You are here

Διαφωνία μαθητών για ευπρεπή εμφάνιση και κινητά

06/09/2019 11:38

Την έντονη διαφωνία της με τους νέους κανονισμούς που ανακοινώθηκαν για ευπρεπή εμφάνιση μαθητών και μαθητριών και για ενδεχόμενη ολική απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία εκφράζει η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ) με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δια του Προέδρου της Παναγιώτη Γεωργίου.
 
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Παναγιώτης Γεωργίου είπε ότι «μας ανησυχούν έντονα οι προθέσεις του Υπουργείου, το οποίο θέλει να καταστήσει ακόμα πιο αυστηρά τα πλαίσια της μαθητικής εμφάνισης, κάτι το οποίο δεν συμφωνούμε αφού εμείς αγωνιζόμαστε για χαλάρωση της στολής».
 
Άποψή μας, συνέχισε, είναι ότι το να επιβάλλουμε απαγορεύσεις σε ένα ήδη αυστηρό πλαίσιο στολής και εμφάνισης με τόσο αυστηρές ποινές (μονοήμερες μέχρι διήμερες και τριήμερες αποβολές) δεν παραπέμπει σε ανθρώπινο, σύγχρονο και ανθρωποκεντρικό σχολείο παρά μόνο παραπέμπει σε στρατόπεδο, το οποίο καταπιέζει ασφυκτικά τους μαθητές.
 
«Διαφωνούμε και το εκφράσαμε στην Επιτροπή Κανονισμών Λειτουργίας του Υπουργείου Παιδείας», είπε.
 
Το μαθητικό κίνημα αντιδρά και για την ολική απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία. Παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα με τη χρήση των κινητών κι ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στις τάξεις. Διαφωνεί όμως, με την ολική απαγόρευση, σημειώνοντας ότι «έτσι ούτε κουλτούρα κτίζεται, ούτε μπορούμε να πετύχουμε την απεξάρτηση από τα κινητά».
 
Οι μαθητές διαφωνούν επίσης, για τις εξετάσεις ανά τετράμηνο, ανέγερση ψηλών περιφράξεων στα σχολικά κτίρια, και την εισαγωγή φρουρών ασφαλείας μέσα στα σχολεία.
 
Κάνουν λόγο ακόμη για προσπάθεια φίμωσης της ΠΣΕΜ. Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Γεωργίου, «πέρσι όταν προσπαθήσαμε να κινητοποιηθούμε για τις εξετάσεις ανά τετράμηνο, είχαμε να κάνουμε με απειλές για αποβολές και απουσίες. Επιβλήθηκαν ποινές σε συμμαθητές μας που κινητοποιήθηκαν ενάντια στις εξετάσεις. Κάτι τέτοιο παραπέμπει στην φίμωση του μαθητικού κινήματος και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται με σταυρωμένα χέρια να αφήσουμε να πάρουν τα όσα κερδήθηκαν με αγώνες του μαθητόκοσμου στα προηγούμενα χρόνια».  
 
Η ΠΣΕΜ είχε πρόσφατα συνάντηση με τον διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Λούη Κυπριανό, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
 
«Εμείς αναμένουμε να δούμε στην πράξη αν θα κυλήσουν ομαλά. Προβλήματα θα υπάρξουν σίγουρα», είπε ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ, προσθέτοντας ότι «από πλευράς μας, εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε για την επίλυση οποιωνδήποτε προβλημάτων από όποιο επίπεδο μπορούμε να συνεισφέρουμε».