You are here

Κρίσιμη σύσκεψη για την τύχη του test to stay

17/01/2022 07:20

Σε αγώνα δρόμου για να λύσει την εξίσωση για αποτελεσματικότερη εφαρμογή του μέτρου test to stay στα σχολεία, το οποίο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από εκπαιδευτικούς και γονείς, που απειλούν για λήψη δυναμικών μέτρων, επιδίδεται το υπουργείο Υγείας.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις εκπαιδευτικών και γονέων το Υπουργείο αναγκάστηκε να αναστείλει προσωρινά την εφαρμογή του μέτρου προκείμενου να διαβουλευθεί με τους εμπλεκόμενους και να διαμορφωθεί ο τελικός οδικός χάρτης εφαρμογής του μέτρου.

Δύο επιλογές για την εφαρμογή του μέτρου

Ο σύμβουλος επικοινωνίας του υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου, δήλωσε στη StockWatch ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη προκήρυξη διαγωνισμού και εντός της ημέρας θα γνωρίζουμε το ενδιαφέρον από προσοντούχους δειγματολήπτες που θα στελεχώνουν τα σημεία δειγματοληψίας».

Σημείωσε ότι θα ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση για τη διαδικασία και την ημέρα που θα ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου.

Όπως ανέφερε, εξετάζονται δύο τρόποι εφαρμογής του μέτρου. Ο ένας προβλέπει όπως η εξέταση διενεργείται από κινητές μονάδες δειγματοληψίας οι οποίες θα επισκέπτονται τα σχολεία.

Εάν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, οι επισκέψεις θα γίνονται στοχευμένα σε σχολικές μονάδες όπου εντοπίζεται αριθμός κρουσμάτων ενώ, σε άλλες απομακρυσμένες σχολικές μονάδες, οι μαθητές θα πρέπει να σπεύδουν για εξέταση πριν προσέλθουν στα σχολεία.

Καθοριστική για την έκβαση του μέτρου αναμένεται πως θα είναι η σημερινή σύσκεψη των υπουργών Υγείας και Παιδείας με τους επιδημιολόγους, τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και τους οργανωμένους γονείς.

Η οργάνωση των δασκάλων έχει ήδη ανάψει πράσινο φως για τη λήψη δυναμικών μέτρων ενώ η ΠΟΕΔ, η ΟΕΛΜΕΚ και η ΟΛΤΕΚ θα λάβουν από κοινού τις τελικές αποφάσεις τους μετά τη συνάντηση που θα έχουν σήμερα στο Υπουργείο Παιδείας.

Πίεση στα νοσηλευτήρια

Η μείωση του ποσοστού θετικότητας των κρουσμάτων δημιουργεί προσδοκίες για σταδιακή μείωση των εισαγωγών στα κρατικά νοσηλευτήρια, στοιχείο από το οποίο αναμένεται να κριθούν οι αποφάσεις του υπουργού Υγείας και των ειδικών προς τα τέλη του μήνα, κατά την επαναξιολόγηση των επιδημιολογικών δεικτών.

Πάντως, η πίεση στα νοσηλευτήρια συνεχίζεται, καθώς οι νοσηλείες παραμένουν σε ψηλά επίπεδα. Ο αριθμός των νοσηλευομένων που ανακοινώθηκε χθες ανέρχεται στους 270, εκ των οποίων οι 92 σε σοβαρή κατάσταση.

Τα κρούσματα συνέχισαν την πτωτική πορεία των τελευταίων ημερών, καθώς μειωμένος ήταν χθες και ο αριθμός των τεστ που διενεργήθηκαν.

Συγκεκριμένα, από 95,005 τεστ εντοπίστηκαν 1,971 νέα κρούσματα, με το ποσοστό θετικότητας να διαμορφώνεται στο 2,07%.

Της Ηρώς Ευθυμίου