You are here

Προδρόμου: Έτοιμο το υγειονομικό πρωτόκολλο, συμφωνία με Πανεπιστήμιο Cambridge

24/08/2020 15:24

Η λειτουργία των σχολείων μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού «είναι μια σύνθετη πραγματικότητα στην οποία όμως το δημόσιο σχολείο μπορεί να αντεπεξέλθει» δήλωσε τη Δευτέρα ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου σημειώνοντας ότι βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσουν δημόσια και ιδιωτικά σχολεία είναι η διασφάλιση της υγείας των παιδιών,  ενώ «υπεράνω όλων» τέθηκε η υγειονομική ασφάλεια των μαθητών.

«Τα σχολεία θα λειτουργήσουν εφόσον διασφαλίσουμε την υγεία των παιδιών. Αυτή είναι η προϋπόθεση και σε αυτό το πλαίσιο είναι που συζητάμε τη χρήση μάσκας», δήλωσε ο κ. Προδρόμου ο οποίος με τους συνεργάτες του παρακολουθεί πώς διαμορφώνονται τα πράγματα, ωστόσο, όπως είπε, «η οδηγία που πήραμε  είναι να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν ευρύτερα στην κοινωνία και που καταρχήν προέβλεπαν τη χρήση μάσκας από την ηλικία των 6 ετών και άνω».

Εξέφρασε την ετοιμότητα του Υπουργείου Παιδείας «να συζητήσει τυχόν διαφοροποιήσεις που θα μπορούσε να γίνουν αποδεκτές από το Υπουργείο Υγείας» προσθέτοντας ότι «αυτό θα κάνουμε το επόμενο διάστημα».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιος θα επωμιστεί το κόστος της αγοράς για τη μάσκα των μαθητών, ο Υπουργός είπε ότι «η χρήση της μάσκας ευρύτερα, είναι μέτρο προφύλαξης για τον καθένα μας και την δημόσια υγεία και ο καθένας προβλέπεται ότι θα έχει τις μάσκες τις οποίες χρειάζεται για να προστατεύσει τον εαυτό του».

Δήλωσε ωστόσο, ότι «πιθανότατα, επειδή υπάρχει ενδιαφέρον από τον περασμένο Μάη να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε κάποιες δωρεές και να δώσουμε κάποιες μάσκες στα παιδιά αν και θα πρέπει όλοι να είμαστε προετοιμασμένοι στο επόμενο χρονικό διάστημα και ο καθένας  να έχει ανά πάσα στιγμή τη μάσκα του για χρήση».

Σε ερώτηση για την αντίθεση που οι εκπαιδευτικοί Δημοτικής και οι οργανωμένοι γονείς εκφράζουν για τη χρήση μάσκας, ο Πρόδρομος Προδρόμου απάντησε ότι «και προσωπικά θα προτιμούσα να μην ήταν ανάγκη να χρησιμοποιούμε μάσκες όμως τις χρησιμοποιούμε για την προστασία μας και με βάση τις οδηγίες που μας δίνει το Υπουργείο Υγείας με το οποίο συζητάμε μέχρι την τελική διαμόρφωση των πρωτοκόλλων και στα πλαίσια αυτά βλέπουμε και αυτό το θέμα».

Οσον αφορά τη διαρρύθμιση των σχολείων, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «η μεγάλη πλειοψηφία έχει αίθουσες στις οποίες μπορεί να διασφαλιστεί αμέσως η απόσταση του ενός μέτρου από κάθε μαθητή διότι σε αρκετά σχολεία θα χρησιμοποιηθούν ως αίθουσες διδασκαλίας αίθουσες που αυτή τη στιγμή είναι εκεί για ειδικούς λόγους, επομένως δεν υπάρχει ένας ενιαίος και ίδιος κανόνας για όλα τα σχολεία».

Πρόσθεσε ότι «έχουμε μελετήσει το χάρτη όλων των σχολείων της Κύπρου, υπάρχουν πολλές διαφορετικές πραγματικότητες, υπάρχουν πάρα πολλά σχολεία που έχουν ελάχιστες τάξεις των 23 μέχρι 25 μαθητών και πολλά σχολεία που έχουν αρκετά μικρότερο αριθμό μαθητών άρα εκεί θα είναι διαφορετικές οι ρυθμίσεις».

Συμπερασματικά, ο κ. Προδρόμου, είπε ότι «αυτός είναι ο σύνθετος χάρτης των σχολείων μας, άρα είναι θέμα συνεργασίας των Διευθύνσεων των σχολείων, των σχολικών εφοριών και του Υπουργείου Παιδείας ούτως ώστε να έχουμε στις 7 Σεπτεμβρίου που θα πάνε τα παιδιά στα σχολεία να έχουμε μια χωροθέτηση που να επιτρέπει το ένα παιδί να απέχει από το άλλο ένα μέτρο, όπως προβλέπεται και στο αναθεωρημένο πρωτόκολλο».

Εξήγησε ότι  αν χρειάζεται και κάτι άλλο επιπλέον να γίνει, θα είναι η διαφορετική διαρρύθμιση των θρανίων, δηλαδή, «μπορεί να χρησιμοποιηθούν δύο θρανία ενωμένα και να φιλοξενούν τρία παιδιά και στη συνέχεια πιθανώς σε κάποια σχολεία να προσθέσουμε ένα αριθμό μονών θρανίων όπου θα μπορεί αυτό να διευκολύνει τη τήρηση των πρωτοκόλλων».

Για το υγειονομικό πρωτόκολλο, ο Υπουργός, είπε ότι «είναι έτοιμο και αυτή τη στιγμή βρίσκεται για τελική έγκριση στις Ιατρικές Υπηρεσίες» σημειώνοντας ότι «είναι ένα πρωτόκολλο που έχει διαμορφωθεί με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας της Επιτροπής Ασφάλειας και Υγείας του Υπουργείου και των Διευθύνσεων με τις Ιατρικές Υπηρεσίες με τη συνδρομή και κάποιων από τα μέλη της Ειδικής Συμβουλευτικής Ομάδας των Επιδημιολόγων του Υπουργείου Υγείας».

Ανέφερε ότι «όπως και τον Μάη που είχαμε κάνει το πρωτόκολλο, έγινε ευρύτατα επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και άλλων εργαζόμενων στο σχολικών χώρων από μέλη της επιδημιολογικής ομάδας έτσι και τώρα σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας έχουμε επικαιροποιήσει το πρωτόκολλο το οποίο είχαμε θέσει σε ισχύ τον Μάη».

Οπως είπε ο Πρόδρομος Προδρόμου, «ουσιαστικά είναι το ίδιο πρωτόκολλο, το οποίο έχει προσαρμοστεί σε ορισμένα πράγματα με βασική αλλαγή ότι λαμβάνει υπόψη τη σύσταση του Υπουργείου Υγείας, κατ’ ακολουθία κατευθύνσεων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Ασθενειών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για να τηρείται απόσταση ενός μέτρου από τα παιδιά σε κάθε τάξη».

Επομένως, συνέχισε, «με αυτό τον τρόπο είναι που είπαμε ότι με βάση τις προδιαγραφές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Ασθενειών μπορούν να φοιτήσουν με φυσική παρουσία όλα τα παιδιά βάσει των αριθμών που έχουμε στην Κύπρο και λέμε ευτυχώς, διότι η φοίτηση με φυσική παρουσία ήταν και παραμένει η πρώτη επιλογή».

Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «από εκεί και πέρα, διάφορες άλλες λεπτομέρειες που έχουν επικαιροποιηθεί έχουν ενταχθεί στο πρωτόκολλο το οποίο τις επόμενες μέρες θα κοινοποιηθεί στις Διευθύνσεις των σχολείων που είναι και οι πρώτοι αρμόδιοι οι οποίες Διευθύνσεις θα πρέπει σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς από την 1η Σεπτεμβρίου να οργανώσουν το σχολείο κατά τρόπο που να τηρηθεί το πρωτόκολλο».

Πρόσθεσε ότι «δεν αφορά μόνο αποστάσεις είναι και οι ομάδες υγειονομικής ασφάλειας μέσα στα σχολεία είναι και οι διαδικασίες λειτουργίας του σχολείου ώστε να διευκολυνθεί η διατήρηση κάποιων αποστάσεων ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός και όπως υπάρχουν αποστάσεις στις τάξεις να υπάρχουν και στα διαλείμματα, είναι η λειτουργία των κυλικείων και ένα σωρό άλλα θέματα».

Τέτοια είναι, η πρόνοια για χώρο απομόνωσης εάν τυχόν υπάρχει υποψία για ύποπτα συμπτώματα,  η διαδικασία δειγματοληπτικής θερμομέτρησης, η διοργάνωση και η επιλογή του αντιπροσωπευτικού δείγματος το οποίο θα υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο και άλλα.

Ο Υπουργός Παιδείας επαναλαμβάνοντας πως «το πρωτόκολλο θα είναι έτοιμο τις αμέσως επόμενες μέρες» είπε ότι «ταυτόχρονα θα εκδοθεί και θα διανεμηθεί, όπως είχε γίνει και τον Μάη, ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για όλους τους γονείς μαθητών ιδιωτικών και δημόσιων σχολείων».

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι «θα λειτουργήσουν δύο τηλεφωνικές γραμμές στο Υπουργείο Παιδείας από την έναρξη του σχολικού έτους, η μία για να χρησιμοποιείται από εκπαιδευτικούς, εάν έχουν πράγματα να ρωτήσουν, χρειάζονται διευκρινίσεις ή να αναφέρουν κάποια περιστατικά πάντα για την επιδημία πάντα του κορωνοϊού και μία δεύτερη, που θα είναι στη διάθεση των γονιών».

Οπως εξήγησε ο Υπουργός Παιδείας, «ενόψει της χειμερινής περιόδου, οι συστάσεις του Υπουργείου Υγείας είναι ότι χρειάζεται και η στενή συνεργασία του σχολείου με το σπίτι, με την οικογένεια, με τους γονείς και κηδεμόνες ούτως ώστε να μπορούμε να προλαβαίνουμε και να ξεχωρίσουμε τα πράγματα όταν εμφανιστούν και οι συνηθισμένες ιώσεις της χειμερινής περιόδου».

Πιστοποίηση αγγλικής γλώσσας

Αναφορικά με την πιστοποίηση της αγγλικής γλώσσας στο δημόσιο σχολείο, ο Υπουργός Παιδείας, είπε ότι «σήμερα μπορούμε να ανακοινώσουμε  ότι μετά μελέτη όλου αυτού του εγχειρήματος, μετά από διαβουλεύσεις και προετοιμασία έχουμε υπογράψει συμφωνία με το Πανεπιστήμιο Cambridge και πιο συγκεκριμένα με το Cambridge Assessment International Education και το Cambridge Assessment English και είναι μια συμφωνία για την πιστοποίηση της γνώσης της αγγλικής γλώσσας στα δημόσια σχολεία».

Πρόσθεσε ότι «η υλοποίηση αυτού του προγράμματος ξεκινάει από τον επόμενο μήνα με την έναρξη αυτής της σχολικής χρονιάς».

Ο κ. Προδρόμου επεσήμανε ότι «η πιστοποίηση της αγγλικής γλώσσας μέσα στο σχολείο, αποτελεί μία από τις εξαγγελίες του προγράμματος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ενώ για να συνάψουμε αυτή τη συμφωνία με το Πανεπιστήμιο Cambridge υπάρχει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου από τον Νοέμβριο του 2018».

Για τη συμφωνία με το Cambridge Assessment International Education για το πρόγραμμα πιστοποίησης της αγγλικής γλώσσας ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «θα εφαρμοστεί στην αρχή πιλοτικά την σχολική χρονιά 2020 – 2021 σε λύκεια όλων των επαρχιών της Κύπρου και θα περιλαμβάνει συνεχείς ενημερώσεις των εκπαιδευτικών για αυτό το θέμα».

Επίσης, θα περιλαμβάνει, «διαγνωστική διαδικτυακή εξέταση τον μήνα Σεπτέμβριο για παιδιά της 1ης τάξης γυμνασίου, την εξέταση Preliminary (PET) επίπεδο Β1 και την εξέταση IGCSE στο Β2 για μαθητές της 1ης και 3ης  τάξης λυκείου αντίστοιχα».

Οπως είπε, «μετά την πιλοτική εφαρμογή, το Πανεπιστήμιο Cambridge θα εκπονήσει μια μελέτη με την οποία θα αξιολογηθεί το πρόγραμμα στη βάση των δεδομένων που θα έχουμε ενώ κατά την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος όλοι οι μαθητές που θα λάβουν μέρος δεν θα επωμιστούν οποιοδήποτε κόστος για τις εξετάσεις αφού αυτό θα καλυφθεί από το κράτος».

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μετά την πιλοτική εφαρμογή και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα προχωρήσουμε στην κανονική εφαρμογή του προγράμματος και στη γενίκευση αυτού του σχεδίου και θα μπορούμε να πιστοποιούμε τις γνώσεις που αποκτούν στην αγγλική γλώσσα τα παιδιά από το σχολείου ούτως ώστε στη συνέχεια να μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα πιστοποιητικά τόσο στην Κύπρο όσο και γενικότερα έχοντας κατοχυρώσει αυτά τα οποία κέρδισαν μέσα στο δημόσιο σχολείο», είπε ο Υπουργός Παιδείας.

Σημείωσε ότι «η πιστοποίηση ειδικά της αγγλικής γλώσσας είναι ένα καθολικά αποδεκτό διαβατήριο και ένα συχνά απαραίτητο προσόν που θα διευκολύνει και τους αποφοίτους μας και ταυτόχρονα θα εμπλουτίσει και θα εμβαθύνει δίνοντας και κίνητρα και ένα πλαίσιο και στην ίδια τη διαδικασία μέσα στα σχολεία».

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Παιδείας, είπε ότι «θα είναι πολύ σημαντικό όταν θα ξέρουμε ότι εκτός από το απολυτήριο που έχουν οι μαθητές μας για τις σπουδές τους στη Μέση Εκπαίδευση θα μπορούν να έχουν και κάποια έγκυρα και έγκριτα πιστοποιητικά γνώσης της αγγλικής γλώσσας».