You are here

Έκκληση Προδρόμου προς γονείς για εμβολιασμό μαθητών

14/09/2021 20:56

Έκκληση στους γονείς να ενθαρρυνθούν οι μαθήτριες και οι μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης για να εμβολιαστούν, αλλά και στα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού να χρησιμοποιούν μάσκα προσώπου, απεύθυνε ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού Πολιτισμού και Νεολαίας Προδρόμος Προδρόμου, μιλώντας στα εγκαίνια του νέου κτιρίου της Σχολικής Εφορείας Πάφου. Ανακοίνωσε ακόμη πως το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας προβλέπει φέτος ότι θα υπάρχουν κινητές μονάδες εμβολιασμού μέσα στα σχολεία.

Σε ό,τι αφορά τα εγκαίνια, ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε  στις εντατικές προσπάθειες του Υπουργείου Παιδείας, του Δήμου Πάφου και της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων για την ανακαίνιση του νέου κτιρίου της Σχολικής Εφορείας Πάφου, που βρίσκεται στην πλατεία Μάρκου Δράκου (πρώην πλατεία Λοζάν), στο κέντρο της πόλης, από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την τελική υλοποίηση της.

Η Σχολική Εφορεία της Πάφου, είπε, είναι σημαντικός αρωγός της εκπαίδευσης με συνεχή προσπάθεια για συντήρηση και αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων των σχολικών μας μονάδων, προσθέτοντας πως ο Υπουργείο Παιδείας έθεσε στη διάθεση των Σχολικών Εφορειών αντί για 20.000 μονοθέσια θρανία, που ήταν οι αρχικές καταμετρημένες ανάγκες, 50.000 μονοθέσια θρανία στα σχολεία παγκύπρια.

Επιπρόσθετα ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στο σύντομο χρονικό διάστημα της υλοποίησης του έργου. Είπε ακόμη πως το νέο κτίριο θα βοηθήσει τη Σχολική Εφορεία να επιδοθεί στο έργο της στήριξης των σχολείων της Πάφου καλύτερα. Είπε ακόμη πως στα δύο χρόνια που βρίσκεται στο Υπουργείο Παιδείας διαπίστωσε ότι η Σχολική Εφορεία Πάφου επιτελεί σημαντικό έργο .

Ο κ. Προδρόμου  υπογράμμισε πως  εάν υπάρχουν παγκυπρίως μερικές Σχολικές Εφορείες που δεν ολοκλήρωσαν ακόμη τον σχεδιασμό και τις προμήθειες θα ήταν καλό να παραδειγματιστούν από τη Σχολική Εφορεία της Πάφου διότι, όπως είπε, αυτή ολοκλήρωσε το έργο από την αρχή.

Είπε ακόμη πως τα εγκαίνια του κτιρίου ταιριάζουν απόλυτα που συμπίπτουν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, μιας σχολικής χρονιάς που ξεκινά σε συνθήκες πανδημίας αλλά που μας βρίσκει προετοιμασμένους. 

Η χώρα μας συνέχισε, ήταν από τις 2-3 χώρες με τις μικρότερες απώλειες και με τη μεγαλύτερη σε διάρκεια φοίτηση με φυσική παρουσία μέσα στα σχολεία, ενώ ταυτόχρονα ανέπτυξαν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα λειτουργίες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που δεν είχαν ποτέ προηγουμένως ετοιμαστεί.  
 
Πρόσθεσε ωστόσο πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει και πως επιβάλλεται προσοχή, ώστε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία που αποκτήσαμε μέσα στα σχολεία χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των διευθύνσεων αλλά και των εκπαιδευτικών.

Ο Υπ. Παιδείας τόνισε ότι πρέπει να τηρηθεί το υγειονομικό πρωτόκολλο αλλά και να αξιοποιήσουμε την ασπίδα προστασίας που μας προσφέρει η ιατρική επιστήμη που είναι το εμβόλιο. Απηύθυνε ακόμη έκκληση στους γονείς ώστε να ενθαρρυνθούν οι μαθήτριες και οι μαθητές  της Μέσης Εκπαίδευσης για να εμβολιαστούν αλλά και στα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού να χρησιμοποιούν μάσκα προσώπου. Ανακοίνωσε ακόμη πως το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας προβλέπει φέτος ότι θα υπάρχουν κινητές μονάδες εμβολιασμού μέσα στα σχολεία. Εξέφρασε τέλος  την ικανοποίηση για τα ποσοστά εμβολιασμού της Πάφου.

Ο Πρόεδρος της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Πάφου Μιχάλης Χαραλάμπους στον δικό του χαιρετισμό ανέφερε πως η Σχολική Εφορεία Πάφου αφήνοντας πίσω κομματικές σκοπιμότητες, πολιτικά συμφέροντα, εργάστηκε για τον χώρο της Παιδείας με το κεφάλι χαμηλά και πως είναι σε θέση να παρουσιάζει επίσημα κάποια από τα έργα της.  

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε αγιασμό από τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο καθώς και  παρουσίαση του έργου της αποκατάστασης και της διαμόρφωσης του κτιρίου από τη Λειτουργό Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πάφου Βαλεντίνα Κοντάκκη.
 
Η κ. Κοντάκκη ανέφερε μεταξύ άλλων πως το κόστος της αποκατάστασης του συγκεκριμένου κτιρίου έχει ανέλθει περίπου στο ποσό των 235.000 ευρώ και τη συνολική δαπάνη του έργου ανέλαβε η Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Πάφου  και το Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού Πολιτισμού και Νεολαίας.
 
Είπε ακόμη πως το κτίριο τα τελευταία χρόνια βρίσκονταν σε άσχημη κατάσταση με ετοιμόρροπη στέγη, αποσυνδεδεμένα κουφώματα και κατεστραμμένα δάπεδα. Ο Δήμος Πάφου μετά από σχετικές μελέτες προχώρησε με τη Σχολική Εφορεία στην αποκατάσταση του κτιρίου και αναδεικνύοντας αρχιτεκτονικά στοιχεία της αστικής αρχιτεκτονικής κτισμάτων που εμφανίζονται στην Πάφο και γενικότερα στην Κύπρο περί τα μέσα του 20ου αιώνα.

Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε πως την πλήρη ανακαίνιση του κτηρίου ανέλαβε ο Δήμος Πάφου, με δαπάνη του Κράτους, προκειμένου να στεγαστεί μόνιμα εκεί η Σχολική Εφορεία. Η διευθέτηση αυτή προέκυψε μετά από πρόταση του ιδίου, όπως είπε,  προς τον Υπουργό Παιδείας, ώστε να απελευθερωθούν οι τέσσερις αίθουσες διδασκαλίας, που χρησιμοποιούσε η Σχολική Εφορεία για τη στέγασή της στο Γυμνάσιο Αγίου Θεοδώρου.

Ο κ. Φαίδωνος είπε πως το όφελος για την πόλη είναι διπλό, αφού η μεταφορά των υπαλλήλων στην περιοχή συμβάλλει στην αναζωογόνηση του εμπορικού κέντρου, ενώ ταυτόχρονα αποφορτίζει το Γυμνάσιο Αγίου Θεοδώρου, το οποίο αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια σοβαρό πρόβλημα έλλειψης αιθουσών.Επιπρόσθετα τόνισε πως ο  Δήμος Πάφου παρέλαβε ένα μισογκρεμισμένο υποστατικό και δημιούργησε ένα εξαιρετικό κτίριο που αναβαθμίζει ακόμη περισσότερο την αισθητική εικόνα της πόλης. Ο κ. Φαίδωνος αναφέρθηκε και στην ομάδα 14 εργατών που αθόρυβα έχουν μεταμορφώσει το κέντρο της πόλης φέρνοντας τη μεγαλύτερη αλλαγή στην εικόνα της πόλης. 

Ακολούθησε η αποκάλυψη της πλάκας των εγκαινίων και τραγούδια από σχήμα του Μουσικού Σχολείου Πάφου υπό τη διεύθυνση του Σωκράτη Τερπίζη και ανοικτή δεξίωση.