You are here

€133 εκ. για Πανεπιστήμιο Κύπρου

26/02/2010 06:44
Με συμπληρωματικό προϋπολογισμό θα πάει και πάλι στη βουλή το Πανεπιστήμιο Κύπρου, παρά το γεγονός ότι χθες ομόφωνα το κοινοβούλιο ενέκρινε τον προϋπολογισμό του για το 2010 ο οποίος ανέρχεται στα €133 εκ.

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα αφορά την ίδρυση και λειτουργία της Ιατρικής Σχολής που αποτελεί το κυριότερο αναπτυξιακό έργο για το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο καλείται να υλοποιήσει μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Μεταξύ άλλων οι δαπάνες που προγραμματίζονται στο συμπληρωματικό προϋπολογισμό θα αφορούν τους συμβούλους για τις κτιριακές ανάγκες, τα προγράμματα σπουδών, την έγκριση θέσεων του ακαδημαϊκού προσωπικού και τις κτιριακές υποδομές.

Ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι ισοσκελισμένος και παρουσιάζει έσοδα €132,8 εκ. και ισόποσα έξοδα.

Τα προϋπολογιζόμενα έσοδα του Πανεπιστημίου προέρχονται από την κυβερνητική χορηγία ύψους €78,7 εκ., τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά δίδακτρα ύψους €18,8 εκ. και από εξωτερικά ερευνητικά προγράμματα €17,2 εκ.

Οι προϋπολογιζόμενες δαπάνες αφορούν τρέχουσες δαπάνες ύψους €54,7 εκ., λειτουργικές δαπάνες €8,7 εκ. και διαχειριστικά έξοδα €11,5 εκ. και κεφαλαιουχικές δαπάνες €22,7 εκ.

Για την κατάρτιση του προϋπολογισμού λήφθηκαν υπόψη η δημοσιονομική κατάσταση της Κύπρου και οι προτεραιότητες του Πανεπιστημίου, ιδιαίτερα οι αναπτυξιακές του δραστηριότητες καθώς και οι ειλημμένες υποχρεώσεις του.

Ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Κύπρου θα καλύψει δαπάνες που αφορούν την ανάπτυξη των τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής, της νομικής και της Αρχιτεκτονικής καθώς και του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του τμήματος Βιολογικών Επιστημών.

Ενόψει και της ανάπτυξης του με τη σταδιακή εισδοχή 2 χιλ. επιπλέον φοιτητών, ο προϋπολογισμός θα καλύψει δαπάνες οι οποίες απορρέουν από την αύξηση των φοιτητών σε υφιστάμενα προγράμματα και την προσφορά νέων προγραμμάτων σπουδών ή κατευθύνσεων, τόσο σε προπτυχιακό όσο και μεταπτυχιακό επίπεδο.

Όσον αφορά την ανέγερση του Κέντρου Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου», το Πανεπιστήμιο ακολουθώντας την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα ενεργοποιήσει τις διαδικασίες ανάθεσης του έργου εντός του 2010 για έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών το 2011. Το ποσό το οποίο θα απαιτηθεί για το 2011 θα καλυφθεί από δωρεές και από έσοδα του Πανεπιστημίου μέχρι του ποσού των €8 εκ. και με εξοικονομήσεις στην κρατική χορηγία .

Ταυτόχρονα οι δαπάνες για το 2012 θα καλυφθούν μόνο από την κρατική χορηγία.

Το δρόμο της υλοποίησης παίρνουν εξάλλου και τα κατασκευαστικά έργα στην Πανεπιστημιούπολη τα οποία αφορούν την ανέγερση των χώρων κοινωνικών δραστηριοτήτων, την ολοκλήρωση του κτιρίου της σχολής Οικονομικών Επιστημόνων και Διοίκησης, την επέκταση της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημόνων και την κατασκευή πολυωρόφου χώρου στάθμευσης, καθώς επίσης τις προκατασκευαστικές εργασίες για τη στέγαση της Πολυτεχνικής Σχολής του Τμήματος Βιολογικών Επιστημόνων και άλλες βελτιωτικές εργασίες στον κεντρικό χώρο στη δεύτερη πτέρυγα του Πανεπιστημίου και εξωτερικές εργασίες στο κτίριο όπου στεγάζεται το Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου στην Παλαιά Λευκωσία.

Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε για τη διακυβέρνηση του Πανεπιστημίου, στη βουλή κατατέθηκε επεξηγηματικό σημείωμα για τον προϋπολογισμό, που διευκρινίζει ότι δεν υπάρχουν καθηγητές που εργάζονται υπό το καθεστώς της διπλής μισθοδοσίας γιατί η καταβολή διπλών μισθών σε καθηγητές είναι παράνομη και προβλέπονται τιμωρητικά μέτρα από πλευράς του Πανεπιστημίου.

Τονίζεται εξάλλου ότι κάποιοι καθηγητές μπορεί να αμείβονται από άλλες δραστηριότητες τους και επιστημονικές τους επινοήσεις ή να λαμβάνουν χορηγίες λόγω της συμμετοχής τους σε διάφορα προγράμματα.

Το Πανεπιστήμιο, επισημαίνεται, έχει θεσπίσει κανόνες που οριοθετούν τα δικαιώματα των καθηγητών σε τέτοιες περιπτώσεις και εφαρμόζεται ότι ισχύει σε διεθνές επίπεδο.

Παράλληλα όπου είναι εφικτό αξιοποιούνται και οι φοιτητές σε διάφορες υπηρεσίες, τμήματα και εργαστήρια για την εκπόνηση διάφορων προγραμμάτων του Πανεπιστημίου λαμβάνοντας και εισόδημα.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου