You are here

Αλαλούμ με τα νέα μέτρα στα σχολεία, δεν θα τα εφαρμόσει το Υπ. Παιδείας

08/04/2021 16:44

Χωρίς συντονισμό φαίνεται ότι παίρνονται οι αποφάσεις στην Κυβέρνηση. Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι της απόφασης του Υπουργείου Υγείας για τους νέους αυστηρούς περιορισμούς στην εκπαίδευση σε περιπτώσεις κρουσμάτων κορωνοϊού, το Υπουργείο Παιδείας με δική του ανακοίνωση «αδειάζει» το Υγείας.

Μάλιστα αναφέρει ότι, «τα σχολεία συνεχίζουν προς το παρόν να εφαρμόζουν το υφιστάμενο υγειονομικό πρωτόκολλο και τις σχετικές οδηγίες».

Θυμίζουμε ότι πριν από λίγο το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε νέο πρωτόκολλο, σύμφωνα με το οποίο εάν παρουσιαστεί κρούσμα κορωνοϊού σε τάξη τότε όλοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί μπαίνουν σε περιορισμό για μια εβδομάδα εάν παρουσιαστούν τρία κρούσματα στο σχολείο, τότε αναστέλλεται η λειτουργία όλου του σχολείου.

Πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο Παιδείας θεωρεί την απόφαση του Υπουργείου Υγείας «ανεφάρμοστη»Μάλιστα, εάν εφαρμοστεί, προσθέτει, τότε θα«προκαλέσει αποδιοργάνωση των σχολείων και να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτα μαζική αναστολή της φοίτησης με φυσική παρουσία».

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τo Υγειονομικό Πρωτόκολλο στα σχολεία, αναφέρει τα εξής:

«Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) βρίσκεται σε διαβουλεύσεις τόσο με το Υπουργείο Υγείας, όσο και με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για ενδεχόμενη αναπροσαρμογή του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου. Η εισήγηση όμως των ειδικών που δημοσιοποιήθηκε σήμερα σχετικά με αναθεώρηση του Πρωτοκόλλου και την αντιμετώπιση περιστατικών COVID, είναι δυστυχώς πρακτικά ανεφάρμοστη. Δεν είναι δυνατόν να εφαρμοσθεί χωρίς να προκαλέσει αποδιοργάνωση των σχολείων και να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτα μαζική αναστολή της φοίτησης με φυσική παρουσία, χωρίς μάλιστα να προηγηθεί κάποιος σχεδιασμός. Ο κανόνας αναστολής της φοίτησης με φυσική παρουσία ακόμα και σε σχολεία που δεν βρίσκονται σε επιβαρυμένη περιοχή, εφ’ όσον σε διάστημα μιας εβδομάδας παρουσιαστούν τρία κρούσματα, θα οδηγούσε με βεβαιότητα σε αναστολή της φοίτησης σε μεγάλο αριθμό σχολείων».

Επίσης το Υπουργείο Παιδείας, σημειώνει ότι, «η πρόταση αυτή, στη βάση των στατιστικών στοιχείων, θα είχε ως συνέπεια να διακόπτεται καθημερινά η φοίτηση με φυσική παρουσία σε σημαντικό αριθμό σχολείων, με αποτέλεσμα μέσα σε διάστημα 15-20 ημερών να οδηγηθούν σχεδόν όλα ή και όλα τα σχολεία σε φοίτηση εξ αποστάσεως. Εξάλλου, προκύπτει και το ορατό ενδεχόμενο σχολεία που θα επαναλειτουργούσαν με φυσική παρουσία μετά από αναστολή, να έπρεπε σε μερικές μέρες να προχωρούν ξανά σε αναστολή».

Θα έκλειναν 62 σχολεία και 300 τάξεις

Κατά το Υπουργείο Παιδείας, «με βάση τα στοιχεία που καταγράφονται στο ΥΠΠΑΝ, μόνο στην περίοδο μεταξύ 1ης και 7ης Απριλίου θα έπρεπε να ανασταλεί η φυσική παρουσία σε 62 σχολεία Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, αλλά και σε επιπρόσθετα άλλες τουλάχιστον 300 τάξεις σε άλλα σχολεία. Εάν προβληθεί μια ανάλογη τάση σε διάστημα μερικών εβδομάδων, τότε τα περισσότερα σχολεία θα αναστείλουν τη φυσική παρουσία των παιδιών».

«Εάν οι ειδικοί εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι η επιδημιολογική εικόνα είναι τέτοια που επιβάλλει την αναστολή της λειτουργίας των σχολείων με φοίτηση με φυσική παρουσία, θα ήταν καλά να κάνουν μια ανάλογη εισήγηση για να εξετασθεί. Η συγκεκριμένη εισήγηση που κατατέθηκε οδηγεί όμως σε ανάλογο αποτέλεσμα χωρίς να μπορεί να τύχει οποιουδήποτε προγραμματισμού ή και διαχείρισης τόσο των σχολείων όσο και των αναγκών για εξ αποστάσεως εκπαίδευση», αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας και προσθέτει: «Η μη προγραμματισμένη και απρόβλεπτη αναστολή της φοίτησης με φυσική παρουσία σε συνεχώς διαφοροποιούμενες ομάδες μαθητών/τριών δεν δίνει τη δυνατότητα να οργανωθεί και να διεξάγεται ούτε και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Ειδικά μάλιστα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα δημιουργούσε ανυπέρβλητα προβλήματα ως προς την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς σε λύκεια και τεχνικές σχολές, αλλά και σημαντικά πρόσθετα ζητήματα στον γυμνασιακά κύκλο που ήδη βρισκόταν πλήρως σε εξ αποστάσεως λειτουργία για διάστημα περίπου τριών μηνών.

Εξάλλου, τόσο τις διευθύνσεις των σχολείων μας όσο και το ΥΠΠΑΝ γενικότερα απασχολεί διαρκώς η καθημερινότητα μέσα στην οποία μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν εξ αποστάσεως για σκοπούς υγειονομικής προστασίας ή πρόληψης, ταυτόχρονα κινούνται και συναντώνται ομαδικά σε άλλους χώρους αναψυχής ή άλλων δραστηριοτήτων».