You are here

Ενημέρωση υπ. Παιδείας για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

11/01/2021 20:40

Το Ε’ Δημοτικό Σχολείο Λακατάμειας και το Γυμνάσιο Αγίου Δομετίου επισκέφθηκε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου και ενημερώθηκε για τη λειτουργία των σχολείων με εξ αποστάσεως διδασκαλία, ενώ συνομίλησε με τη διευθυντική ομάδα των σχολείων και εκπαιδευτικούς που ήταν παρόντες στα σχολεία ενημερώνοντας τους για το πρόγραμμα αναβάθμισης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Το γενικότερο συμπέρασμα που επιβεβαιώθηκε και στα δυο αυτά σχολεία είναι ότι, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν, η διδασκαλία ανταποκρίνεται πολύ ικανοποιητικά στο αναλυτικό πρόγραμμα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση στο Δημοτικό Σχολείο ο κ. Προδρόμου, «είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη διαδικασία τηλεκπαίδευσης εν εξελίξει, ενώ παράλληλα συνομίλησε μέσω της διαδικτυακής σύνδεσης και με μαθητές/μαθήτριες που παρακολουθούσαν το μάθημα της τάξης τους, με τα παιδιά να εκφράζονται πολύ θετικά για το εξ αποστάσεως πρόγραμμα που παρακολουθούσαν».
 
Με ικανοποίηση, προστίθεται, διαπίστωσε ότι στα σχολεία έχει διαμορφωθεί και εφαρμόζεται σχέδιο δράσης, σύμφωνα με τις οδηγίες που είχαν δοθεί από την αρχή της σχολικής χρονιάς, και ότι αριθμός εκπαιδευτικών έκαναν εξ αποστάσεως διδασκαλία από τις σχολικές αίθουσες, ενώ άλλοι εκτελούσαν τηλεργασία, με εξ αποστάσεως διδασκαλία από την οικία τους.

Ο Υπουργός έτυχε ενημέρωσης για το οπτικοακουστικό εκπαιδευτικό υλικό που παράγεται στα σχολεία, καθώς και για τις ενέργειες που γίνονται για επικοινωνία των εκπαιδευτικών και της διεύθυνσης με τα παιδιά και τους γονείς/κηδεμόνες τους. Ενημερώθηκε επίσης για την πρόοδο της διδασκαλίας μέχρι στιγμής, συνεχίζει η ανακοίνωση.
 
Όσον αφορά στην αναβάθμιση και ενίσχυση της σύνδεσης στο διαδίκτυο ο Υπουργός Παιδείας ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς για το πρόγραμμα αναβάθμισης που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε συνεργασία με την ΑΤΗΚ, και ανέφερε ότι αναλόγως των πρόσθετων αναγκών που καταγράφονται αυτές τις μέρες θα γίνουν περαιτέρω ενέργειες για την ενίσχυση σχολείων με μεγάλο αριθμό τάξεων ή με άλλες ιδιαίτερες συνθήκες.
 
Επίσης, προστίθεται, ενημέρωσε τις Διευθύνσεις των Σχολείων ότι υπάρχει δυνατότητα και πρέπει να ζητήσουν αμέσως από τη Σχολική Εφορεία την προμήθεια των αναγκαίων περιφερειακών συσκευών, όπως μικρόφωνα και κάμερες, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν ήδη δοθεί από το Υπουργείο στις Σχολικές Εφορείες.
 
Εξετάστηκαν, τέλος, ζητήματα που ανακύπτουν στη διαδικασία της εξ αποστάσεως διδασκαλίας και συζητήθηκαν διευθετήσεις που μπορεί να γίνουν για την καλύτερη δυνατή εκπαιδευτική υποστήριξη των μαθητών/τριών κατά τη διάρκεια ισχύος των μέτρων προστασίας.

Αναβάθμιση της σύνδεσης στο διαδίκτυο 437 σχολείων

Εξάλλου, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, με αφορμή τη σημερινή ανακοίνωσή της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, ανακοίνωσε σήμερα ότι προχωρά στο έργο της αναβάθμισης της σύνδεσης στο Διαδίκτυο 437 σχολείων σε όλη την Κύπρο, αντιμετωπίζοντας την ενίσχυση της διαδικτυακής υποδομής στα σχολεία ως έργο ύψιστης προτεραιότητας.

Σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται ότι για την υλοποίηση του έργου απαιτούνται σε αρκετές περιπτώσεις εργασίες ανάπτυξης νέου οπτικού δικτύου, καθώς και αναβάθμιση του τερματικού εξοπλισμού.

Έχοντας μέχρι σήμερα ολοκληρώσει την αναβάθμιση σε 81% των σχολείων, η ΑΤΗΚ σημειώνει ότι παρά το ότι το έργο είναι πολύ μεγάλο σε έκταση, πολυπλοκότητα και απαιτήσεις, το εγχείρημα θα ολοκληρωθεί εντός του μηνός. 

Η αναβάθμιση της διασύνδεσης των σχολείων έγινε στη βάση των λειτουργικών αναγκών, όπως αυτές εκτιμήθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) και γι’ αυτό τον λόγο δόθηκε προτεραιότητα και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες πρώτα στα λύκεια και τις τεχνικές σχολές που λειτούργησαν με τηλεκπαίδευση στο προηγούμενο χρονικό διάστημα και είχαν αυξημένες ανάγκες, προσθέτει η ανακοίνωση.

Εντούτοις, σημειώνει ότι υπό το φως της εμπειρίας αυτών των ημερών και αναλόγως αναγκών που διαμορφώνονται, το ΥΠΠΑΝ μπορεί να ζητήσει από την ΑΤΗΚ να προχωρήσει σε περαιτέρω αναβάθμιση για ορισμένα σχολεία.

Τέλος, αναφέρει ότι για τον σκοπό αυτό διατέθηκε κονδύλι ύψους πέραν των 500 χιλιάδων ευρώ για φέτος, ενώ προσθέτει ότι το επιπρόσθετο ετήσιο κόστος συνδρομής θα είναι 164 χιλιάδες ευρώ, με την ετήσια συνδρομή να φτάνει σε ύψος 430 χιλιάδων ευρώ.