You are here

Στο επίκεντρο ο τρόπος λειτουργίας σχολείων

24/08/2020 15:33

Για τον τρόπο που θα λειτουργήσουν τα σχολεία σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο, το οποίο θα είναι κοινό σε όλα τα σχολεία, τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά, ενημέρωσε το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας την Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Ιδιωτικών Σχολείων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου είχε σήμερα, στο Υπουργείο, συνάντηση με εκπροσώπους της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Ιδιωτικών Σχολείων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από πλευράς Υπουργείου, ο Διευθυντής Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ηλίας Μαρκάτζης, ο Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης, αρμόδιος για την Ιδιωτική Εκπαίδευση Ανδρέας Φιλίππου και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
 
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Προδρόμου είπε ότι κατά την συνάντηση αντάλλαξαν απόψεις για τη νέα σχολική χρονιά και έγινε ενημέρωση από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ)  για τον τρόπο που θα λειτουργήσουν τα σχολεία σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο, το οποίο θα είναι κοινό σε όλα τα σχολεία, τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά.
 
Όπως είπε, το υγειονομικό πρωτόκολλο, «το οποίο ουσιαστικά είναι το ίδιο με εκείνο που είχαμε εφαρμόσει στα σχολεία τον περασμένο Μάιο, επικαιροποιείται σε κάποια σημεία με βάση τα τελευταία δεδομένα και τις τελευταίες οδηγίες και συστάσεις που έχουμε από το Υπουργείο Υγείας».
 
«Θα πρέπει όλοι να τηρήσουμε τις υγειονομικές προφυλάξεις και τα ιδιωτικά σχολεία θα τηρήσουν τα μέτρα, τα οποία είναι απαραίτητα για την ασφάλεια των παιδιών, των εκπαιδευτικών αλλά και όλων των άλλων εργαζομένων στα σχολεία. Αυτές τις μέρες, αφού έχουν ήδη ενσωματωθεί αυτές οι αλλαγές και παρατηρήσεις θα έχουμε την τελική γνώμη του Υπουργείου Υγείας και, οπωσδήποτε πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, το υγειονομικό πρωτόκολλο θα έχει κοινοποιηθεί σε όλα τα σχολεία και θα εναπόκειται μετά στη διεύθυνση των σχολείων να το εφαρμόσουν σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Προδρόμου επανέλαβε ότι στο ΥΠΠΑΝ θα λειτουργήσουν ειδικές τηλεφωνικές γραμμές αποκλειστικά  για το θέμα των υγειονομικών κανόνων και των πρωτοκόλλων.
 
«Μια τηλεφωνική γραμμή στην οποία θα μπορούν να απευθύνονται εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα αντιμετωπίζουν ζητήματα μέσα στα σχολεία και μια δεύτερη γραμμή στην οποία μπορούν να απευθύνονται γονείς. Αυτές οι τηλεφωνικές γραμμές επικοινωνίας θα είναι βεβαίως και στη διάθεση των ιδιωτικών σχολείων. Ταυτόχρονα, θα εκδοθεί ένα ενημερωτικό βιβλιάριο με τις βασικές οδηγίες που θα διανεμηθεί σε όλους τους γονείς, συμπεριλαμβανομένων των γονέων των σχολείων της ιδιωτικής  εκπαίδευσης, ούτως ώστε να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία ανάμεσα στο σχολείο και την οικογένεια», συμπλήρωσε.
 
Αυτή η συνεργασία, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, είναι το απαραίτητο στοιχείο «για να καταφέρουμε να τηρήσουμε τους κανόνες να φοιτήσουν τα παιδιά με ασφάλεια αλλά ταυτόχρονα να λειτουργήσουν και τα σχολεία απρόσκοπτα για να δώσουμε την παιδεία που χρειάζεται».
 
«Όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί, γονείς και Υπουργείο θα εξασφαλίσουμε μαζί με την ποιότητα της εκπαίδευσης και την υγειονομική ασφάλεια. Στη συνέχεια, βέβαια θα επαναλάβουμε και τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών σχολείων και με όλους τους άλλους εταίρους μας», σημείωσε.
 
Ο κ. Προδρόμου είπε, επίσης, ότι ενημέρωσε την Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Ιδιωτικών Σχολείων για όλες τις προσπάθειες και ενέργειες που έχει κάνει το Υπουργείο σχετικά με τις σπουδές φετινών τελειόφοιτων, οι οποίοι ενδιαφέρονται να σπουδάσουν σε βρετανικά πανεπιστήμια.
 
 «Συζητήσαμε για το θέμα, άκουσα απόψεις, εισηγήσεις. Γνωρίζω ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα τους γονείς και τους ενημέρωσα για τις προσπάθειες και τις ενέργειες που κάναμε τόσο στο Υπουργείο Παιδείας όσο και στο Υπουργείο Εξωτερικών και για τη συζήτηση που θα έχω την 1η Σεπτεμβρίου με την Βρετανίδα ομόλογό μου, την Υφυπουργό Πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου», κατέληξε.

Τις διάφορες παραμέτρους, οι οποίες άπτονται στα θέματα έναρξης της φετινής σχολικής χρονιάς για τη Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση, υπό το βάρος της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορωνοϊού, συζήτησαν σε σημερινή τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου και η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Ρέα Παπαγεωργίου.

Σε γραπτή δήλωση της, η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ αναφέρει ότι η επικοινωνία κρίθηκε αναγκαία, μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου για τα μέτρα που θα ληφθούν στα σχολεία, τη νέα σχολική χρόνια.

Όπως σημειώνει, μεταξύ των θεμάτων, συζητήθηκε και το μέτρο υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από τους μαθητές και τις μαθήτριες, ηλικίας 6 χρονών και άνω.

«Έχω μεταφέρει στον Υπουργό τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των μάχιμων εκπαιδευτικών, που διδάσκουν σε ηλικίες παιδιών 6 έως 12 ετών στα Δημοτικά και τα Ειδικά Σχολεία, καθώς και στα Δημόσια Νηπιαγωγεία, σε σχέση με τις δυσκολίες που θα δημιουργήσει η εφαρμογή αυτού του μέτρου, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις παιδαγωγικές πρακτικές που εφαρμόζονται για τέτοιες ηλικίες στα πλαίσια της Γενικής και της Ειδικής Εκπαίδευσης, όσο και τις ιδιαίτερες κλιματολογικές και άλλες συνθήκες που επικρατούν, μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας των σχολείων στην Κύπρο», προσθέτει.

Αναφέρει, επιπρόσθετα, ότι ο κ. Προδρόμου, κατανοώντας τα επιχειρήματα που τέθηκαν και αναγνωρίζοντας τις πρακτικές αλλά και άλλες δυσκολίες που εν δυνάμει δημιουργούνται, θα θέσει εκ νέου το θέμα στον Υπουργό Υγείας, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι, με βάση και τις τελευταίες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υπάρχουν περιθώρια για αναθεώρηση της εν λόγω απόφασης.

«Συγκεκριμένα, έχει τονισθεί ότι μέλημα και επιδίωξη του Υπουργείου Παιδείας θα είναι η εφαρμογή μέτρου που προκρίνει τη ΜΗ υποχρεωτική χρήση μάσκας από παιδιά μέχρι έκτης Δημοτικού. Παράλληλα, συμφωνήσαμε ότι εκπαιδευτικοί Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης και ΥΠΠΑΝ θα είμαστε σε συνεχή επικοινωνία, για όλα τα θέματα και τις παραμέτρους που αφορούν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αναγνωρίζοντας πως τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα στενά και ότι επιβάλλεται τεράστια προσπάθεια και εποικοδομητική συμβολή όλων», καταλήγει η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, στη γραπτή δήλωση της.