You are here

Εξετάζει τερματισμό προγραμμάτων το Ανοικτό Πανεπιστήμιο

03/04/2019 15:16

Σε αναζήτηση για νέα ανταγωνιστικά προγράμματα σπουδών φαίνεται ότι βρίσκεται το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, εξετάζοντας το ενδεχόμενο τερματισμού προγραμμάτων που προσφέρει.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου του πανεπιστημίου Χαράλαμπος Προύντζος μιλώντας ενώπιον της επιτροπής παιδείας κατά την εξέταση του προϋπολογισμού του Ανοικτού Πανεπιστημίου, ανέφερε ότι ορισμένα προγράμματα σπουδών τα οποία προσφέρονται έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους.

«Πρέπει να δούμε άλλα πιο ανταγωνιστικά προγράμματα», πρόσθεσε, ενημερώνοντας τα μέλη της επιτροπής ότι στην τελευταία συνεδρίαση του συμβουλίου του πανεπιστημίου, τέθηκε το θέμα του τερματισμού προγραμμάτων.

Το συμβούλιο του Ανοικτού Πανεπιστημίου, όπως είπε, έλαβε την απόφαση όπως δοθεί ικανός χρόνος σε προγράμματα για ανακάμψουν και όσα από αυτά στοιχειωδώς δεν μπορούν να προσελκύσουν φοιτητές, θα πρέπει να κλείσουν, ανέφερε.

Ο κ. Προύντζος ενέταξε τις πιο πάνω κινήσεις στα μέτρα ανάκαμψης του πανεπιστημίου, τα οποία όπως ανέφερε, θα τεκμηριωθούν και στον προϋπολογισμό του 2020.

Σύμφωνα με τον κ. Προύντζο, τα μεγαλύτερα κονδύλια του προϋπολογισμού του πανεπιστημίου για το 2019 αφορούν στην ανοικτή πλατφόρμα μέσω της οποίας πραγματοποιείται όλη η δραστηριότητα του πανεπιστημίου. Σημείωσε ότι πρόκειται για επένδυση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ η οποία απαιτεί συνεχώς αναβάθμιση και ανάπτυξη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με τη στέγαση του πανεπιστημίου, σημείωσε ότι το υπουργείο παιδείας πρέπει να προβλέψει ικανό προϋπολογισμό για την απόκτηση ιδιόκτητων εγκαταστάσεων.

Ανάγκη για αυτονόμηση πανεπιστημίων

Ο κ. Προύντζος χαρακτήρισε παράλληλα, απαράδεκτο το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός πανεπιστημίων συζητείται στη βουλή.

«Δεν νοείται αυτόνομα δημόσια πανεπιστήμια να συζητούν τον προϋπολογισμό τους στη βουλή» είπε, υποστηρίζοντας ότι τα πανεπιστήμια έχουν περάσει σε φάση ωριμότητας και πως πρέπει να αυτονομηθούν πλήρως, αφήνοντας την εσωτερική διαδικασία στους κανονισμούς.

Η επιτροπή παιδείας σε ξεχωριστή συνεδρίαση αναμένεται να εξετάσει περαιτέρω ζητήματα που αφορούν το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, όπως το ενδεχόμενο συνεργασίας του με τα άλλα δύο κρατικά πανεπιστήμια (Πανεπιστήμιο Κύπρου, ΤΕΠΑΚ) ώστε να αναλάβει το κομμάτι της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για λογαριασμό τους.

Της Μαρίας Χαμπή