You are here

Δωρεές εκατομμυρίων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

18/09/2022 06:00

Στα €64,1 εκατ., ανέρχονται οι δωρεές που δόθηκαν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου από το έτος ίδρυσης του, το 1991 μέχρι και σήμερα, καταγράφοντας σταδιακή αύξηση ανά έτος.

Σύμφωνα με στοιχεία, που περιέχονται σε απαντητική επιστολή του Υπουργού Παιδείας, Πρόδρομου Προδρόμου, στο βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χρίστο Ορφανίδη, το 1991 το ύψος των δωρεών ανήλθε σε €1,7 χιλ. και το 1999 σε €2,6 χιλ.

Το 2010, οι δωρεές ανήλθαν στο €1,1 εκατ., ενώ η μεγαλύτερη δωρεά που ανήλθε σε €14,7 εκατ., δόθηκε το 2014.

Η δεύτερη μεγαλύτερη δωρεά που έλαβε μέχρι στιγμής το ίδρυμα, ανήλθε σε €10,3 εκατ. το 2003, ενώ το 2016 δόθηκε η τρίτη υψηλότερη δωρεά. Το 2004, δόθηκε δωρεά ύψους €7 εκατ. και το 2018, €6,9 εκατ.

Για το 2022, οι δωρεές ανέρχονται μέχρι στιγμής σε €82,1 χιλ. Το 2021, έφθασαν τις €850,9 χιλ.

Όπως αναφέρεται, οι δωρεές παραχωρούνται στο ΠΚ στο πλαίσιο συνεργιών και δωρεών/χορηγιών, με ιδιωτικούς φορείς, εταιρείες, οργανισμούς και μέσω εκστρατειών που υλοποιούνται, με σκοπό την προσέλκυση κυρίως οικονομικών πόρων.

Οι δωρεές που λαμβάνει το ίδρυμα, αξιοποιούνται για τη στήριξη των φοιτητριών/τών του ΠΚ, για πρόσληψη ερευνητριών/τών, για την ολοκλήρωση του αναπτυξιακού κτηριολογικού πλάνου του ΠΚ, καθώς και για την υλοποίηση δραστηριοτήτων σχετικών με τους σκοπούς του πανεπιστημίου.

Το ΠΚ, αποδέχεται ή όχι τις δωρεές, βάσει της σχετικής πολιτικής αποδοχής δωρεών ή της πολιτικής ονοματοδοσίας κτιρίων, αιθουσών και άλλων εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου.

Αυξάνονται οι σύμμαχοι UCY

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης, ανέφερε πως «το Πανεπιστήμιο είναι υπερήφανο, που κάθε χρόνο οι σύμμαχοι και υποστηρικτές/κτριες του αυξάνονται και που τα ονόματα αυτών, είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένα με στιγμές - σταθμούς, για την υλοποίηση του οράματος του Ιδρύματος».

«Τόσο η ανάπτυξη και ενίσχυση των υποδομών του οργανισμού, όσο και η στήριξη της διδασκαλίας και της έρευνας, είναι σημαντικά για τον οργανισμό μας και οι ανιδιοτελείς δωρεές, συμβάλλουν σημαντικά στην επίτευξη των πολλαπλών σκοπών μας», τόνισε.

Πρόσθεσε, πως σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί δωρεά για συμμετοχή διδακτικού προσωπικού από το Πανεπιστήμιο της Μαριούπολης στο ΠΚ, με στόχο να διδάξουν σε Ουκρανές/νούς την ελληνική γλώσσα.

Επιπλέον, ανέφερε πως το ΠΚ, διαθέτει δωρεές πολύτιμων, ιστορικών και σπάνιων συλλογών στο Κέντρο Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου», εκ των οποίων η μία ανήκει στο Γεώργιο και Μαρκησία Λαγανά, εκτιμωμένης αξίας ύψους €2,600 εκατ.

Στο συνολικό ποσό των δωρεών, που έδωσε το υπουργείο στον κ. Ορφανίδη, δεν συμπεριλαμβάνονται κάποιες σημαντικές δωρεές, οι οποίες ακόμη εκκρεμούν, καθώς η λήψη τους προϋποθέτει τήρηση συγκεκριμένων προνοιών.

Οι συγκεκριμένες πρόνοιες, αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα, ενώ με την ολοκλήρωση τους το ΠΚ, θα βάλει στα ταμεία του ακόμη €400 χιλ., για την επέκταση του τρίτου ορόφου του κτηρίου Συμβουλίου – Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» και €200 χιλ, για τη λειτουργία Κέντρου Βιοποικιλότητας στην Αγρέπαυλη.

Όπως σημειώνεται στην επιστολή του υπουργού, αρκετοί οργανισμοί ή/και ιδιώτες προβαίνουν σε δωρεές εξοπλισμού και πληροφορικής υποδομής, για τις οποίες δεν ξεκαθαρίζεται εάν η αξία τους συμπεριλαμβάνεται στο συνολικό ποσό των δωρεών.

Της Μαρίας Κυριακίδου