You are here

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά

14/09/2020 11:12

Χωρίς προβλήματα ξεκίνησε σήμερα η νέα σχολική χρονιά, μια ιδιαίτερη χρονιά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Πέτρος Χρυσοστόμου, Πρόεδρος της Σχολικής Εφορίας Λάρνακας, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «τα σχολεία στη πόλη άνοιξαν το πρωί κανονικά, με λίγα προβλήματα τα οποία όμως λύνονται εν τη γενέσει τους. Με καλή διάθεση και αγώνα δρόμου έχουν διεκπεραιωθεί όλες οι άμεσες ανάγκες των σχολείων της Λάρνακας ώστε να λειτουργήσουν σήμερα τα σχολεία κανονικά και με όλα τα προστατευτικά μέτρα λόγω του κορωνοϊού».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως «στα θρανία έχει τοποθετηθεί το προστατευτικό κάλυμμα ώστε να υπάρχει απόσταση μεταξύ των μαθητών ενώ η Σχολική Εφορία προμηθεύει συνεχώς τα σχολεία με απολυμαντικά και καθαριστικά. Φέτος θα είναι μια δύσκολη και ιδιαίτερη σχολική χρονιά ωστόσο η Σχολική Εφορία θα βρίσκεται δίπλα στα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς προκειμένου να επιλύσει τα οποιαδήποτε προβλήματα τυχόν προκύψουν».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Χρυσοστόμου απάντησε πως «ο μέγιστος αριθμός των μαθητών στις αίθουσες είναι 25 και κάτω. Όλα τα παιδιά πλην αυτών που θα φοιτήσουν στα Δημοτικά Σχολεία θα φέρουν προστατευτική μάσκα, έγιναν όλες οι απαραίτητες σημάνσεις για τις αποστάσεις μεταξύ των μαθητών, ενώ με τη συνεργασία και τη συμπαράσταση των εκπαιδευτικών έγινε κατορθωτό σήμερα τα σχολεία της Λάρνακας να υποδεχθούν μετά από αρκετούς μήνες, τους μαθητές».

Σημείωσε ακόμα ότι «στη Λάρνακα υπάρχουν 4 Λύκεια, 5 Γυμνάσια, 17 Δημοτικά και 15 Νηπιαγωγεία. Από μια πρώτη συνομιλία με τους Διευθυντές των Σχολείων όλων των βαθμίδων, έγινε αντιληπτό ότι οι μαθητές μετέβησαν για τη νέα σχολική χρονιά με ενθουσιασμό αλλά ταυτόχρονα με δέος και επιφυλακτικότητα για τη νέα κατάσταση που αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά στη ζωή τους».

Από την πλευρά του ο Σολωμός Κωνσταντίνου, Πρόεδρος της Σχολικής Εφορίας Παραλιμνίου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «στο Παραλίμνι άνοιξαν σήμερα κανονικά και χωρίς προβλήματα, τις πύλες τους για τους μαθητές, ύστερα από αρκετούς μήνες που ήταν κλειστά, τα σχολεία όλων των βαθμίδων. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα πολύ μικρά προβλήματα τα οποία επιλύονται, χωρίς να επηρεάζουν την λειτουργία των σχολείων».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι «στο Παραλίμνι υπάρχουν ένα Λύκειο, ένα Γυμνάσιο, μία Τεχνική Σχολή, τέσσερα Δημοτικά και πέντε Νηπιαγωγεία. Όλα τα παιδιά προσήλθαν στα σχολεία με τις μάσκες τους και όλα ξεκίνησαν σωστά και με τις απαραίτητες προφυλάξεις για την προστασία από τον κορωνοϊό».

Ανέφερε ακόμα ότι συνομίλησε με τους Διευθυντές των σχολείων όλων των βαθμίδων στο Παραλίμνι, οι οποίοι ανέφεραν πως «όλα βαίνουν καλώς. Τόσο οι Διευθύνσεις όσο και οι εκπαιδευτικοί όλων των σχολείων ήταν πανέτοιμοι να δεχθούν όλα τα παιδιά τα οποία μετέβησαν για την πρώτη μέρα στις μονάδες με ενθουσιασμό».

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, «θεωρούμε ότι σήμερα πραγματοποιείται ένα μεγάλο εγχείρημα στα σχολεία της Κύπρου λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς είναι ανήσυχοι για τις αντιδράσεις που ενδεχομένως να προκύψουν από τους μαθητές, λόγω των μέτρων που λήφθηκαν. Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό αντίδρασης από τους μαθητές για τη χρήση μάσκας, αφού είναι κάτι πρωτόγνωρο για αυτούς» είπε και σημείωσε πως «πρέπει όλοι να δείξουμε αποφασιστικότητα και να είμαστε θετικοί ώστε να προχωρήσουμε κανονικά τη νέα σχολική χρονιά».
Πανέτοιμα είναι τα εκπαιδευτήρια της Επαρχίας Πάφου και του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, τα οποία υποδέχονται σήμερα τους μαθητές βάση του πρωτοκόλλου που έχει τεθεί από το Υπουργείο Παιδείας, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Πάφου Μιχάλης Χαραλάμπους, ενώ πρόσθεσε ότι όλα τα εκπαιδευτήρια έχουν παραδοθεί για λειτουργία.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε πως χωρίς ουσιαστικά προβλήματα ξεκίνησε σήμερα  η λειτουργία των σχολείων Δημοτικής και Μέσης εκπαίδευσης Πάφου, σημειώνοντας πως η Σχολική Εφορεία Πάφου που επιφορτίστηκε με την ευθύνη της προετοιμασίας των σχολείων ως η μεγαλύτερη Σχολική Εφορεία της Επαρχίας, είναι πανέτοιμη και παρέδωσε όλα τα θρανία στα σχολεία βάση των προδιαγραφών που τους είχε δώσει το Υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με τον κ. Χαραλάμπους από την περασμένη Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου τοποθετήθηκαν 3.500 κατασκευές που ένωσαν 1.780 διπλά θρανία ενώ επίσης τοποθετήθηκαν άλλα 360 μονοθέσια θρανία και όλα είναι έτοιμα.

Καλύψαμε, είπε ενδεικτικά, τα σχολεία από την κοινότητα Κουκλιών μέχρι του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας.

Επεσήμανε δε πως ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο Νικολαϊδειο Γυμνάσιο και στο Γυμνάσιο Αγίου Θεοδώρου έχει  επιλυθεί, όπως και κάποιες άλλες έξτρα ανάγκες  που προέκυψαν σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης της Πάφου,  επίσης διευθετήθηκαν, με την τοποθέτηση 947 Flexi Glass.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο Νικολαϊδειο και το Γυμνάσιο Αγίου Θεοδώρου σημειώνοντας πως τα  προβλήματα προέκυψαν λόγω  των μετακινούμενων  τμημάτων και του γεγονότος ότι  είναι πολλοί μαθητές και οι αίθουσες  μικρές με αποτέλεσμα να μην χωρούν τα τριπλά θρανία. Το Υπουργείο Παιδείας  κατόπιν τούτου συνέχισε ο κ. Χαραλάμπους, αποφάσισε στα σχολεία με πολύ πληθυσμό να μην γίνει η τριπλή κατασκευή και να τοποθετηθούν Plexi Glass αναφέροντας πως στην Επαρχία Πάφου στάλθηκαν και τοποθετήθηκαν 947  Plexi Glass.

Ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε πως όλο το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι στην σχολική εφορεία Πάφου, εργάσθηκαν πυρετωδώς για την προετοιμασία των σχολείων, ιδιαίτερα φέτος όπου έχει αλλάξει η διαρρύθμιση των αιθουσών διδασκαλίας ως άγρυπνοι φρουροί της παιδείας.

Εμείς είπε, “ως Σχολική Εφορεία Πάφου είμαστε η πρώτη Εφορεία Παγκύπρια που ετοιμαστήκαμε από την προηγούμενη Κυριακή”, τονίζοντας πως, “ο στόχος τους επετεύχθη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα που είχαν μπροστά τους”.

Σημειώνεται πως στην δημαρχούμενη περιοχή Πάφου λειτουργούν 13 δημοτικά με 3.300 περίπου μαθητές και 27 δημοτικά με άλλους τόσους μαθητές στην ύπαιθρο, στα χωριά της ημιορεινής περιοχής και του διαμερίσματος Πόλεως Χρυσοχούς.

Περίπου 6.000 είναι οι μαθητές που θα φοιτήσουν στα 13 γυμνάσια, Λύκεια και Τεχνικές σχολές της επαρχίας Πάφου.

Επίσης με βάση τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα οι καθαρίστριες στα σχολεία έχουν εντείνει τις προσπάθειες τους για καθαρισμό και απολύμανση όλων των χώρων.

Δεν παρουσιάστηκαν, μέχρι στιγμής, ιδιαίτερα προβλήματα κατά τις πρώτες ώρες της νέας σχολικής χρονιάς, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Σχολικών Εφορειών και Πρόεδρος της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λεμεσού, Ντίνος Έλληνας. 

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Έλληνας ανέφερε πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με διευθύνσεις σχολείων της Λεμεσού καθώς και Προέδρους Σχολικών Εφορειών Παγκύπρια και όπως φαίνεται «είναι όλα μια χαρά, δεν παρουσιάζεται κανένα πρόβλημα μέχρι στιγμής».

Η διαρρύθμιση που έγινε στη Μέση Εκπαίδευση, με επεκτάσεις και χρήση plexi-glass στα θρανία, δεν φαίνεται να δημιουργεί οποιαδήποτε προβλήματα, πρόσθεσε και υπενθύμισε πως εκκρεμεί η παραγγελία μονοθέσιων θρανίων.

Στη Λεμεσό, συνέχισε, λειτουργούν 84 δημοτικά σχολεία με 13.500 μαθητές και 34 σχολεία στη Μέση Εκπαίδευση, με 12,368 μαθητές.

Εξάλλου σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο διευθυντής ενός εκ των ιστορικών σχολείων της Κύπρου, του Λανίτειου Λυκείου, Γιώργος Ιωσηφίδης, έκανε λόγο για μια από τις πιο ομαλές πρώτες μέρες έναρξης σχολικής χρονιάς.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα για χρήση καπνογόνων στο Λανίτειο Λύκειο, ο κ. Ιωσηφίδης είπε πως δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο την πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς και πως, απλά κάποιοι μαθητές έκαναν χρήση δυο καπνογόνων στο χώρο των γηπέδων, πριν την έναρξη του πρώτου μαθήματος, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα.

Σε σχέση με τις νέες διαρρυθμίσεις των τάξεων, ο κ. Ιωσηφίδης είπε πως δεν φαίνεται να παρουσιάζεται ιδιαίτερο πρόβλημα και υπέδειξε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η χρήση της μάσκας σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν».

Για όλους, κατέληξε, είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση και τις επόμενες μέρες θα διαφανεί πόσο καλά μπορούν να τη διαχειριστούν οι μαθητές αλλά και οι ίδιοι οι καθηγητές.