You are here

Έρχεται σε τρεις φάσεις η υποχρεωτική φοίτηση

28/06/2022 10:49

Νομοσχέδιο για την επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης και για την ονομαστική διάκριση των ηλικιακών ομάδων στα σχολεία, αναμένεται να μελετήσει η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής τις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή το προτεινόμενο νομοσχέδιο στοχεύει στην επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης κατά 8 μήνες.

Ακόμη, με την τροποποίηση του νομοσχεδίου ορίζονται ξανά για διάκριση ονομαστικά, οι ηλικιακές ομάδες που θα δημιουργηθούν, ως αποτέλεσμα της επέκτασης φοίτησης ενώ προσδιορίζεται και η σταδιακή εφαρμογή της επέκτασης με την εξουσία του Υπουργού Παιδείας.

Όπως αναφέρεται, ο Υπουργός θα μπορεί να καθορίζει τα κριτήρια για την κατανομή των παιδιών στα νηπιαγωγεία.

Μέχρι σήμερα, η υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση αφορά την ηλικιακή ομάδα τεσσάρων ετών και οκτώ μηνών έως έξι ετών.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, η εφαρμογή της μεταρρύθμισης έρχεται για να διασφαλίσει την καθολική φοίτηση των παιδιών από τεσσάρων έως έξι ετών σε εκπαιδευτικά προγράμματα στα δημόσια, κοινοτικά ή ιδιωτικά νηπιαγωγεία που υπάγονται στο ΥΠΠΑΝ.

Πως θα ολοκληρωθεί η εφαρμογή της

Σύμφωνα με τα σχέδια του ΥΠΠΑΝ, η μεταρρύθμιση θα γίνει σταδιακά και θα ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις:

-Κατά τη σχολική χρονιά 2023-2024 θα επεκταθεί το όριο ηλικίας στην υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση κατά δύο μήνες

-Κατά τη σχολική χρονιά 2024-2025 θα επεκταθεί το όριο ηλικίας για ακόμη δύο μήνες, φτάνοντας συνολικά τους τέσσερις, και

-Κατά τη σχολική χρονιά 2025-2026 η μεταρρύθμιση θα είναι σε στάδιο πλήρης εφαρμογής, με την επέκταση του ορίου ηλικίας κατά οκτώ μήνες

Πιο αναλυτικά, στην πρώτη φάση, θα φοιτήσουν στην προδημοτική Α’ παιδιά που έχουν κλείσει τεσσάρων χρονών και έξι μηνών πριν από την 1η Σεπτεμβρίου του 2023.

Στη δεύτερη φάση, θα φοιτήσουν στην προδημοτική Α’ παιδιά που έχουν κλείσει τεσσάρων ετών και τεσσάρων μηνών πριν την 1η Σεπτεμβρίου του 2024.

Στην τρίτη και τελευταία φάση, τα παιδιά από ηλικία τεσσάρων ετών και οκτώ μηνών και άνω, θα μπορούν να φοιτούν στο σχολείο της εκπαιδευτικής τους περιφέρειας, ενώ τα παιδιά που θα είναι ηλικίας τεσσάρων ετών και οκτώ μηνών θα φοιτούν σε νηπιαγωγεία με βάση τα κριτήρια που θα καθοριστούν.

Η φοίτηση θα είναι υποχρεωτική και δωρεάν, ενώ το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 8 Ιουνίου.

Της Μαρίας Κυριακίδου