You are here

Έτοιμα για όλα τα σενάρια τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

25/05/2020 06:58

Αφορμή για στροφή σε νέες πρακτικές και εμπέδωση νέας κουλτούρας αποτέλεσε η πανδημία για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που κτίζουν στην εμπειρία των τελευταίων μηνών για να αντιμετωπίσουν όλα τα πιθανά σενάρια το ερχόμενο φθινόπωρο.

Μιλώντας στη StockWatch, ο πρύτανης του ιδιωτικού Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου και πρόεδρος της συνόδου πρυτάνεων κυπριακών πανεπιστημίων Παντελής Σκλιάς, ο πρύτανης του πανεπιστημίου UCLan Cyprus Πανίκκος Πουτζιουρής και ο CEO και πρόεδρος του συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Χριστόφορος Χατζηκυπριανού, σκιαγραφούν τα νέα δεδομένα στην ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς τα πανεπιστήμια προετοιμάζονται για την επιστροφή των φοιτητών τον Σεπτέμβριο.

Ποντάρουν στην τηλεκπαίδευση

Μεγάλο στοίχημα για την ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση, φαίνεται να αποτέλεσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας η χρήση της τεχνολογίας και των δυνατοτήτων που παρέχει στην αξιοποίηση εργαλείων που καθιστούν εφικτή την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Οι επικεφαλής των πανεπιστημίων σκοπεύουν να συνεχίσουν να αξιοποιούν τα εν λόγω εργαλεία και στην μετά-COVID19 εποχή και να διευρύνουν τη χρήση τους στο μέγιστο βαθμό για την εξυπηρέτηση των αναγκών νέων και υφιστάμενων φοιτητών.

Ο κ. Σκλιάς περιγράφει στη StockWatch την πρώτη αντίδραση του Πανεπιστήμιου Νεάπολις Πάφου το οποίο ενημέρωσε τη φοιτητική κοινότητα ότι οι ακαδημαϊκές και διοικητικές υπηρεσίες του βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, τις ηλεκτρονικές υποδομές του και την σημαντική τεχνογνωσία του διοικητικού και ακαδημαϊκού προσωπικού του για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την παροχή του συνόλου των υποστηρικτικών υπηρεσιών προς την ακαδημαϊκή του κοινότητα.

Όπως ανέφερε, το σύνολο των προγραμμάτων σπουδών του πανεπιστημίου συνέχισε να παρέχεται ηλεκτρονικά, χωρίς φυσική παρουσία διδασκόντων και φοιτητών και με την εφαρμογή των διατάξεων της πολιτείας για το διοικητικό προσωπικό.

Σημείωσε ότι για τη διεξαγωγή των ενδιάμεσων εξετάσεων των μαθημάτων υιοθετήθηκαν από το πανεπιστήμιο εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης, συμβατές με διεθνή πρότυπα και βέλτιστες ακαδημαϊκές πρακτικές διασφαλίζοντας ποιοτική, αντικειμενική και προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες συνθήκες αξιολόγηση των φοιτητών.

«Ο επιχειρησιακός στόχος της συνεχούς αναβάθμισης των στρατηγικών υποδομών και της επένδυσης σε ανθρώπινο δυναμικό του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, διασφάλισε την δυνατότητα του Πανεπιστημίου να παρέχει αξιόπιστη και ποιοτική εκπαίδευση» είπε ο κ. Σκλιάς, κάνοντας αναφορά στη διαδικτυακή παροχή του συνόλου των υπηρεσιών του πανεπιστημίου και σε πρωτοβουλίες όπως η παροχή τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής στήριξης με αφορμή τον κορωνοϊό και η δημιουργία ιστοσελίδας για την υποστήριξη μαθητών και εκπαιδευτικών και την παροχή απομακρυσμένης βοήθειας στη διαδικασία τηλεδιδασκαλίας.

Ο κ. Χατζηκυπριανού ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου πήρε την απόφαση για πλήρη μετάβαση από τη διδασκαλία στην Πανεπιστημιούπολη στην εξ αποστάσεως μορφή εκπαίδευσης από τις αρχές Μαρτίου, πολύ πριν την επίσημη εφαρμογή των περιορισμών.

«Ήμασταν εδώ και χρόνια πανέτοιμοι για να λειτουργήσουμε με ψηφιακές μεθόδους και εργαλεία εξ αποστάσεως μάθησης, γι’ αυτό και κινηθήκαμε ταχύτατα και βρισκόμασταν από την πρώτη στιγμή σε κατάσταση πλήρους εξ αποστάσεως λειτουργίας», είπε.

Σημείωσε ότι το ακαδημαϊκό και το διοικητικό προσωπικό διασφάλισαν την έγκαιρη, ολοκληρωμένη και ομαλότατη μετάβαση για τους φοιτητές, σε όλα τα επίπεδα για το υπόλοιπο του εξαμήνου, καθώς όπως ανέφερε, το πανεπιστήμιο είχε αναγνωρίσει και επενδύσει στη διάσταση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας τα τελευταία χρόνια και ξεκίνησε να εφαρμόζει πιλοτικά σε επιλεγμένα μαθήματα όλων των σχολών του προγράμματα ενσωμάτωσης αυτών των μεθοδολογιών.

Πρόσθεσε πως για το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, δεν θεωρήθηκε ποτέ λύση ανάγκης η λύση που τελικά χρειάστηκε να εφαρμοστεί. «Αναγνωρίζουμε ότι με τα νέα δεδομένα θα κυριαρχούν δύσκολες συνθήκες για τη δημόσια υγεία και για την οικονομία μεσοπρόθεσμα αλλά η όλη θετική μας εμπειρία της προσαρμογής και η εμπιστοσύνη που έχουμε στην τεχνογνωσία, το προσωπικό και την άρτια τεχνολογική μας υποδομή, μας κάνει αισιόδοξους για τις δυνατότητες μας και την πορεία των φοιτητών μας», ανέφερε.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου UCLan Cyprus Πανίκκος Πουτζιουρής, ανέφερε ότι παρακολουθώντας τη πορεία της πανδημίας σε άλλες χώρες, το πανεπιστήμιο κατάρτησε εγκαίρως ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης (contingency plan) για αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης κατάστασης δεδομένης της παγκόσμιας προσπάθειας για περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19.

«Πρώτο μέλημα μας ήταν η διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των φοιτητών μας, του προσωπικού και της κοινότητας των εταίρων μας, και δεύτερον, η μετατροπή της συμβατικής εκπαίδευσης σε εξ’ αποστάσεως διδασκαλία και μάθηση, για την απρόσκοπτη ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού έτους ώστε να μην επηρεαστούν δυσχερώς οι φοιτητές μας», ανέφερε.

Σημείωσε ότι η σύγκλητος του βρετανικού πανεπιστημίου της Κύπρου, αποφάσισε με βάση μια ειδική ρήτρα στην πολιτική της διασφάλισης ποιότητας, να επικαλεστεί μέτρα για έκτακτες περιπτώσεις. «Αυτό εξουσιοδότησε τις σχολές μας να υιοθετήσουν εναλλακτικές μεθόδους διδασκαλίας και αξιολόγησης τόσο κατά τη διάρκεια της ενδιάμεσης αλλά και της τελικής εξεταστικής περιόδου», είπε, σημειώνοντας ότι η πανδημία απαιτεί επιπλέον προσπάθεια από το ακαδημαϊκό και το επαγγελματικό προσωπικό, «ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα της διδασκαλίας και να διατηρηθεί η άριστη Κυπριακή – Βρετανική ανώτατη εκπαίδευση σε πτυχιακό, μεταπτυχιακό αλλά και ερευνητικό επίπεδο».

«Είμαστε περήφανοι που το πανεπιστήμιο UCLan Cyprus εγκαίρως με προγραμματισμό, σύνεση, συλλογικότητα και με συμμόρφωση προς στις κατευθυντήριες γραμμές του ΔΙΠΑΕ κατάφερε να διαχειριστεί επιτυχώς τη νέα κατάσταση από όλες τις σκοπιές», είπε, κάνοντας αναφορά στην τεχνογνωσία, τη υλικοτεχνική υποδομή και στην ευελιξία της ομάδας του πανεπιστημίου.

Έτοιμοι για ενδεχόμενο επανόδου της πανδημίας

Οι επικεφαλής των ιδιωτικών πανεπιστημίων εκφράζουν την ελπίδα να προχωρήσουν όλα θετικά εκφράζοντας παράλληλα ετοιμότητα για αντιμετώπιση του ενδεχομένου επανόδου της πανδημίας το επόμενο διάστημα.

«Ας ελπίσουμε ότι όλα θα προχωρήσουν ομαλά προς στη κανονικότητα, αλλά ανά πάσα στιγμή σε περίπτωση επανόδου της πανδημίας, πάντα σε συντονισμό με το μητρικό πανεπιστήμιο και με την υποστηρικτική καθοδήγηση του ΔΙΠΑΕ, θα μπορούμε να υιοθετήσουμε εξ αποστάσεως εκπαίδευση και θα μεριμνήσουμε για τη συνεχή παροχή υπηρεσιών προς τους φοιτητές μέσω τεχνολογικών πλατφόρμων» αναφέρει ο κ. Πουτζιουρής, σημειώνοντας ότι η μετά την COVID-19 εποχή, προσβλέπει στην εφαρμογή νέων πρακτικών, νέων μεθοδολογιών, νέων τεχνολογιών αλλά και στην εμπέδωση μιας νέα κουλτούρας.

Σε ότι αφορά την νέα ακαδημαϊκή χρονιά, σημείωσε ότι «το Πανεπιστημιο UCLan Cyprus προχωρεί με τον ευέλικτο προγραμματισμό για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά».

«Διανύουμε μια περίοδο διαφορετική, πρωτόγνωρη ανά το παγκόσμιο, γεμάτη προκλήσεις και αλλαγές. Κάτω από αυτές τις μεταβαλλόμενες ιδιάζουσες συνθήκες, θεωρούμε ότι θα πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι σε περίπτωση που έχουμε αναζωπύρωση της πανδημίας. Με γνώμονα τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν λόγω περιοριστικών μέτρων τόσο για του ντόπιους αλλά και κυρίως για ξένους φοιτητές που δεν θα έχουν έγκαιρη πρόσβαση προς τη Κύπρο, ετοιμαζόμαστε για πιο ευέλικτη ‘υβριδική εκπαίδευση’, με πλάνο Α και πλάνο Β», αναφέρει.

Σημειώνει ότι το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών είναι έτοιμο για συμβατικές εκπαιδευτικές διαδικασίες αλλά παράλληλα με τη δια ζώσης παράδοση διδασκαλίας και οργάνωση σεμιναρίων-εργαστηρίων θα μπορούν να υιοθετηθούν και άλλες συμπληρωματικές έξυπνες τεχνικές μάθησης συμπεριλαμβανόμενων και εξ αποστάσεως μεθόδων. «Με βάση το πρωτόκολλο διαχείρισης κίνδυνου, σαν πανεπιστήμιο διεθνούς προσανατολισμού, ανά πάσα στιγμή είμαστε σε θέση στρατηγικά να διαχειριστούμε εμπράκτως την ανάκαμψη του ιού ή την εμφάνιση ενός άλλου ανατρεπτικού φαινομένου», πρόσθεσε.

Ο κ. Σκλιάς σημείωσε ότι το πανεπιστήμιο Νεάπολις ολοκληρώνει το σύνολο της ακαδημαϊκής διαδικασίας καθώς και τις τελικές εξετάσεις, χωρίς καθυστερήσεις και σύμφωνα με το αρχικό ακαδημαϊκό ημερολόγιο.

«Έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία την διαδικασία μετατροπής της συμβατικής ακαδημαϊκής λειτουργίας σε εξ αποστάσεως μορφή θεωρούμε ότι σε περίπτωση οιουδήποτε αρνητικού σεναρίου σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας τον Σεπτέμβριο, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε την συνολική λειτουργία μας σε ηλεκτρονική εξ αποστάσεως μορφή», ανέφερε.

Σε ότι αφορά την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, ο κ. Χατζηκυπριανού ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι έτοιμο να την ξεκινήσει «είτε με τον συμβατικό τρόπο, είτε αν οι συνθήκες το υπαγορεύουν, με τη μεθοδολογία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ή ακόμη και να ακολουθήσει ένα μεικτό σύστημα (Blended learning) το οποίο συνδυάζει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση με την συμβατική εκπαίδευση».

«Το βέβαιο είναι ότι είμαστε πανέτοιμοι να ξεκινήσουμε τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά όπως έχει προγραμματιστεί στις 28 Σεπτεμβρίου» τόνισε, επισημαίνοντας ότι όλες οι διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστήμιου λειτουργούν εξ αποστάσεως και εξυπηρετούν τις ανάγκες των υφιστάμενων αλλά και των φοιτητών που θα ξεκινήσουν σπουδές τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Ο κ. Χατζηκυπριανού εξέφρασε παράλληλα, την προσδοκία για σύντομη επιστροφή των ξένων φοιτητών, επισημαίνοντας ότι η ιατρική σχολή, το πρόγραμμα οδοντιατρικής και οι επιστήμες υγείας έχουν μεγάλο αριθμό φοιτητών από ευρωπαϊκές χώρες. «Πρέπει επομένως να δημιουργηθούν οι συνθήκες ομαλότητας που να το επιτρέψουν», σημείωσε.

Ο κ. Χατζηκυπριανού τόνισε ότι άμεση προτεραιότητα και στρατηγική, αποτελεί το να διασφαλιστεί ότι οι φοιτητές θα συνεχίσουν την ακαδημαϊκή τους πορεία για θα προχωρήσουν στην επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

«Την ίδια στιγμή, θέλουμε να εξυπηρετήσουμε το μεγάλο μερίδιο των φοιτητών που φοιτούσε στο εξωτερικό και το οποίο επιλέγει να συνεχίσει τις σπουδές του στην Κύπρο», επεσήμανε.

Της Μαρίας Χαμπή