You are here

Έτοιμες οι υποδομές Cyta για στροφή στην online εκπαίδευση

17/03/2020 07:30

Την ετοιμότητα των υποδομών της να στηρίξουν την αναγκαστική στροφή προς τη διαδικτυακή εκπαίδευση διαμηνύει η Cyta, την ίδια στιγμή που το υπουργείο παιδείας προχωρά με τους δικούς του ρυθμούς σε αναπροσαρμογή του σχεδίου ανάπτυξης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Η προσπάθεια ετοιμασίας ενός συστήματος εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για όλες τις τάξεις, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης έχει ήδη αρχίσει, με τον υπουργό παιδείας Πρόδρομο Προδρόμου να παρακολουθεί από κοντά τη διαδικασία και τα πρώτα πιλοτικά διαδικτυακά μαθήματα.

Σε αρκετά από τα ιδιωτικά, πάντως, εκπαιδευτήρια, η μεταφορά σε εξ αποστάσεως μάθηση προχώρησε με επιτυχία εντός ολίγων ημερών.

«Για όσο καιρό τα παιδιά θα είναι στο σπίτι περιορισμένα, στο πλαίσιο των μέτρων που ανακοινώθηκαν, θέλουμε να διατηρήσουν την επαφή τους τόσο με τους εκπαιδευτικούς, όσο και με την τάξη τους και να διδαχθούν εξ αποστάσεως, τουλάχιστον ένα μέρος, όσων θα διδάσκονταν εάν ήταν στις τάξεις», δήλωσε ο κ. Προδρόμου.

Τόνισε ότι δεν θα θυσιαστεί η εκπαίδευση στον κορωνοϊό, προσθέτοντας ότι θα αξιοποιηθεί η τεχνολογία και οι δυνατότητες που προσφέρει.

«Το χρήσιμο αυτή την περίοδο» είπε, «είναι να μην αποκοπούν οι μαθητές από την εκπαιδευτική διαδικασία».

Παρά τις δηλώσεις του υπουργού, το αρμόδιο υπουργείο δεν είναι σε θέση να προχωρήσει σε άμεση και γενική εφαρμογή εξ αποστάσεως μαθημάτων, με αποτέλεσμα οι μαθητές να εξαρτώνται, προς ατο παρόν, από ποικίλες πρωτοβουλίες των ίδιων των εκπαιδευτικών.

Η Cyta δηλώνει ότι οι υποδομές είναι σε θέση να διαχειριστούν τον αυξημένο φόρτο που θα επέλθει από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, στα συστήματα της.

Μιλώντας στη StockWatch, ο εκπρόσωπος Τύπου της Cyta Λευτέρης Χρίστου, ανέφερε ότι ήδη προσφέρονται ψηλές ταχύτητες διαδικτύου στους συνδρομητές.

Σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο που να χρειάζεται για την εκπαίδευση εξ αποστάσεως και πως εάν υπάρξει ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση του δικτύου ή και των ταχυτήτων που προσφέρονται, αυτό μπορεί να προγραμματιστεί και να γίνει σύντομα.

Εξέφρασε ωστόσο την εκτίμηση ότι «δεν θα προκύψει κάποιο ιδιαίτερο θέμα» στη διαδικασία της εξ αποστάσεως διαδικτυακής εκπαίδευσης.

Αναπροσαρμόζεται το σχέδιο εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης

Σε εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο παιδείας, αναφέρεται ότι μετά τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης για πρόσθετα μέτρα προστασίας της δημοσίας υγείας, το υπουργείο έχει αναπροσαρμόσει το σχέδιο ανάπτυξης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με ηλεκτρονικά μέσα.

Προστίθεται ότι ο υπουργός παιδείας έχει εξουσιοδοτηθεί από το υπουργικό συμβούλιο να εκπονήσει πρόγραμμα για τις εκπαιδευτικές ανάγκες για το διάστημα κατά το οποίο αναστέλλεται η φοίτηση στα σχολεία, με στόχο, μέσα από την αξιοποίηση της τεχνολογίας, να συνεχίσει να παρέχεται εκπαίδευση στους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των βαθμίδων.

«Με δεδομένα τα εξ ανάγκης αυστηρότερα μέτρα προστασίας, η χρήση τεχνολογικών δυνατοτήτων, που αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή από το υπουργείο, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία», σημειώνεται.

Ο σχετικός σχεδιασμός του υπουργείου, τηρουμένων των προστατευτικών μέτρων για το προσωπικό που έχουν ανακοινωθεί, ξεκινά από την Τρίτη 17 Μαρτίου 2020.

Οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων θα ειδοποιηθούν και θα λάβουν οδηγίες από τη διεύθυνση του σχολείου τους από την Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι το προσωπικό που εργάζεται στο υπουργείο παιδείας θα ενημερωθεί για τη νέα οργάνωση των εργασιών στις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου και τις πρόνοιες προστασίας όσων αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες συνθήκες υγείας ή πρέπει να τύχουν διευκολύνσεων ως γονείς.

Της Μαρίας Χαμπή