You are here

Παρουσιάστηκε το Ψηφιακό Σχολείο Σαββάτου

11/11/2021 17:57

Στην παρουσίαση του Ψηφιακού Σχολείου του Σαββάτου 2021-2022 προχώρησε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομου Προδρόμου, ο οποίος όπως ανακοίνωσε πρόκειται για μια καινοτομία που ξεκίνησε από την προηγούμενη σχολική χρονιά, αλλά το ερχόμενο Σάββατο, 13 Νοεμβρίου 2021, αρχίζει το φετινό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό η παρακολούθηση θα είναι ελεύθερη από το σπίτι, με πρόγραμμα που θα μεταδίδεται κάθε Σάββατο μεταξύ των ωρών 11:00 και 13:00.

Σε ομιλία του, κατά τη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση του Ψηφιακού Σχολείου 2021-2022, ο Υπουργός Παιδείας είπε πως «η ιδέα ξεκίνησε από την εμπειρία της εξοικείωσης του σχολείου με την ψηφιακή τεχνολογία και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, σημειώνοντας πως βασίζεται στο δίκτυο, στο οποίο έχουν πλέον ενταχθεί όλα τα σχολεία, όλοι και όλες οι μαθητές και μαθήτριες, καθώς και οι εκπαιδευτικοί μας, με περισσότερους από 100 χιλιάδες ενεργούς λογαριασμούς χρηστών.
 
Σκοπός, πρόσθεσε, «είναι να παρέχουμε ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα με θεματολογία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που αναπτύσσει γνώσεις και δεξιότητες πέραν των πλαισίων του Αναλυτικού Προγράμματος του σχολείου».
 
Ο κ. Προδρόμου ανέφερε επίσης ότι «αξιοποιείται η ψηφιακή τεχνολογία για εκπαιδευτικούς σκοπούς μέσα από μια λογική που ξεπερνά τη στενά διδακτική προσέγγιση, χρησιμοποιώντας οπτικοακουστικά μέσα, βίντεο, στατιστικά δεδομένα ή ευρήματα ερευνών και μια φιλικότερη, ίσως και παιγνιώδους λογικής, επικοινωνία. Στόχος να δοθούν τα μέσα και τα ερεθίσματα, ούτως ώστε τα παιδιά και οι νέοι μας να διευρύνουν τους πνευματικούς ορίζοντες, έχοντας πρόσβαση και σε χρήσιμες πληροφορίες για καίριας σημασίας κοινωνικά θέματα».
 
Εξήγησε πως «οι παρουσιάσεις που έχουν ήδη δημιουργηθεί καλύπτουν μια μεθοδολογία που αφορά στην Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, στην Ψυχο-συναισθηματική Ενδυνάμωση των Παιδιών απέναντι στην Εμπειρία της Πανδημίας, σε ενημέρωση σχετικά με την ίδια την Πανδημία και τα Μέτρα Υγειονομικής Προστασίας και σε θέματα Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης. Παράλληλα, προστίθενται και ιδιαίτερες ενότητες, όπως ενημέρωση για τον Σχολικό Εκφοβισμό και τον Νομικό Γραμματισμό».
 
«Υπάρχει η προοπτική να προστεθεί ένας μεγάλος αριθμός και άλλων ενοτήτων που θα αφορούν την ενημέρωση για Προστασία από Εξαρτησιογόνες Ουσίες, την Ενσυναίσθηση σχετικά με την Αναπηρία και τα Άτομα με Αναπηρία, τον Χρηματοοικονομικό Γραμματισμό, την Οδική Ασφάλεια, τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, τις Διατροφικές Συνήθειες, κ.ο.κ», είπε.

Σημείωσε πως στο επόμενο διάστημα θα κοινοποιηθεί και θα γνωστοποιηθεί περισσότερο αυτό το πρόγραμμα μέσα στα σχολεία από τους/τις εκπαιδευτικούς, που θα απευθυνθούν στους μαθητές και μαθήτριες, αλλά και μέσω των γονέων, για να συμπληρώσει πως «η  φιλοδοξία είναι να αναπτυχθούν σταδιακά ξεχωριστά προγράμματα με παρουσιάσεις που θα απευθύνονται στις διαφορετικές βαθμίδες εκπαίδευσης (οι δύο κύκλοι του Δημοτικού Σχολείου, το Γυμνάσιο και το Λύκειο/Τεχνικές Σχολές), αλλά και με προοπτική να αναπτυχθούν και ειδικές παρουσιάσεις για γονείς».
  
Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου ξεχωριστές δυνατότητες δίνει το ότι οι παρουσιάσεις αυτές θα είναι στη συνέχεια μόνιμα διαθέσιμες στον ιστότοπο του ΥΠΠΑΝ (elearning.schools.ac.cy/index.php/el/meno-spiti-ucy/category/65-diadiktyaka-mathimata-psifiako-scholeio) και μπορεί να έχουν διάφορες χρήσεις, μεταξύ των οποίων, αξιοποίηση για την κανονική διδασκαλία στα σχολεία ή και για εργασίες που μπορεί να αναλάβουν οι μαθητές και μαθήτριες στο πλαίσιο των μαθημάτων τους.