You are here

Ανοίγει πύλες η Διεθνής Εκπαιδευτική Έκθεση

31/01/2020 16:45

Ανοίγει τις πύλες της την Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2020, η Διεθνής Εκπαιδευτική Έκθεση Κύπρου «Εκπαίδευση και Καριέρα 2020», η οποία θα φιλοξενείται έως τις 9 Φεβρουαρίου 2020, στο Περίπτερο 6 της Διεθνούς Έκθεσης Κύπρου, στη Λευκωσία, και η οποία συνδιοργανώνεται για έκτη συνεχή χρονιά από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) σε συνεργασία με το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου (ΟΕΒ) και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου (ΕΓΚ).

Μιλώντας σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη για τη Διεθνή Έκθεση Κύπρου «Εκπαίδευση και Καριέρα 2020», - στην αρχή της οποίας τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του πρώην Υπουργού Παιδείας Ουράνιου Ιωαννίδη, ο οποίος απεβίωσε χθες, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι η συγκεκριμένη Εκπαιδευτική Έκθεση θεωρείται πλέον ένα σημαντικό εκπαιδευτικό γεγονός, το οποίο αποσκοπεί στην παροχή αναβαθμισμένης πληροφόρησης και εκπαιδευτικής και επαγγελματικής συμβουλευτικής υποστήριξης προς τους υποψήφιους φοιτητές μας.
 
«Γενικότερα, η Διεθνής Εκπαιδευτική Έκθεση Κύπρου «Εκπαίδευση και Καριέρα 2020» έχει στόχο να καταστεί πύλη, μέσω της οποίας τα Ιδρύματα Ανώτερης Εκπαίδευσης, τόσο της Κύπρου όσο και του εξωτερικού, θα προσφέρουν προς τους υποψήφιους φοιτητές όλη την απαραίτητη ενημέρωση για τα προγράμματα σπουδών που διαθέτουν, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν τις καλύτερες επιλογές για το μεταλυκειακό εκπαιδευτικό και επαγγελματικό τους μέλλον», πρόσθεσε.
 
Ταυτόχρονα, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, τα ίδια τα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα έχουν την ευκαιρία να προβάλουν το έργο τους, να ενημερώσουν και να προσελκύσουν υποψήφιους φοιτητές.
 
«Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει άλματα στα πανεπιστήμια μας, τόσο στον κρατικό τομέα, όπου συνεχίζεται μια πορεία συνεχούς ανάπτυξης και βελτίωσης, όσο και στον μη κρατικό τομέα, κατά τρόπο που ο στόχος  που άλλοτε ήταν οραματικός, σήμερα υλοποιείται και η Κύπρος καθίσταται ένα διεθνές περιφερειακό κέντρο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης», σημείωσε.
 
Ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι η Έκθεση δίνει τη δυνατότητα για παρουσίαση προϊόντων, που σχετίζονται με τον εκπαιδευτικό εξοπλισμό, την τεχνολογία στην εκπαίδευση, αλλά και την τεχνολογία ευρύτερα, καθώς και άλλες υπηρεσίες που αφορούν στους νέους και τα ενδιαφέροντά τους.
 
Όπως είπε, κατά τη λειτουργία της Εκπαιδευτικής Έκθεσης, πέραν των συμβουλευτικών υπηρεσιών που θα παρέχονται για θέματα Ανώτερης Εκπαίδευσης και καριέρας, θα δίνεται η δυνατότητα σε υπηρεσίες εξευρέσεως εργασίας να προβάλουν το εύρος των δραστηριοτήτων τους στο πολύ ευαίσθητο θέμα της απασχόλησης των αποφοίτων.
 
«Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα θέματα επαγγελματικής αποκατάστασης τα οποία βρίσκονται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες των νέων της Κύπρου», ανέφερε.
 
Είπε, παράλληλα, ότι στη φετινή Διεθνή Εκπαιδευτική Έκθεση Κύπρου «Εκπαίδευση και Καριέρα 2020» θα συμμετέχουν πέραν των εκατό πενήντα (150) Εκθετών, τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό, και πρόσθεσε ότι έχουν προσκληθεί και τα Ελληνικά Πανεπιστήμια να συμμετέχουν δωρεάν στην Έκθεση.
 
Σημείωσε ότι το Υπουργείο Παιδείας θα συμμετέχει στην Έκθεση με δικό του περίπτερο, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να λάβουν πληροφορίες από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου που ασχολούνται με την Ανώτερη Εκπαίδευση και την παροχή Εκπαιδευτικής/Επαγγελματικής Συμβουλευτικής.
 
Ο κ. Προδρόμου είπε πως το Υπουργείο Παιδείας θεωρεί ότι η διοργάνωση της Διεθνούς Εκπαιδευτικής Έκθεσης Κύπρου «Εκπαίδευση και Καριέρα 2020» συμβάλλει ουσιαστικά στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων του Υπουργείου, που αφορούν στην παροχή κατάλληλης Εκπαιδευτικής και Επαγγελματικής Συμβουλευτικής που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες τόσο των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που αποτελούν το μελλοντικό ανθρώπινο δυναμικό του τόπου μας, όσο και των αποφοίτων των Ιδρυμάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης για θέματα επαγγελματικής αποκατάστασης και κατάρτισης, αλλά και για θέματα που αφορούν στη συνέχιση των ακαδημαϊκών τους σπουδών.
 
«Σε αυτό το πλαίσιο, οι Διευθύνσεις του Υπουργείου έχουν προγραμματίσει σειρά επισκέψεων των τελειόφοιτων μαθητών Λυκείων και Τεχνικών Σχολών από όλες τις επαρχίες της Κύπρου κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας της Έκθεσης. Βεβαίως, οι όποιες αποφάσεις, η επιλογή στόχων και προσανατολισμού εναπόκειται στους ίδιους τους μαθητές και την οικογένειά τους. Είμαι βέβαιος ότι θα αξιοποιήσουν όλες τις πληροφορίες και με σύνεση και διορατικότητα θα πάρουν τις αποφάσεις τους», συμπλήρωσε.
 
Κατά τη διάσκεψη Τύπου προέβησαν σε χαιρετισμό και εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών της Έκθεσης (ΚΕΒΕ, ΟΕΒ και Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου) αναδεικνύοντας με τη σειρά τους τη σημαντικότητα του θεσμού αυτού. 

Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα τελέσει o Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας  Πρόδρομος Προδρόμου, την Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2020, και ώρα 16:00, και στη συνέχεια, θα ακολουθήσει δεξίωση στο περίπτερο του Υπουργείου Παιδείας, που θα προσφερθεί από την Τεχνική Σχολή Μακάριος Γ’ Λευκωσίας και τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ), Λευκωσίας.
 
Η είσοδος της Έκθεσης θα είναι ελεύθερη για το κοινό, κατά τις ακόλουθες ημέρες και ώρες:
Παρασκευή,      7 Φεβρουαρίου 2020     08:30-13:30 και 16:00-20:00
Σάββατο,            8 Φεβρουαρίου 2020                 14:00-20:00
Κυριακή,             9 Φεβρουαρίου 2020                 14:00-20:00