You are here

Απόπειρα κυβερνοεπίθεσης στο Παν. Κύπρου

02/03/2023 17:06

Απόπειρα κυβερνοεπίθεσης πραγματοποιήθηκε τις πρωινές ώρες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με την υπηρεσία πληροφοριακής υποδομής να προλαμβάνει τα χειρότερα, με αποτέλεσμα, εκ πρώτης όψεως, να μην έχουν προκληθεί ζημιές, σύμφωνα με τους αρμόδιους.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης, επιβεβαίωσε πληροφορίες του ΚΥΠΕ για κυβερνοεπίθεση στα συστήματα του Πανεπιστημίου Κύπρου. «Υπήρξε μία επίθεση. Ευτυχώς το προλάβαμε, το πρόλαβαν οι υπηρεσίες και έτσι δεν μπόρεσε να γίνει μεγάλη ζημιά. Προσπαθούν να επανέλθουν τα συστήματα».

Ο Πρύτανης ανέφερε ότι φαίνεται πως ήταν «μια οργανωμένη επίθεση που γίνεται σε πολλά πανεπιστήμια, στο Ισραήλ κυρίως, και σε νοσοκομεία. Συνήθως αυτοί οι άνθρωποι έχουν κάποιους σκοπούς, να εκβιάσουν για λύτρα». Σημείωσε ότι δεν υπήρξε αίτημα για λύτρα προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ο Χρίστος Χαραλάμπους, Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πληροφοριακής Υποδομής του Πανεπιστημίου είπε στο ΚΥΠΕ ότι τις πρωινές ώρες εντοπίστηκε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε μη κρίσιμα συστήματα που δεν ήταν αναβαθμισμένα. Επρόκειτο για «ύποπτη κινητικότητα», είπε, που μπορεί να οδηγούσε σε κακόβουλη ζημιά, και γι’ αυτό «απομονώσαμε το Πανεπιστήμιο» για να προστατευθούν τα κρίσιμα συστήματα.

Όπως είπε, έγιναν όλοι οι έλεγχοι και εκ πρώτης όψεως δεν διαπιστώθηκε ζημιά. «Δεν μπορείς να είσαι 100% σίγουρος. Ασφαλές σύστημα είναι μόνο το κλειστό σύστημα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ήδη εδώ και δύο ώρες έχει επανέλθει η πρόσβαση εσωτερικά, συνδέθηκε το ασύρματο δίκτυο με το διαδίκτυο, ενώ κάποιες υπηρεσίες, όπως το email, η τηλεφωνία και κάποιες υπηρεσίες cloud δεν διακόπηκαν. Η εξωτερική πρόσβαση στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου ακόμα δεν είναι εφικτή, ωστόσο, αναμένεται, όπως είπε ο κ. Χαραλάμπους, να επανέλθει εντός των επόμενων ωρών.

Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πληροφοριακής Υποδομής ανέφερε επίσης ότι συνεργάστηκαν με την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας, η συμβολή της οποίας ήταν «πολύ βοηθητική».