You are here

Fans της κοινωνικής δικτύωσης οι νέοι

15/12/2010 10:36
Εθισμένοι με το διαδίκτυο και τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι οι νέοι σε όλη την ΕΕ με τους κύπριους να μην αποτελούν εξαίρεση. Πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, δείχνουν ότι τα sites δικτύωσης όπως το facebook, twitter και άλλα είναι must για τη νεολαία, παρά τη σχετικά χαμηλή χρήση διαδικτύου που υπάρχει στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 80% των νέων χρηστών του διαδικτύου ηλικίας 16-24 ετών στην ΕΕ χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για να συνομιλεί με άλλα άτομα μέσω chat sites, blogs και άλλες ιστοσελίδες κοινωνικές δικτύωσης.

Στην Κύπρο, το ποσοστό των νέων που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για κοινωνικές συναναστροφές ανέρχεται στο 76% και στην Ελλάδα στο 72%.

Μεγάλη χρήση των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης γίνεται σε όλες τις χώρες.

Οι πλέον κοινωνικά δικτυωμένοι νέοι στην Ευρώπη είναι οι Πολωνοί (94%), οι Πορτογάλοι (90%) και οι Σλοβένοι (90%). Το μικρότερο ενδιαφέρον για κοινωνικές συναναστροφές επιδεικνύουν οι νέοι στην Ολλανδία με το αντίστοιχο ποσοστό να περιορίζεται στο 55%.

Πέραν της κοινωνικής δικτύωσης, οι νέοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και για αλληλογραφία (email). Στην ΕΕ, οι νέοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για αλληλογραφία σε ποσοστό 91%. Στην Κύπρο, το ποσοστό ανέρχεται στο 86%.

Πάντως, για τηλεφωνικές κλήσεις μέσω διαδικτύου, το ποσοστό των νέων στην ΕΕ ανέρχεται στο 35% ενώ στην Κύπρο φθάνει το 59%.

Όσον αφορά τη χρήση του διαδικτύου στο σύνολο του πληθυσμού, παρουσιάζει μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Το ποσοστό του πληθυσμού στην ΕΕ που έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο ανήλθε το 2010 στο 70% από 49% που ήταν το 2006.

Στην Κύπρο ανήλθε στο 54% από 37% το 2006.

Της Γεωργίας Χαννή