You are here

Η Λάρνακα επαναδιεκδικεί τη δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής

27/10/2021 14:15

Με συντονισμένες προσπάθειες η Επιτροπή Ανάπτυξης πόλης και επαρχίας Λάρνακας θα επαναδιεκδικήσει τη δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής, που θεωρεί επιτακτική ανάγκη.

Σε γραπτή ανακοίνωση το Δήμου Λάρνακας αναφέρεται ότι η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανάπτυξης πόλης και επαρχίας Λάρνακας, που συνεδρίασε τη Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου προέβη σε ανασκόπηση των εξελίξεων σε σχέση με διάφορα θέματα της πόλης. Εκτεταμένα, σημειώνεται, συζητήθηκε το θέμα της δημιουργίας Πανεπιστημιακής Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λάρνακα, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει ακόμα ειλημμένη απόφαση.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, «ανέφερε εκ νέου το ιστορικό και ενημέρωσε την Επιτροπή για τη μέχρι τώρα πορεία των εξελίξεων. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη μη προώθηση των υποσχέσεων από το κράτος για μετατροπή της Λάρνακας σε Περιφερειακό Εκπαιδευτικό και Ερευνητικό Κέντρο της Γαλάζιας Οικονομίας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ομόφωνα η Επιτροπή αποφάσισε όπως με συντονισμένες προσπάθειες ξεκινήσουν την επαναδιεκδίκηση της Πανεπιστημιακής Σχολής της οποίας η ίδρυση στη Λάρνακα σε συνδυασμό με το CMMI - Κέντρο Αριστείας Θαλάσσιας και Ναυτικής Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας, που ήδη λειτουργεί, αναμένεται να αποτελέσουν τους καλύτερους πυλώνες για την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας στους τομείς της Γαλάζιας Οικονομίας με πολλαπλά οφέλη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο».

Για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, «αποφασίστηκε όπως ζητηθεί εκ νέου συνάντηση τόσο με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου όσο και με τον Υπουργό Παιδείας ή ακόμα και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού η δημιουργία της Σχολής επιβεβαιώθηκε μέσω δικών του ρητών εξαγγελιών στο παρελθόν». Η δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής στη Λάρνακα, θεωρείται επιτακτική ανάγκη, αφού πλέον μετά και τη μεταφορά της Ξενοδοχειακής Σχολής στην Πάφο, απόφαση την οποία η πόλη και η επαρχία Λάρνακας χαιρετίζει, η Λάρνακα παραμένει η μόνη πόλη χωρίς κάποια Σχολή, επισημαίνεται.

Σημειώνεται ότι η συμπερίληψη κονδυλίου στον Κρατικό Προϋπολογισμό, με τη συγκατάθεση του Υπουργικού Συμβουλίου και η ένταξη της δημιουργίας της Σχολής στο Ταμείο Ανάπτυξης, «θεωρείται αναγκαία καθότι θα καθορίσει ξεκάθαρα την πορεία υλοποίησης των αρχικών προθέσεων και την οριστική δημιουργία της Σχολής».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι «το μήνυμα που δόθηκε μέσα από τις αποφάσεις της Επιτροπής είναι ξεκάθαρο ότι η Λάρνακα δεν θα παραμείνει απαθής απέναντι στις δυσμενείς εξελίξεις και τις κενές πολιτικές υποσχέσεις, ενώ αναλόγως των εξελίξεων θα αποφασιστούν και τα περαιτέρω βήματα».