You are here

Λειτουργούν από 26 Ιουνίου 58 Θερινά Δημόσια Σχολεία

30/05/2023 12:44

Tην έναρξη λειτουργίας του Προγράμματος «Θερινά Δημόσια Σχολεία (ΘΔΣ)» ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), σημειώνοντας ότι διαχρονικός τους στόχος είναι η προσφορά ευκαιριών μάθησης και δημιουργικής απασχόλησης, ιδιαίτερα σε παιδιά που προέρχονται από ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Κατά τη φετινή χρονιά θα λειτουργήσουν ως ΘΔΣ 58 σχολεία, εκ των οποίων 37 Δημοτικά Σχολεία και 21 Νηπιαγωγεία, καλύπτοντας και τις πέντε επαρχίες της Κύπρου, καθώς και τις ορεινές κοινότητες. Η περίοδος λειτουργίας των ΘΔΣ είναι από τις 26 Ιουνίου 2023 έως και τις 28 Ιουλίου 2023.

Το ΥΠΑΝ, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της κοινωνίας, έχει προβεί σε επέκταση του Προγράμματος των ΘΔΣ, τόσο σε αριθμό σχολείων όσο και στο ωράριο λειτουργίας τους (επέκταση ωραρίου μέχρι τις 16:00) αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι για τρίτη σχολική χρονιά, κατά τη  λειτουργία των ΘΔΣ, θα συνεχιστεί η προσφορά του προγράμματος εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία. Στο πιο πάνω πρόγραμμα, θα μπορούν και φέτος να συμμετάσχουν και παιδιά προσφύγων από την Ουκρανία.

Το Πρόγραμμα των ΘΔΣ προσφέρεται δωρεάν προς όλα τα παιδιά και οι γονείς συνεισφέρουν οικονομικά μόνο για την κάλυψη του κόστους σίτισης των παιδιών που επέλεξαν να φοιτήσουν στην απογευματινή ζώνη του ΘΔΣ, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας των ΘΔΣ, θα απασχοληθούν εκπαιδευτικοί δημοτικής, προδημοτικής και ειδικής εκπαίδευσης, ενώ για τις ανάγκες των παιδιών ειδικής εκπαίδευσης θα απασχοληθεί και αριθμός σχολικών συνοδών/βοηθών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στα ΘΔΣ εφαρμόζεται ένα πολύ καλά οργανωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημιουργικών δραστηριοτήτων, οι οποίες είναι συνυφασμένες με τα ενδιαφέροντα και τις διαφορετικές ικανότητες και ανάγκες των παιδιών. Το Αναλυτικό Πρόγραμμα των ΘΔΣ περιλαμβάνει δημιουργικές δραστηριότητες, όπως Εικαστική Έκφραση, Μουσική, Θέατρο, Φυσική Αγωγή, Αγωγή Ζωής με θέματα συνυφασμένα με την καλοκαιρινή περίοδο, παιγνίδια εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, Κουκλοθέατρο, Φιλαναγνωσία/Βιβλιοθήκη, κ.ά.