You are here

Προδρόμου: Τα σχολεία παραμένουν υγειονομικά ασφαλείς χώροι

20/11/2020 14:23

Τα σχολεία παραμένουν υγειονομικά ασφαλείς χώροι «και αυτό το χρειαζόμαστε για να έχουμε τη συνέχεια που χρειάζεται στην εκπαίδευση», είπε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, σε δηλώσεις του επισκεπτόμενος Δημοτικά Σχολεία της Λευκωσίας.

Σημείωσε ότι το σχολείο, πρώτα και πάνω απ΄ όλα, πρέπει να δώσει στα παιδιά ποιοτική εκπαίδευση.
 
Ο Υπουργός Παιδείας επισκέφτηκε σήμερα Δημοτικά Σχολεία της Λευκωσίας, όπως το Δημοτικό Σχολείο Χ΄΄Γεωργάκη Κορνέσιου, ένα από τα Δημοτικά Σχολεία στην Αγλαντζιά, ένα από τα Δημοτικά Σχολεία στο Καϊμακλί και το Δημοτικό Σχολείο του Λυκαβητού.
 
Σε δηλώσεις του, ο κ. Προδρόμου είπε ότι είναι επισκέψεις που θα ήθελε να είχε κάνει από την αρχή της σχολικής χρονιάς.
 
«Επειδή, όμως, υπάρχει όλος αυτός ο φόρτος εργασίας για να προετοιμαστούμε, να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της πανδημίας, είναι καλό να παρακολουθούμε το τι συμβαίνει στα σχολεία, σε όλη τη διάρκεια», ανέφερε.

Ο κ. Προδρόμου πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια των επισκέψεων του είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τις Διευθύνσεις, με εκπαιδευτικούς και να δει τα παιδιά.

«Με ικανοποίηση είδα ότι τα σχολεία μας είναι πολύ καλά οργανωμένα. Λειτουργούν τηρώντας τους κανόνες και βεβαίως συζητάμε για το αν τυχόν παραστεί ανάγκη να ανταποκριθούμε σε περιπτώσεις κρουσμάτων, επαφών, γιατί στο Υπουργείο Παιδείας έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα και διαδικασία παρακολούθησης των κρουσμάτων, ούτως ώστε συγκροτημένα να μπορούμε να συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Υγείας για την ιχνηλάτηση, γιατί είναι γνωστό ότι σήμερα έχουμε μια κάποια επιδεινωμένη υγειονομική κατάσταση», σημείωσε.
 
Παρόλα αυτά, είπε ο κ. Προδρόμου, τα σχολεία παραμένουν υγειονομικά ασφαλείς χώροι «και αυτό το χρειαζόμαστε για να έχουμε τη συνέχεια που χρειάζεται στην εκπαίδευση».
 
«Το σχολείο, πρώτα και πάνω απ΄ όλα, πρέπει να δώσει στα παιδιά ποιοτική εκπαίδευση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «σε αυτό το πλαίσιο είναι που με ικανοποίηση έχουμε προχωρήσει και σε συνεργασία με την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας «είναι πλέον δεδομένο ότι στη δημόσια εκπαίδευση στην Κύπρο, όπου χρειάζεται δε θα αφήσουμε τα παιδιά που μένουν στο σπίτι χωρίς εκπαίδευση, αλλά θα γίνεται εξ αποστάσεως εκπαίδευση».

Ως γνωστό, πρόσθεσε, «έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαβουλεύσεις».

Η Επίτροπος Προστασίας των Δεδομένων έχει κάνει κάποιες συστάσεις, είπε, «τις οποίες έχει υιοθετήσει, εφαρμόζει το Υπουργείο το ταχύτερο δυνατό και φυσικά ταυτόχρονα φροντίζουμε και τον εξοπλισμό των σχολείων και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών».
 
Όπως ανέφερε, «κάνει ό,τι μπορεί το σχολείο για να ανταπεξέλθουμε, να αντισταθεί και να διαρκέσει η ποιοτική εκπαίδευση και στη διάρκεια της πανδημίας».
 
Σε ερώτηση για τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων σε σχολεία και αν υπάρχει σκέψη για επέκταση των μέτρων, ο κ. Προδρόμου είπε ότι τα μέτρα υγειονομικής προστασίας λαμβάνονται από την Κυβέρνηση συγκροτημένα, στη βάση της επιστημονικής συμβουλευτικής γνωμάτευσης που δίνουν οι επιδημιολόγοι και εν καιρώ αποφασίζεται αυτό που πρέπει να αποφασιστεί.
 
«Αυτή την στιγμή δεν τίθεται θέμα ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού κρουσμάτων. Κάθε φορά δημιουργούνται εντυπώσεις. Εμείς πέραν από τις εντυπώσεις, αντιμετωπίζουμε συγκροτημένα την κατάσταση, χρειάζεται ψυχραιμία από όλους», σημείωσε.
 
Τα σχολεία, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, ξέρουν τι πρέπει να κάνουν εκεί όπου σημειώνονται κάποια περιστατικά και βεβαίως η λύση η οποία είναι κοινωνικά επωφελής είναι η αποτελεσματική ιχνηλάτηση και ο περιορισμός της διάδοσης.
 
«Άρα, λειτουργούμε με πρωτόκολλα. Όλοι να εφαρμόζουμε αυτά τα οποία προβλέπονται στην κάθε περίπτωση και με αυτό τον τρόπο πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε και σε αυτή την σημερινή δοκιμασία, γιατί προσβλέπουμε στη λύση, η οποία φαίνεται διεθνώς να ετοιμάζεται για να έχουμε μια μόνιμη ιατρική απάντηση στην απειλή αυτή», συμπλήρωσε.
 
Ερωτηθείς αν σε σχολεία που υπάρχει αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ενδέχεται να κλείσουν για ένα χρονικό διάστημα, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι υπάρχει πρωτόκολλο, το οποίο έχει γίνει από τους εμπειρογνώμονες, τους γιατρούς, γνωστό από την αρχή της χρονιάς.
 
«Να τηρούμε το πρωτόκολλο. Δεν υπάρχουν ούτε αυξημένα ούτε μειωμένα. Εάν παραστεί ανάγκη κάποια παιδιά να μείνουν στο σπίτι, θα μείνουν στο σπίτι», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν χρειάζεται κάθε μέρα να συζητάμε αυτό το θέμα».

Να τηρήσουμε τους κανόνες, είπε, «και βεβαίως εκεί όπου υπάρχουν παιδιά τα οποία απουσιάζουν θα στηριχθούν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση».