You are here

Άλυτη η εξίσωση στα σχολεία τον Σεπτέμβριο

14/08/2020 07:25

Άλυτη παραμένει προς το παρόν η εξίσωση της διαχείρισης της πανδημικής κρίσης στα σχολεία καθώς, τρεις βδομάδες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τα μηνύματα που έρχονται από τους εμπλεκόμενους φορείς είναι αμφίσημα.

Το υπουργείο διαμηνύει ότι είναι έτοιμο και για το πιο ακραίο σενάριο, θέλοντας να αποφύγει πάση θυσία την κατάσταση που δημιουργήθηκε τον Μάρτιο και Απρίλιο, όταν μεγάλο μέρος των μαθητών δεν είχαν καθόλου επαφή με το σχολείο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις δηλώνουν ετοιμότητα να διαχειριστούν την κατάσταση, σημειώνοντας όμως υλικές και τεχνικές δυσκολίες στην εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης.

Όλοι ελπίζουν ότι η επιδημιολογική κατάσταση θα επιτρέψει την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις.  Με τα κρούσματα να παραμένουν όμως σε διψήφιο αριθμό, η εξίσωση που καλούνται να λύσουν είναι πολύπλοκη.

Καθοριστικές των εξελίξεων σε ότι αφορά την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας στη δημοτική εκπαίδευση, στα γυμνάσια και στα λύκεια,  χαρακτηρίζονται οι  διαδοχικές συναντήσεις που θα έχει ο υπουργός παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου με τις ηγεσίες της ΟΕΛΜΕΚ και της ΟΛΤΕΚ την ερχόμενη Δευτέρα και με την ηγεσία της ΠΟΕΔ την ερχόμενη Τετάρτη αντίστοιχα.

Στο τραπέζι των συναντήσεων Προδρόμου και εκπαιδευτικών οργανώσεων θα τεθούν και οι κατευθυντήριες οδηγίες της ειδικής επιτροπής που έχει συσταθεί σε σχέση με τα πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν και τα μέτρα που θα ισχύουν στις σχολικές μονάδες τη νέα σχολική περίοδο.

Στελέχη του υπουργείου υγείας θα έχουν την ερχόμενη Δευτέρα και πριν από τη συνάντηση του αρμόδιου υπουργού με τις δύο εκπαιδευτικές οργανώσεις σύσκεψη με τον κ. Προδρόμου και υπηρεσιακούς παράγοντες για να αξιολογηθούν  τα δεδομένα όπως αυτά διαμορφώνονται μετά την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού.

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις βάζουν ψηλά τον πήχη για επαναφορά της ομαλότητας στα σχολεία και τονίζουν ότι το υπουργείο πρέπει να είναι έτοιμο και για το πιο δύσκολο σενάριο.

«Όλοι φορείς της παιδείας στη χώρα μας καλούμαστε να κερδίσουμε το στοίχημα των μηδενικών αριθμών κρουσμάτων κορωνοϊού  στα  σχολεία» τόνισε στη StockWatch  o πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας.

«Η ευθύνη όλων μας είναι μεγάλη γι αυτό και θα πρέπει το υπουργείο παιδείας να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει ακόμη και το πιο ακραίο σενάριο», παρατήρησε ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσάνδρου.

Ο κ. Λυσάνδρου  σημείωσε ότι όλοι οι αρμόδιοι  φορείς έχουν περισσότερες παραστάσεις σήμερα μετά την εμπειρία της διαχείρισης της πανδημίας στα σχολεία τον περασμένο Μάιο.

«Με βάση αυτή την εμπειρία, τα δεδομένα που έχουμε σήμερα ενώπιον μας και με την καθοδήγηση της επιδημιολογικής ομάδας, θα πρέπει να τα καταφέρουμε» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ.

Ο υπουργός παιδείας δεν ήταν διαθέσιμος χθες να προβεί σε δηλώσεις, ωστόσο συνεργάτες του ανέφεραν στη StockWatch ότι ενόψει των κρίσιμων συναντήσεων που θα έχει την ερχόμενη βδομάδα με τους αρμοδίους του υπουργείου υγείας, την ειδική επιτροπή και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις δεν θα ήθελε να προβεί σε οποιαδήποτε σχόλια.

Διαβεβαίωσαν, ωστόσο, ότι το υπουργείο παιδείας είναι έτοιμο, βάση τα σενάρια που έχει ετοιμάσει, να αντιμετωπίσει και ακραίες καταστάσεις που ενδεχομένως να προκληθούν από την πανδημία.

Σε ότι αφορά την εξ αποστάσεως μάθηση ανέφεραν ότι λήφθηκαν όλες οι χρήσιμες πληροφορίες ώστε η πρακτική αυτή να είναι εργαλείο για όλους τους μαθητές, αν και εφόσον  καταστεί αδήριτη ανάγκη.

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ  επεσήμανε ότι οι  καθηγητές σε πολύ μεγάλο ποσοστό  έχουν εξοικειωθεί με τη σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία.

«Είμαστε σε καλύτερο επίπεδο από ότι τον περασμένο Μάρτιο», υπέδειξε.

Ο κ. Χατζησάββα τόνισε ότι η οργάνωση των καθηγητών  έκανε τη δική της έρευνα με βάση στοιχεία που συνέλεξε από τα σχολεία και τα οποία κατέδειξαν πως ένα ποσοστό περίπου  10% των μαθητών γυμνασίων και λυκείων δεν  διαθέτει  τα απαραίτητα εργαλεία για την εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Ο υπουργός παιδείας είχε τονίσει πρόσφατα ότι γίνονται διευθετήσεις για να αποκτήσουν όλοι οι μαθητές  προσωπικό laptop ή tablet.  

H πρόεδρος της ΠΟΕΔ Ρέα Παπαγεωργίου δήλωσε στη StockWatch ότι «η οργάνωση των δασκάλων θεωρεί ότι το ευκταίο και ο στόχος όλων μας είναι τα παιδιά της δημοτικής εκπαίδευσης να επιστρέψουν στα θρανία.  Να γίνουν τέτοιες ρυθμίσεις ώστε τα παιδιά μας να  πάνε πίσω στο σχολείο».

Εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει δυνατότητα να επιστρέψουν  όλα τα παιδιά στο σχολείο και εξήγησε ότι η διδασκαλία εξ αποστάσεως δεν μπορεί να πετύχει με παιδιά ηλικίας από επτά και εννέα ετών.

Διευκρίνισε ότι η ΠΟΕΔ καθώς και όλες  οι εκπαιδευτικές οργανώσεις δεν θα αγνοήσουν ποσώς τις υποδείξεις των εμπειρογνωμόνων και ειδικότερα των μελών της επιδημιολογικής ομάδας.

Τόνισε όμως ότι όλοι θα πρέπει να συνεργήσουν «ώστε τα παιδιά μας να επιστρέψουν στο σχολείο. κυρίως   τα μικρά παιδιά έχουν την ανάγκη της φυσικής παρουσίας των δασκάλων». υπέδειξε η κ. Παπαγεωργίου.

Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι τυχόν υιοθέτηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας των μαθητών δημοτικής  εκπαίδευσης, θα προκληθεί αναστάτωση στον οικογενειακό προγραμματισμό χιλιάδων νοικοκυριών.

Σημειώνεται ότι η γραμματεία της ΠΟΕΔ  θα συνέλθει την ερχόμενη Δευτέρα για να ετοιμάσει τις προτάσεις και τελικές εισηγήσεις τους προς τον υπουργό παιδείας.

«Έχουμε μαζέψει πολλές ιδέες. Υπάρχει μία ανατροφοδότηση από την προηγούμενη κατάσταση για το ποιες πρακτικές είναι πιο εφαρμόσιμες και πιο λειτουργικές», παρατήρησε η κ. Παπαγεωργίου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ θεωρεί ότι για τους  μαθητές της τεχνικής εκπαίδευσης ίσως αποτελεί μονόδρομο η εξ αποστάσεως μάθηση.

Υπέδειξε , ωστόσο, ως μεγάλο πρόβλημα την ανάγκη της φυσικής παρουσίας των μαθητών στα  εργαστηριακά μαθήματα και εξέφρασε την άποψη ότι θα μπορούσε η παρακολούθηση των εν λόγω μαθημάτων να γίνεται εκ περιτροπής.

Ο πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ αναφερόμενος στη δέσμη εισηγήσεων που έχει ετοιμάσει η οργάνωση και την οποία θα θέσει ενώπιον του υπουργού παιδείας  υπέδειξε ότι ενδεχομένως το υπουργείο θα πρέπει να δώσει βάρος στα εξεταζόμενα μαθήματα.

«Πρέπει να γίνει κάποια διαφοροποίηση στο ωρολόγιο πρόγραμμα. Είναι άποψη μας ότι από τη στιγμή που υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων θα πρέπει να ξεκινήσουμε με τους μισούς μαθητές ανά τμήμα και  να υπάρχει εκ περιτροπής παρουσία στις τάξεις».

Διευκρίνισε ότι όποια πρακτική και αν υιοθετηθεί δεν  θα πρέπει οι μαθητές να απέχουν πολλές μέρες από τα σχολεία.

Η ΟΕΛΜΕΚ θα προτείνει όπως το  υπουργείο παιδείας  προβεί σε  αναπροσαρμογή  της ύλης με βάση τις υφιστάμενες συνθήκες.

«Δεν θα πρέπει να υπάρξουν υπέρμετρες απαιτήσεις  για να διδαχθεί ολόκληρη η ύλη με όλες τις ασκήσεις. Μπορεί να υπάρχει περιορισμός των ασκήσεων  ώστε να καλύψουμε τις βασικές ενότητες» παρατήρησε ο κ. Χατζησάββας και υπενθύμισε ότι στα σχολεία υπάρχουν και οι ευάλωτες ομάδες των μαθητών οι οποίοι, όπως τόνισε, χρειάζονται  ιδιαίτερης διαχείρισης.

Του Λεύκου Χρίστου