεβαιωνόμαστε όταν λέμε ότι η απόφαση για τη μη δημιουργία της σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας είναι πολιτική και η υπαναχώρηση οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην κυβέρνηση και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», τόνισε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Από πλευράς ΔΗΣΥ, ο βουλευτής Πρόδρομος Αλαμπρίτης, δήλωσε ότι αναμένεται η συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και του Πανεπιστημίου Κύπρου για υλοποίηση της εξαγγελίας του Πρόεδρου του Δημοκρατίας για ίδρυση και λειτουργία της σχολής τεχνολογίας και επιστημών της θάλασσας στη Λάρνακα. «Η πόλη και επαρχία Λάρνακας δικαιούνται την Πανεπιστημιακή Σχολή και τη διεκδικούμε σε συνεργασία με όλους τους φορείς της πόλης», σημείωσε.

Της Ελένης Χαραλάμπους