You are here

Θέτουν παραμέτρους και «ευθύνες» για ομαλή νέα σχολική χρονιά

20/08/2020 16:21

Παραμέτρους για ομαλή σχολική χρονιά θέτει η Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ) υπογραμμίζοντας την ευθύνη που βαραίνει το υπουργείο παιδείας για το όλο εγχείρημα.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔ, τονίζει την «ευθύνη και υποχρέωση όλων μας να μεριμνήσουμε έτσι ώστε να προστατευτεί η δημόσια υγεία και να επιστρέψουν όλοι με ασφάλεια και υγεία πίσω στις σχολικές τάξεις τον Σεπτέμβριο κάτω από σωστές προϋποθέσεις» με το υπαρκτό δεδομένο του κορωνοϊού.
 
Σημειώνει ότι «ιδιαίτερα το υπουργείο παιδείας οφείλει να  αναλογιστεί το χρέος και την ευθύνη που του αναλογεί και να προχωρήσει σε αποφάσεις και συνακόλουθες ρυθμίσεις, πρακτικές και λύσεις, που θα οδηγήσουν στην εξασφάλιση της φοίτησης με φυσική παρουσία όλων των παιδιών στη Δημοτική, προδημοτική και ειδική εκπαίδευση, στην ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς και στη διασφάλιση τόσο της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων όσο και της αποτελεσματικότητας της όποιας διδακτικής πρακτικής θα ακολουθηθεί».
 
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ΠΟΕΔ παραθέτει σειρά από βασικές παραμέτρους που διασφαλίζουν τα πιο πάνω και αναφέρει ότι «δεν ευνοεί την εκ περιτροπής φοίτηση των παιδιών και καλεί το ΥΠΠΑΝ να φροντίσει για ό,τι χρειαστεί (αίθουσες, θρανία, προσωπικό) έτσι ώστε να μην αναγκαστούν παιδιά να μείνουν στο σπίτι, πάντα μέσα από την εφαρμογή των μέτρων που επιβάλλουν τα πρωτόκολλα».
 
Αναμένεται, ακόμα, «να υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία υλικοτεχνικής (θρανία, καρέκλες, αίθουσες, κ.λπ.) και ψηφιακής (αναβάθμιση διαδικτύου, διαθέσιμες συσκευές για παιδιά και εκπαιδευτικούς, εκσυγχρονισμός ηλεκτρονικού εξοπλισμού κ.λπ.), υποδομής που θα χρειαστούν».
 
Η ΠΟΕΔ αναφέρει ότι «η διαδικασία της έγκαιρης και σωστής στελέχωσης είναι ακόμη σε εξέλιξη και αναμένει ότι αυτή θα ολοκληρωθεί πριν την 1η Σεπτεμβρίου και ότι στις 7 του Σεπτέμβρη που θα επιστρέψουν οι μαθητές και μαθήτριες  στα σχολεία θα διοριστούν και οι αντικαταστάτες εκπαιδευτικοί εκεί και όπου χρειάζεται».
 
Εκτιμά, επίσης, ότι «η πρόωρη έναρξη της σχολικής χρονιάς στη δημοτική, επιβάλλεται να συνοδευτεί με ειδικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα ενισχύσουν τη διδασκαλία και θα θωρακίσουν τις/τους εκπαιδευτικούς με τα απαραίτητα και πολύτιμα εκπαιδευτικά εργαλεία, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι διδακτικοί σκοποί και στόχοι».
 
Οι στόχοι και σκοποί τους οποίους στερήθηκαν τα παιδιά την προηγούμενη σχολική χρονιά λόγω της απότομης και ανέλπιστης διακοπής μαθημάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα, όσο και αυτοί τους οποίους καλούνται να πετύχουν τα σχολεία φέτος ενώ ανάλογες ρυθμίσεις επιβάλλεται να γίνουν τόσο στην Προδημοτική όσο και στην Ειδική Εκπαίδευση, συνεχίζει η ΠΟΕΔ.
 
Αναφέρει ότι «χρειάζεται και αναπροσαρμογή της ύλης των διάφορων γνωστικών αντικειμένων και η εφαρμογή στοχευμένων και παιδαγωγικά αποτελεσματικών πρακτικών, που θα επιτύχουν την παροχή ποιοτικής, ενισχυτικής διδασκαλίας, με έμφαση σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες αλλά και ομάδες παιδιών, που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την αναστολή φοίτησης».
 
Όσον αφορά τα ενδεχόμενα ψηφιακής διδασκαλίας, αναφέρει την ανάγκη ενίσχυσης των εκπαιδευτικών που εκτελούν επιπρόσθετα καθήκοντα ως τοπικοί συντονιστές Τεχνολογίας Πληροφορίας Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στα σχολεία, τόσο με χρόνο όσο και με επιμόρφωση υπενθυμίζοντας  ότι δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για συντονιστή ΤΠΕ στα νηπιαγωγεία.
 
Διάφορα σενάρια λειτουργίας δημοτικών σχολείων

Λόγο για διάφορα σενάρια λειτουργίας των δημοτικών σχολείων που θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, κάνει  Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης

 
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης, κατά τη προχθεσινή τους συνάντηση ο Υπουργός ενημέρωσε τους γονείς πως τα σχολεία θα λειτουργήσουν στις 7 Σεπτεμβρίου με μαθητές, βάσει αναθεωρημένων υγειονομικών πρωτοκόλλων.
 
Όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, υπάρχουν διάφορα σενάρια λειτουργίας των δημοτικών σχολείων που θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
 
Σημειώθηκε ότι θα γίνει προσπάθεια χρήσης μονών θρανίων για να τηρούνται οι αποστάσεις του ενός μέτρου μεταξύ των παιδιών και σε ότι αφορά τις μάσκες προστασίας, ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι όπως και σε άλλες χώρες θα τηρηθεί η χρήση για παιδιά άνω των 12 ετών και ως εκ τούτου δεν θα χρειάζεται για παιδιά δημοτικών σχολείων.
 
Ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Σωτήρης Χριστοφή, έθεσε προς τον Υπουργό Παιδείας τις ανησυχίες των γονέων, αναφέροντας πως τα λάθη του παρελθόντος θα πρέπει να ξεπεραστούν και η τηλεκπαίδευση να γίνει και να χρησιμοποιηθεί για ενισχυτική διδασκαλία.
 
Ο κ. Χριστοφή έθεσε το ερώτημα ποιος είναι ο σχεδιασμός για την Ειδική Εκπαίδευση και αν θα λειτουργήσουν τα Ολοήμερα Σχολεία, τα κυλικεία και διάφορα άλλα που απασχολούν τους οργανωμένους γονείς. Σε απάντηση του ερωτήματος, αναφέρθηκε ότι γίνονται ενέργειες όπως όλα ξεκινήσουν ομαλά πάντα βέβαια μέσα από τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις συμβουλές τις επιδημιολογικής ομάδας.
 
Τέλος, ο Υπουργός Παιδείας ενημέρωσε τους γονείς, ότι προγραμματίζεται ακόμα μια συνάντηση μόλις παρθούν οι τελικές αποφάσεις πριν το άνοιγμα των σχολείων.

Ενημέρωση υπουργικού

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου αναμένεται να ενημερώσει αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, πρόκειται για συνέχεια της γενικής ενημέρωσης για τη σχολική χρονιά που είχε κάνει ο Υπουργός Παιδείας πριν από περίπου ένα μήνα.  
 
Ο Υπουργός Παιδείας αναμένεται να παρουσιάσει με δεδομένα/αριθμούς και ανάγκες το βασικό σχεδιασμό και τις προβλέψεις για όλες τις διαφοροποιήσεις ή σενάρια που μπορεί να προκύψουν ή να αποφασιστούν.