You are here

ΑΞΙΚ: Σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου από το 2021

19/06/2019 12:23

Σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου αναμένεται να προσφέρει από το 2021 το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου.

Στην κοινοβουλευτική επιτροπή παιδείας συζητήθηκαν σήμερα θέματα αναφορικά με τη λειτουργία και το μέλλον του ΑΞΙΚ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν από το 2021, στη σχολή αναμένεται να λειτουργήσει τετραετής κλάδος σπουδών, πανεπιστημιακού επιπέδου.

Ωστόσο, ταυτόχρονα, στο ΑΞΙΚ θα συνεχίσει η λειτουργία κλάδων στη βάση της σημερινής μορφής, της ανώτερης σχολής.

Στα σκαριά μελέτη για τις ανάγκες

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, η οποία προήδρευσε της συνεδρίασης, ανέφερε ότι στο μεσοδιάστημα θα γίνει μελέτη για τις ανάγκες που υπάρχουν σε ότι αφορά κτιριακές εγκαταστάσεις και τις ανάγκες σε προσωπικό.

Παράλληλα, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο μεταφοράς του ΑΞΙΚ από την Λευκωσία σε παραλιακή πόλη.

Η πρόεδρος του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου Μαίρη Ιωαννίδου Κουτσελίνη, σημείωσε κατά τη συζήτηση,  ότι ο προϋπολογισμός του ΑΞΙΚ θα μεταφερθεί από το υπουργείο εργασίας στο υπουργείο παιδείας.

Η επιτροπή ολοκλήρωσε εξάλλου, τη μελέτη κανονισμών αναφορικά με τη λειτουργία των εσπερινών σχολείων. Προβληματισμό φαίνεται να προκαλεί το θέμα της ηλικίας εισόδου στα εσπερινά λύκεια και στις τεχνικές σχολές.

Βουλευτές υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να τεθούν προϋποθέσεις ώστε να παρέχεται το δικαίωμα και σε παιδιά 15 χρονών και άνω να εγγράφονται στις εσπερινές σχολές. Το υπουργείο παιδείας από την άλλη, φαίνεται να προκρίνει τον καθορισμό του ορίου στα 18 χρόνια για σκοπούς εγγραφής στα εσπερινά σχολεία