You are here

Μαζική εκδήλωση διαμαρτυρίας μαθητών και φοιτητών

07/02/2019 15:33

Με συνθήματα κατά του συστήματος των εξετάσεων ανά τετράμηνο, υπέρ των σχολείων που να μορφώνουν και όχι να εξοντώνουν και υπέρ της αντίστασης κατά των μέτρων που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, εκατοντάδες μαθητές αλλά και φοιτητές πραγματοποίησαν σήμερα μαζική πορεία και εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο.

Η ΠΣΕΜ, μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και η οποία δεν είχε θετικό αποτέλεσμα, επέδωσε ψήφισμα για την κατάσταση στην Παιδεία, ενώ και η ΠΟΦΕΝ επέδωσε υπόμνημα με τις θέσεις και τις προτάσεις της σχετικά με τη φοιτητική μέριμνα.

Οι μαθητές, μέσω του ψηφίσματος εκφράζουν την έντονη διαφωνία με την προσπάθεια του Υπουργείου να επιβάλει τις εξετάσεις ανά τετράμηνο, μετατρέποντας τα σχολεία, όπως υποστηρίζουν, σε εξεταστικά κέντρα εις βάρος της ολόπλευρης μόρφωσης.

Η ΠΣΕΜ στο ψήφισμα της καλεί το Υπουργείο να λάβει σοβαρά υπόψη τις απόψεις των μαθητών και να καταθέσει τροποποιητικό νομοσχέδιο στη Βουλή για ακύρωση των εξετάσεων ανά τετράμηνο, και παράλληλα το καλεί να διεξάγει πραγματικό και ουσιαστικό διάλογο για τα θέματα αξιολόγησης του μαθητή.

Επιπρόσθετα, στο ψήφισμα της εκφράζει μεταξύ άλλων, τη διαφωνία της με τη μείωση του αριθμού των απουσιών και την κατάργηση των αδικαιολόγητων καθώς και με τις αυστηρές τιμωρίες μαθητών για την εμφάνιση τους. Επίσης, καλεί το Υπουργείο να αφουγκραστεί τα προβλήματα που υπάρχουν σε αρκετά σχολικά κτίρια και να προχωρήσει σε έργα, να προβεί σε όλες τις ενέργειες για έγκαιρη προμήθεια των βιβλίων σε όλους τους μαθητές, να σταματήσεις τις σκέψεις για εισαγωγή καμερών ασφαλείας, παιδονόμων και ψηλών περιφράξεων και τέλος να επαναφέρει το θεσμό της δωρεάν μεταφοράς μαθητών με τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ Παναγιώτης Γεωργίου στην ομιλία τους στους μαθητές και φοιτητές, χαιρέτισε τη μαζική κινητοποίηση, έστειλε αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλους που αψήφησαν τις απειλές και τον εκφοβισμό του Υπουργείου και έστειλαν το μήνυμα ότι το μαθητικό κίνημα δεν υποτάσσεται. Παράλληλα, εξέφρασε την αγανάκτηση του για το γεγονός ότι το Υπουργείο δεν λαμβάνει σοβαρά τις απόψεις των μαθητών ενάντια στις εξετάσεις ανά τετράμηνο, όπως αυτές εκφράστηκαν στο Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΣΕΜ, σε δημοψήφισμα και σε συλλογή υπογραφών.

«Καλούμε το Υπουργείο να πάψει να επικαλείται τη νομοθεσία γιατί οι νόμοι είναι εκεί για να αλλάζουν, γι αυτό και καταθέτουμε τις προτάσεις μας στο πλαίσιο του διαλόγου για να ανακληθεί η νομοθεσία», είπε ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ.

Όπως τόνισε, ούτε οι απουσίες, ούτε ο εκφοβισμός πρόκειται να τους σταματήσουν από τον αγώνα για ένα ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο. «Δεν υποτασσόμαστε, δεν σταματάμε τον αγώνα, παλεύουμε όλοι και όλες για ένα σχολείο της βαθμοθηρίας και του ατομικισμού. Παλεύουμε όλοι μαζί ενωμένοι σαν μια γροθιά ενάντια στον ετσιθελισμό, τον αυταρχισμό και την αδιαλλαξία του Υπουργείου. Στέλνουμε το μήνυμα ότι δεν θα τους περάσει», είπε.

Από την πλευρά τους οι φοιτητές της ΠΟΦΕΝ κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις. Μεταξύ άλλων, διεκδικούν την άμεση μείωση των διδάκτρων των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων σε όλα τα προγράμματα σπουδών, καθώς και την παραχώρηση από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, δωρεάν υλικών των μαθημάτων και βιβλίων.

Επίσης, καταδικάζουν τις νέες αποκοπές από το κονδύλι της φοιτητικής μέριμνας ύψους 2 εκ. ευρώ για το 2019. Όσον αφορά την το υφιστάμενο σύστημα μοριοδότησης, η ΠΟΦΕΝ προτείνει  όπως μετά την αξιολόγηση των αιτήσεων, να καταλήγουν σε μια βαθμολογία με βάση την μοριοδότηση την οποίαν έλαβε ο αιτητής και στη συνέχεια, το κονδύλι να διανέμεται στους δικαιούχους με σειρά προτεραιότητας ανάλογα με την βαθμολογία που έλαβαν.

«Θεωρούμε επίσης απαράδεκτο το γεγονός να μένουν αδιάθετα ποσά στα χέρια του Υπουργείου Παιδείας και να δίνεται μέρος από αυτά για περαιτέρω ενίσχυση φοιτητών, ενώ μπορούσε και όφειλε να δοθεί ολόκληρο το αδιανέμητο ποσό στο φοιτητικό πακέτο για να ενισχυθούν περισσότεροι φοιτητές», τονίζει η ΠΟΦΕΝ και χαρακτηρίζει απαράδεκτο να υπάρχει μέγιστο όριο ακαθάριστου εισοδήματος τις 59000 ευρώ, ανεξαρτήτως των μελών της οικογένειας. Η ΠΟΦΕΝ προτείνει όπως οι 59000 ευρώ να αφορούν 1 εξαρτώμενο τέκνο και το μέγιστο όριο να αυξάνεται κατά €10.000 για κάθε πρόσθετο τέκνο.

Όσον αφορά τη στέγαση, οι φοιτητές διεκδικούν την άμεση μείωση των ενοικίων τουλάχιστον για τους φοιτητές, την αύξηση του επιδόματος ενοικίου, την παροχή φορολογικών διευκολύνσεων και εξαιρέσεων στους ενοικιαστές που παρέχουν στέγαση σε φοιτητές, την αύξηση του επιδόματος ενοικίου στους πρόσφυγες φοιτητές.

Η ΠΟΦΕΝ τονίζει πως θα πρέπει άμεσα να επιλυθεί το στεγαστικό πρόβλημα, δημιουργώντας φοιτητικές εστίες σε όλα τα πανεπιστήμια τουλάχιστον στο 10% των φοιτητών ανά το πανεπιστήμιο σε χαμηλά κόστη και παροχή επιδόματος ενοικίου προς όλους τους φοιτητές οι οποίοι υποχρεώνονται να ενοικιάζουν, ως προσωρινό μέτρο μέχρι την ανέγερση Εστιών.

Η Πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ Αντωνία Φράγκου στο δικό της χαιρετισμό στην εκδήλωση διαμαρτυρίας είπε πως τα τελευταία χρόνια οι φοιτητές έχουν αναγκαστεί να υποστούν σοβαρά πισωγυρίσματα σε σχέση με την πρόσβαση τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη μείωση του κονδυλίου για τη φοιτητική χορηγία, στη μείωση των κονδυλίων για τη φοιτητική μέριμνα, και στα αυξημένα ενοίκια.

«Απέναντι σε αυτή τη πραγματικότητα, ακόμα και στην τελευταία συνάντηση της ΠΟΦΕΝ με το Υπουργείο Παιδείας τον περασμένο Δεκέμβριο, τα αιτήματα μας έπεσαν στο κενό΅, είπε και ανέφερε πως μετά και τη χθεσινή συνάντηση της ΠΟΦΕΝ με τον Υπουργό Παιδείας, ο Υπουργός δυστυχώς, συνεχίζει ακόμη να αρνείται πεισματικά να συζητήσει την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού ούτως ώστε να αυξηθεί το κονδύλι της φοιτητικής μέριμνας.