You are here

Εντοπίζουν κενά στο νομοσχέδιο για υφυπουργείο Πολιτισμού

14/04/2021 18:39

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας άνοιξε τη συζήτηση του νομοσχεδίου  το νομοσχέδιο για δημιουργία υφυπουργείου Πολιτισμού, ωστόσο η περαιτέρω συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου μένει στα χέρια της νέας Βουλής. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εντόπισαν ήδη κενά και προβλήματα στο νομοσχέδιο, τα οποία θα εξεταστούν κατά τις συζητήσεις της νέας σύνθεσης της Επιτροπής.

Το νομοσχέδιο συζητήθηκε στην παρουσία των υπουργών Παιδείας, Μεταφορών και Ενέργειας. 

«Έχουμε συνείδηση του τι συμβαίνει στο χώρο του πολιτισμού και για αυτό η κυβέρνηση αυτή για πρώτη φορά διέθεσε φέτος ένα πολύ μεγάλο κονδύλι, κάτι περισσότερο από €4 εκατ. και είναι πολύ μεγάλο για τα δεδομένα των δαπανών που κάνει εδώ και δεκαετίες το κράτος για τον πολιτισμό» είπε ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου.
 
Σε σχέση με το νομοσχέδιο, είπε ότι «θα έχουμε ένα πολιτικό προϊστάμενο, ο οποίος θα ασχολείται πλήρως και μόνο με τα θέματα του πολιτισμού, μαζί με ένα επιτελείο. Μπορεί να μην γίνουν αμέσως θεαματικές αλλαγές, όμως η ανάθεση έργου, το ότι είναι ένα Υπουργείο, ένα Υφυπουργείο το οποίο ασχολείται με τον πολιτισμό, νομίζω ότι δείχνει την κατεύθυνση και δίνει την έμφαση».
  
Ανέφερε, παράλληλα, ότι θα έρθει στη Βουλή και  πρόταση για τη θεσμική αναγνώριση της επαγγελματικής ιδιότητας καλλιτεχνών και εργαζόμενων στο χώρο του πολιτισμού.
 
«Είναι εξίσου σημαντικό ορόσημο θεσμικό που θα δώσει ακριβώς παράλληλα με τη δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού, ένα νέο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορεί να ασκηθεί καλύτερα η πολιτική», σημείωσε.
 
Ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι για το Υφυπουργείο, έγινε διαβούλευση με τους διάφορους οργανωμένους φορείς που δραστηριοποιούνται στον πολιτισμό.
 
«Και μέχρι τώρα η υποδοχή, όπως βεβαία και θα το ανέμενε κανείς είναι πολύ θετική» είπε.

Πρόσθεσε πως η λογική είναι όπως και στα άλλα Υφυπουργεία, «ότι συγκεντρώνουμε τους πόρους ανθρώπινους, διοικητικούς και βέβαια πόρους προϋπολογισμού στο τέλος, αλλά συγκεντρώνουμε τους πόρους του κράτους για τον τομέα αυτό, σε μια δομή».
 
Ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, είπε ότι όσον αφορά το Υπουργείο του, μεταφέρεται το Τμήμα Αρχαιοτήτων στο Υφυπουργείο Πολιτισμού και σημείωσε ότι θα υπάρχει συνεχής βελτίωση.
 
Η υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, σημείωσε ότι σίγουρα η χειροτεχνία είναι ένα κεφάλαιο, το οποίο έχει τεράστια προοπτική, αλλά αντιμετωπίζει και τεράστιο κίνδυνο.
 
Τόνισε ότι το Υφυπουργείο θα πρέπει να δει επισταμένα το θέμα των παραδοσιακών επαγγελμάτων. «Υπάρχει προοπτική και στην προώθηση των παραδοσιακών προϊόντων στο εξωτερικό με πάρα πολλούς τρόπους, αλλά και στην Κύπρο με την αναβάθμιση του τρόπου που παρουσιάζουμε αυτά τα αντικείμενα, αλλά και κυρίως στην εκμάθηση από τους νέους, οι οποίοι να μπορέσουν να συνεχίσουν αυτά τα επαγγέλματα, αλλά και την πιθανή επιδότηση εκεί και όπου χρειάζεται», σημείωσε.
 
Σίγουρα, συνέχισε, ένα Υφυπουργείο Πολιτισμού μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα σε αυτή την προσπάθεια για να έχει ακριβώς μια συνεχή παρακολούθηση της όλης προσπάθειας.
 
«Εμείς ως Υπουργείο Εμπορίου θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε από πλευράς της εμπορικής πτυχής, αλλά και των σχεδίων χορηγιών όπου κάνουμε την προσπάθεια για συμπερίληψη και ιδιαίτερη βαρύτητα στα παραδοσιακά επαγγέλματα και την προώθηση της χειροτεχνίας. Ελπίζουμε ότι η προσπάθεια θα ολοκληρωθεί με επιτυχία και ότι η χειροτεχνία θα μπορέσει να εξελιχθεί πολύ περισσότερο μέσα από αυτή την προσπάθεια», συμπλήρωσε.
 
Ο πρόεδρος της επιτροπής Παιδείας  Κυριάκος Χατζηγιάννης, δήλωσε ότι  με την αναδιοργάνωση αυτή θα δοθεί εκείνη η πρέπουσα σημασία στο να διαχειριστεί ο νέος Υφυπουργός, η νέα δομή, το νέο Υφυπουργείο, αυτόνομα πλέον και συγκροτημένα την πολιτική πολιτισμού.
 
Ανέφερε πως δεν υπάρχει χρόνος να ολοκληρωθεί η συζήτηση και να καταλήξει σε ψηφοφορία πριν από το κλείσιμο της Βουλής. Ωστόσο, αφήνεται παρακαταθήκη έργου, διαλόγου, προβληματισμού στη νέα Βουλή.
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς, σε δηλώσεις του είπε ότι η πολιτική απόφαση για ίδρυση Υφυπουργείου Πολιτισμού, κρίνεται από το ΑΚΕΛ ως μια θετική εξέλιξη.
 
«Η σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού είχε περισσότερο διακηρυκτικό χαρακτήρα αφού ουσιαστικά περιορίστηκε σε γενικές αναφορές εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού. Την ίδια ώρα δεν ακούστηκαν οι απόψεις των εμπλεκόμενων αφού δεν προσκλήθηκαν να παρευρεθούν στη συνεδρία. Η τελική τοποθέτηση μας επί του νομοσχεδίου ασφαλώς και θα εξαρτηθεί από την διαμόρφωση του περιεχομένου του, όπως έχουμε από την αρχή δηλώσει. Εντοπίζουμε κενά και πρόνοιες, τις οποίες κρίνουμε ως προβληματικές», συμπλήρωσε.
 
Ανέφερε, επίσης, ότι για να αλλάξουν ουσιαστικά τα πράγματα, χρειάζεται να αυξηθούν τα κονδύλια για τον πολιτισμό.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης, σε δηλώσεις του σημείωσε ότι το ΔΗΚΟ επικροτεί την προσπάθεια, ωστόσο εξέφρασε ανησυχίες «όσον αφορά τη μετακίνηση του Τμήματος Αρχαιοτήτων από το Υπουργείο Μεταφορών στο Υφυπουργείο Πολιτισμού», πρόσθεσε.
 
Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης , Μιχάλης Γιωργάλλας, σε δηλώσεις του είπε ότι η κατάθεση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού «είναι μια σημαντική στιγμή για τον πολιτισμό, την παράδοση και την ιστορία του τόπου μας».
 
Σημείωσε ωστόσο, ότι «υπάρχουν αιχμηρά ζητήματα στη δημιουργία αυτού του Υφυπουργείου, όπως είναι η μεταφορά του Τμήματος Αρχαιοτήτων στη νέα πολιτειακή οντότητα. Ευχή μου είναι ότι θα μπορέσει η πολιτιστική πενία και φτώχεια, να βρει θεραπεία μέσα από αυτή την καινούργια πολιτιστική οντότητα».