You are here

H οικονομία και ειδικοί κρίνουν την επιστροφή στα σχολεία

17/08/2020 07:02

Οι δυνατότητες των δημόσιων οικονομικών, η καθοδήγηση της επιστημονικής ομάδας και η επιδημιολογική εικόνα της χώρας στις επόμενες λίγες βδομάδες, θα κρίνουν με ποιο ή ποια σενάρια θα επιστρέψουν τον Σεπτέμβριο στα σχολεία, οι μαθητές της δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης.

Το πάζλ της επιστροφής στα σχολεία παραμένει ακόμη άλυτο, λιγότερο από τρείς βδομάδες πριν από την επίσημη έναρξη της νέας σχολικής περιόδου με τον υπουργό παιδείας Πρόδρομο Προδρόμου, να δηλώνει στη StockWatch ότι «όποιο και να είναι το σενάριο και οποιαδήποτε να είναι η κατεύθυνση που θα δώσει η επιδημιολογική ομάδα, το υπουργείο Παιδείας, έχει σχεδιασμό, ώστε η πλειοψηφία των μαθητών να επιστρέψει στα θρανία με σεβασμό στα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Παρέμβαση επί του θέματος έκανε και ο πρόεδρος Αναστασιάδης ο οποίος σε δηλώσεις του τον Δεκαπενταύγουστο, ανέφερε ότι η σχολική χρονιά θα ακολουθήσει την εκπαιδευτική της πορεία, «είτε με φυσική παρουσία των μαθητών, είτε διά της τηλεκπαίδευσης».

Ο κ. Προδρόμου διαβεβαιώνει ότι το υπουργείο παιδείας είναι έτοιμο για την εξ αποστάσεως λύση, αλλά, όπως υποστήριξε, δεν θα είναι η ιδανική, «ειδικότερα όταν θα υποχρεωθούμε να εφαρμόσουμε το μέτρο αυτό από την πρώτη μέρα της σχολικής περιόδου», σημείωσε ο υπουργός.

Διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο έχει στη διάθεση του σήμερα εργαλεία για όλους τους μαθητές στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Σύσκεψη με υπουργείο υγείας και με ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ

Η τρέχουσα βδομάδα και οι υπόλοιπες των ημερών μέχρι τέλος Αυγούστου θα είναι καθοριστικές των εξελίξεων στα σχολεία. Ευχάριστη νότα αποτέλεσε ο μονοψήφιος αριθμός κρουσμάτων που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο υγείας, με μικρότερο όμως αριθμό διαγνώσεων.

Σήμερα, ανοίγει η αυλαία των απευθείας επαφών και διαβουλεύσεων του υπουργού παιδείας με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Στις 10:30 θα έχει σύσκεψη με τις ηγεσίες της ΟΕΛΜΕΚ και της ΟΛΤΕΚ.

Ο κ. Προδρόμου θα παραστεί προηγουμένως σε σύσκεψη στο υπουργείου υγείας στην οποία θα παραστεί και το μέλος της επιστημονικής ομάδας που είναι και ο σύμβουλος του υπουργείου παιδείας.

Μεθαύριο Τετάρτη ο υπουργός παιδείας θα έχει σύσκεψη και με την ΠΟΕΔ.

Η νέα πρόεδρος της οργάνωσης των δασκάλων Ρέα Παπαγεωργίου ξεκαθάρισε στη StockWatch ότι βασικός στόχος είναι να επιστρέψουν στα δημοτικά όλα τα παιδιά.

 «Οι μαθητές του δημοτικού», είπε, «έχουν ανάγκη τη φυσική παρουσία των δασκάλων και ότι τυχόν υιοθέτηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας των μικρών μαθητών θα προκαλέσει αναστάτωση στον οικογενειακό προγραμματισμό».

Η εξ αποστάσεως μάθηση τρομάζει το ΥΠΟΙΚ

Το σενάριο της εξ αποστάσεως μάθησης φαίνεται να τρομάζει και το υπουργείο οικονομικών.

Αξιωματούχος του υπουργείου οικονομικών δήλωσε στη StockWatch στην περίπτωση που η καθοδήγηση της επιδημιολογικής ομάδας είναι στη δημοτική εκπαίδευση να επιστρέψει το 50% των μαθητών, αυτό σημαίνει ότι το υπόλοιπο 50% θα πρέπει να μπει στο σύστημα της εξ αποστάσεως μάθησης.

Κάτι τέτοιο, σημείωσε, συνεπάγεται μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, διότι το κράτος θα αναγκαστεί να επιδοτήσει εκ νέου την εργασία και τημ φροντίδα των παιδιών από το σπίτι σε μία περίοδο κατά την οποία τα αποθέματα έχουν εξαντληθεί και τα έσοδα έχουν μειωθεί δραματικά.

Ξεκαθάρισε ότι η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει σε νέο δανεισμό για σκοπούς επιδότησης της εργασίας. Εξήγησε ότι οι δύο εκδόσεις χρέους που έγιναν εν μέσω πανδημίας, δεν ήταν για να χρηματοδοτηθούν ελλείμματα.

«Έγιναν», τόνισε, «για να αξιοποιηθούν τα χαμηλά επιτόκια, να γίνει αναδιάρθρωση δανείων και το κράτος να είναι καλυμμένο ότι έχει ρευστότητα.

Παιδεία και οικονομία είναι βίοι παράλληλοι, επισημαίνει ο Πρ.Προδρόμου, ο οποίος δεν αγνοεί τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν τα δημόσια οικονομικά σε περίπτωση που θα υποχρεωθεί το κράτος να επιδοτήσει και πάλι την εργασία, εάν καταστεί αναγκαία η εξ αποστάσεως μάθηση, κυρίως για τα παιδιά του δημοτικού. 

Ο κ. Προδρόμου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει και συμπληρωμένη εξ αποστάσεως μάθηση, «αλλά, κάτι τέτοιο», είπε, «μάλλον θα γίνει κατ’ επιλογή και για συγκεκριμένα τμήματα».

Πρόσθεσε ότι το υπουργείο παιδείας έχει ετοιμάσει τα σενάρια του. Έχει κάνει, σημείωσε, τους σχεδιασμούς του.

«Στόχος μας είναι όσο το δυνατό να εξασφαλιστεί η φυσική φοίτηση των μαθητών», παρατήρησε ο υπουργός παιδείας.

«Ακόμη και αν χρειαστεί να έχουμε αποστάσεις, όπως έγινε τον περασμένο Μάιο, έγιναν σχεδιασμοί ώστε, ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός μαθητών να έχει φυσική φοίτηση σε τακτική βάση», παρατήρησε.

Τόνισε ότι οι οποιεσδήποτε τελικές αποφάσεις, «θα είναι κράμα των συμβουλών της επιστημονικής ομάδας, αλλά και της πολιτικής απόφασης της κυβέρνησης».

Αναφερόμενος στη σημερινή σύσκεψη με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι κύριο αντικείμενο είναι πως προχωρούν οι σχεδιασμοί του υπουργείου παιδείας.

«Τα σενάρια τα γνωρίζουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις.  Έχουν αναπτυχθεί στο υπουργικό, αλλά δεν θα δοθούν λεπτομέρειες στη δημοσιότητα», τόνισε.

Τρία είναι τα σενάρια που επεξεργάστηκε το αρμόδιο υπουργείο:

Πλήρης επαναλειτουργία των σχολείων με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Εκ περιτροπής μάθηση, όπως εφαρμόστηκε τον περασμένο Μάιο.

Διδασκαλία εξ αποστάσεως, ή ένα μικτό σύστημα εκ περιτροπής φυσικής παρουσίας των μαθητών και των υπολοίπων με τηλεδιάσκεψη.

Σύσταση ειδικής ομάδας και αναβάθμιση δικτύων στα σχολεία

Εντός των ημερών αναμένεται η σύσταση ειδικής ομάδας στην οποία θα συμμετέχουν εκπαιδευτικοί, το μέλος της επιστημονικής ομάδας που συμβουλεύει το υπουργείο παιδείας και λειτουργών των υγειονομικών αρχών.

Το υπουργείο παιδείας βρίσκεται στη διαδικασία προκήρυξης προσφορών σε συνεργασία με τη Cyta για τεχνολογική αναβάθμιση των σχολείων. Η υλοποίηση του έργου, όπως ανέφερε στη StockWatch ο υπουργός Παιδείας, θα υλοποιείται σταδιακά.

«Στόχος όλα τα σχολεία να έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για να υποστηρίζεται πλήρως η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και να αναβαθμιστεί περαιτέρω η σύνδεση με επαρκή ασύρματα δίκτυα και να καλύπτεται ολόκληρο το ωρολογιακό πρόγραμμα», τόνισε ο κ. Προδρόμου.

Του Λεύκου Χρίστου