You are here

ΟΕΛΜΕΚ: «Ανέτοιμο» το υπουργείο παιδείας για τη νέα σχολική χρονιά

28/08/2020 15:29

Τις ανησυχίες των εκπαιδευτικών για τα κρούσματα του κορωνοϊού που συνεχίζουν να καταγράφονται αλλά και για το γεγονός ότι «λίγες ημέρες  πριν την προσέλευση εκπαιδευτικών και μαθητών στα σχολεία, το Υπουργείο Παιδείας, παρουσιάζεται ανέτοιμο να διασφαλίσει από κάθε άποψη την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς», εκφράζει η της Οργάνωση Ελλήνων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου (ΟΕΛΜΕΚ).

Το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο ΟΕΛΜΕΚ συνήλθε την Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020, με κύριο θέμα στην ατζέντα την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η οποία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση, «εκ των πραγμάτων φαίνεται να αρχίζει κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, λόγω της πανδημίας» με το Υπουργείο Παιδείας «να είναι ανέτοιμο, παρά το μεγάλο χρονικό διάστημα που είχε μπροστά του, από τον περασμένο Ιούνιο, για επίλυση των διαφόρων ζητημάτων και προβλημάτων που σχετίζονται κυρίως με τον κορωνοϊό».
 
Η ΟΕΛΜΕΚ παραθέτει σειρά από γεγονότα που καταδεικνύουν «την καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων, μερικές μόνο ημέρες, πριν από την έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς» όπως είναι «η λήψη της απόφασης από το Υπουργικό Συμβούλιο την Παρασκευή 21.8.2020, για αγορά 12000 ατομικών θρανίων και η μη αποστολή μέχρι σήμερα των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις σχολικές μονάδες».
 
Καθυστέρηση στις αποφάσεις καταδεικνύουν και «τα αναπάντητα ερωτήματα  αναφορικά με τη διδασκαλία των μαθημάτων στα εργαστήρια, τη διαχείριση περιπτώσεων εκπαιδευτικών και μαθητών με αναπνευστικά  προβλήματα σε σχέση με την υποχρεωτική χρήση της μάσκας και τη διαχείριση των μαθητών που θα αρνούνται να χρησιμοποιήσουν τη μάσκα ενώ δεν έχουν διευθετηθεί ζητήματα που αφορούν την Ειδική Εκπαίδευση» προσθέτει.
 
Η ΟΕΛΜΕΚ ψέγει το Υπουργείο Παιδείας και για «την καθυστέρηση στην αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού και του διαδικτύου των σχολείων, για την μη ενημέρωση για τις αναγκαίες αναπροσαρμογές της ύλης και των αναλυτικών προγραμμάτων και για την μη ενημέρωση των εκπαιδευτικών και των μαθητών για τις ρυθμίσεις που θα ισχύσουν για την εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων στη Β’ Λυκείου (χρονοδιαγράμματα, αναλυτικά προγράμματα, αξιολόγηση μαθητών)».
 
Η ΟΕΛΜΕΚ, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, «έθετε τους προβληματισμούς της, προληπτικά,  ενώπιον του Υπουργού Παιδείας από τον περασμένο Ιούνιο και ανέμενε ξεκάθαρους και ολοκληρωμένους σχεδιασμούς, για τη νέα σχολική χρονιά αφενός μεν για την προστασία της ατομικής και  κατ’ επέκταση της Δημόσιας Υγείας, αφετέρου δε για τη διασφάλιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε ανθρώπινες συνθήκες».
 
Για την απόφαση υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας εντός των αιθουσών διδασκαλίας η θέση της ΟΕΛΜΕΚ είναι ότι «το μέτρο αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό, ούτε θα εξυπηρετήσει κανένα σκοπό, εάν δεν τηρηθούν οι αποστάσεις μεταξύ των μαθητών ειδικά εντός των αιθουσών διδασκαλίας».
 
«Είναι γι’ αυτό το λόγο που η Οργάνωσή μας, απαιτεί από το Υπουργείο Παιδείας να προβεί σε κάθε ενέργεια αναφορικά με την τήρηση των κανόνων υγιεινής εντός των αιθουσών διδασκαλίας πριν από την προσέλευση των μαθητών και εκεί όπου χρειάζεται να λαμβάνονται άμεσες αποφάσεις για τη δημιουργία επιπρόσθετων τμημάτων και διορισμό έκτακτων καθηγητών για την κάλυψη των αναγκών, ώστε να διασφαλιστεί το υπέρτατο αγαθό της υγείας», αναφέρει η ΟΕΛΜΕΚ.
 
Προσθέτει ότι «θα παρακολουθεί πολύ στενά όλα τα  ζητήματα αναφορικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και αναλόγως των δεδομένων και εξελίξεων θα λαμβάνει και ανάλογες αποφάσεις. Επαναλαμβάνουμε, για ακόμη μία φορά, ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία έκπτωση σε θέματα που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μαθητών και καθηγητών».