You are here

Μέχρι €90 χιλ. ανά φοιτητή στα σπουδαστικά δάνεια

13/06/2018 07:22

Στο ζενίθ βρίσκεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών για τα σπουδαστικά δάνεια εν αναμονή της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς με τα πακέτα που προσφέρονται να περιλαμβάνουν και σπουδές σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία.

Οι τράπεζες ετοιμάζουν από τώρα τα πακέτα τους προκείμενου να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα αιτήματα για δάνεια που αφορούν σπουδές σε Κύπρο και εξωτερικό.

Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η StockWatch, οι τράπεζες προσφέρουν από €75 χιλ. μέχρι €90 χιλ. ανά παιδί για τα σπουδαστικά δάνεια με την αποπληρωμή να είναι σε ίσες μηνιαίες δόσεις.

To επιτόκιο που προσφέρουν τα τραπεζικά ιδρύματα κυμαίνεται από 2% μέχρι και 5,5%.

Η περίοδος αποπληρωμής φθάνει μέχρι και 20 χρόνια. Η χρονική διάρκεια εξαρτάται από το εάν υπάρχει ενυπόθηκο ακίνητο ή όχι.

Τα σχέδια απευθύνονται σε γονείς ή εργαζόμενους φοιτητές.

Καλύπτουν τα δίδακτρα από το νηπιαγωγείο, ιδιωτικές σχολές δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, κολέγια και πανεπιστήμια.

Επίσης, καλύπτουν το κόστος για βιβλία, στολές, κόστος ετοιμασίας μελετών και έρευνας, μεταφορικά και κόστος διαβίωσης (ενοίκια, αρχικός εξοπλισμός οικίας, μηνιαία έξοδα και χαρτζιλίκι).

Κάποιες τράπεζες, παρέχουν περίοδο χάριτος μέχρι 5 χρόνια ενώ άλλα ωφελήματα είναι εκπτώσεις σε ασφαλιστικά συμβόλαια και έκπτωση στην αγορά συναλλάγματος.

Στα σχέδια υπάρχει η δυνατότητα εκταμίευσης ολόκληρου του ποσού του δανείου ή σταδιακής εκταμίευσης με βάση τα δικαιολογητικά που προσκομίζονται.

Επίσης, κάποιες τράπεζες παρέχουν διευκόλυνση στην αποπληρωμή του δανείου με καταβολή χαμηλότερης δόσης για μέχρι και τα τρία πρώτα χρόνια, ίση τουλάχιστον με το ποσό των μηνιαίων τόκων χωρίς έξοδα πρόωρης εξόφλησης ή μερικής αποπληρωμής του δανείου.

Της Γεωργίας Χαννή