You are here

Δίωρη αποχή από τα μαθήματα αύριο

24/09/2020 19:28

Σε δίωρη αποχή από τα μαθήματα τους κατέρχονται αύριο οι μαθητές και μαθήτριες, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΣΕΜ, διαμαρτυρόμενοι γιατί το Υπουργείο Παιδείας δεν έλαβε έγκαιρα μέτρα για βελτίωση της κατάστασης εξαιτίας του κορωνοϊού, δεν είχε πλάνο και προγραμματισμό και δεν απάντησε στις τελευταίες επιστολές (17/9 και 21/9) που η ΠΣΕΜ απέστειλε.

Σύμφωνα με την ΠΣΕΜ, η ύλη που έχει μείνει αδίδακτη από την περσινή χρονιά δεν έχει καλυφτεί,  οι μαθητές Α’ και Β’ Λυκείου θα τρέχουν μαζί με τους καθηγητές να την καλύψουν και να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις ανά τετράμηνο και οι μαθητές της Γ’ τάξης δεν θα προλάβουν να καλύψουν την τεράστια ύλη για τις Παγκύπριες εξετάσεις.

"Το αποτέλεσμα θα είναι να τρέχουμε στα φροντιστήρια, οι γονείς μας να βάλουν για ακόμα μια φορά το χέρι στη τσέπη και να κυνηγούμε το βαθμό αντί την ολόπλευρη μόρφωση. Ζητούμε όπως καταργηθούν άμεσα οι εξετάσεις ανά τετράμηνο ή έστω να αναβληθούν για τη φετινή σχολική χρονιά", αναφέρει η ΠΣΕΜ.

Διαμαρτύρεται επίσης για ασφυκτικές συνθήκες στα σχολεία με τη χρήση μάσκας σε συνδυασμό με τις ψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών και την έλλειψη κλιματισμού στις αίθουσες.

"Λόγω της ασφυκτικής κατάστασης υπήρχαν και λιποθυμίες. Ως ΠΣΕΜ ζητήσαμε από τον Υπουργό Παιδείας να βρεθούν λύσεις σε συνεργασία με την επιδημιολογική ομάδα και το Υπουργείο Υγείας. Δεν λάβαμε καμία απάντηση. Ούτε οι προτάσεις μας εισακούστηκαν. Ζητήσαμε πριν την έναρξη των σχολείων τη μείωση των μαθητών ανά τμήμα στους 15, την αύξηση των εκπαιδευτικών και τη μείωση της περιόδου σε 40 λεπτά αντί 45 με προϋπόθεση τη μείωση της ύλης. Και πάλι δεν εισακουστήκαμε", αναφέρει η ΠΣΕΜ.

Οι οργανωμένοι μαθητές αναφέρουν ακόμη πως δεν εισακούστηκαν ούτε στο θέμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και της τεχνολογικής αναβάθμισης των σχολείων, ενώ παράλληλα κυρίως μαθητές στις Τεχνικές Σχολές, που δεν προμηθεύτηκαν καν τα απαραίτητα βιβλία. Διαμαρτυρίες υπάρχουν και για τις κτιριακές εγκαταστάσεις.

"Καλούμε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες να απέχουν από τα μαθήματα την Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, την 5η και 6η περίοδο. Κανένας δεν μπορεί να παίζει με το μέλλον μας, κανένας δεν μπορεί να μας υποχρεώνει να βρισκόμαστε σε αίθουσες που δεν είναι βιώσιμες. Απαιτούμε να ακουστεί η φωνή μας, να δημιουργήσουμε συνθήκες βιώσιμες για τους μαθητές, να οικοδομήσουμε ένα ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο", αναφέρει η ΠΣΕΜ.