You are here

Π. Προδρόμου: Προτιμότερη η φυσική παρουσία μαθητών

17/08/2020 14:18

Η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην εξασφάλιση στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό της φυσικής παρουσίας των μαθητών στα σχολεία, δήλωσε ο υπουργός παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου.

Μιλώντας στη μεσημβρινή εκπομπή του κρατικού ραδιοφώνου είπε ότι «οι όποιες αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τη συζήτηση με τους ειδικούς ενώ, την τελική απόφαση θα λάβει η κυβέρνηση με βάση τις συμβουλές και κατευθύνσεις που θα δώσουν οι επιδημιολόγοι».

Ο κ. Προδρόμου, διευκρίνισε ότι «η προσπάθεια για εξασφάλιση της φυσικής φοίτησης των μαθητών γίνεται όχι μόνο λόγω των κοινωνικών συνθηκών αλλά διότι το προτιμότερο και από παιδαγωγικής απόψεως είναι η φοίτηση με φυσική παρουσία. Άρα λοιπόν και από αυτή την άποψη αυτή θα είναι η πρώτη επιδίωξη μας».

Στο μεταξύ επειδή τα περιθώρια στενεύουν καθώς σε δυο εβδομάδες ανοίγουν τα σχολεία στο υπουργείο παιδείας πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συναντήσεις και συσκέψεις με τους αρμοδίους.

Σήμερα ο υπουργός παιδείας συναντήθηκε με την ηγεσία των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ.

Όπως δήλωσε ο υπουργός παιδείας, οι ηγεσίες των δύο οργανώσεων ενημερώθηκαν γύρω από τα σενάρια που εξετάζονται για τη φοίτηση των παιδειών αλλά και τη διασφάλιση της υγείας τους.

Σημείωσε ότι «η επιδίωξή μας ως υπουργείο παιδείας είναι να διασφαλίσουμε την παροχή εκπαίδευσης που είναι η αποστολή μας αλλά ταυτόχρονα και την υγειονομική μας ασφάλεια διότι εξίσου σημαντικό αγαθό με την παιδεία είναι και η υγεία».

«Ειδικά αυτή την εποχή η υγεία προέχει άρα λοιπόν στα σχολεία θα πάμε με ασφάλεια, όπως έγινε και στην προηγούμενη σχολική χρονιά, και νομίζω αξίζουν συγχαρητήρια στις διευθύνσεις των σχολείων αλλά και τους εκπαιδευτικούς για την παρουσία των παιδιών, για την εμπέδωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων», είπε ο Υπουργός Παιδείας για να προσθέσει ότι «μακάρι και έξω από τα σχολεία να τηρούνταν οι κανόνες υγειονομικής προστασίας όπως έγινε μέσα στα σχολεία».

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι στο υπουργείο παιδείας έχουμε προγραμματίσει με αριθμούς λεπτομερώς όλες τις πιθανές περιπτώσεις για το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία και βεβαίως την κανονική λειτουργία των σχολείων με πλήρη φοίτηση και ήδη η στελέχωση όλων των σχολείων ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες, τα βιβλία είναι έτοιμα και περιμένουν στα σχολεία».

Ανέφερε ότι «θα γίνουν όλες οι προετοιμασίες για την απολύμανση, για την προμήθεια των απαραίτητων αναλώσιμων για την υγειονομική ασφάλεια αλλά ταυτόχρονα έχουμε λάβει μέριμνα και για την ανάγκη να λειτουργήσουμε με μερική φοίτηση σε κάποια σχολεία, μπορούμε να εφαρμόσουμε την εξ αποστάσεως διδασκαλία εκεί και όπου παιδιά δεν θα πρέπει να έχουν καθημερινά φοίτηση με φυσική παρουσία».

Πρόσθεσε ότι τα βιβλία βρίσκονται ήδη στα δημοτικά σχολεία ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία μεταφοράς των σχολικών αναλωσίμων στα δημοτικά σχολεία ώστε να είναι όλα έτοιμα στην περίπτωση που η διδασκαλία θα γίνει με τη φυσική παρουσία των μαθητών στα σχολεία.

Όσον αφόρα τη μέση και τεχνική εκπαίδευση, είπε ότι αν και η προετοιμασία βρίσκεται σε εξέλιξη, εντούτοις στο τραπέζι υπάρχει και η πρόταση για εξ’ αποστάσεως διδασκαλία.

Καταλήγοντας ο υπουργός παιδείας δήλωσε ότι προσεχώς «θα ανακοινωθεί ειδική επιστημονική συμβουλευτική ομάδα για το υπουργείο παιδείας η οποία δεν θα αποτελείται μόνο από ειδικούς ιατρούς αλλά και από άλλες ειδικότητες που σχετίζονται με την ψηφιακή τεχνολογία, την ψυχολογία, την παιδαγωγική και είναι κάτι που θα θέσουμε σε λειτουργία για να πλαισιώσουμε σε καλύτερα τις αποφάσεις που θα παίρνουμε στο Υπουργείο Παιδείας».

Της Ηρώς Ευθυμίου