You are here

Μέτρα για να καταστεί η Κύπρος διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο

23/06/2021 16:03

Η Κυβέρνηση δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ευρύτερη αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Κύπρου, έχει υιοθετήσει σειρά μέτρων με στόχο να καταστεί η χώρα μας περιφερειακό και διεθνές Εκπαιδευτικό και Ερευνητικό Κέντρο, διασφαλίζοντας, παράλληλα, την παροχή ποιοτικής Ανώτερης Εκπαίδευσης, είπε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) Πρόδρομος Προδρόμου.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, σε χαιρετισμό του, στην τελετή αποφοίτησης των φοιτητών και φοιτητριών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΠΚ), την Τρίτη, ανέφερε ότι το ΥΠΠΑΝ έχοντας ως έναν από τους κύριους στόχους του τη Διεθνοποίηση της Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου, προώθησε και προωθεί την προσφορά Προγραμμάτων Σπουδών από τα Δημόσια Πανεπιστήμια σε γλώσσες πέραν της Ελληνικής, όπως και την υπογραφή Εκπαιδευτικών Συμφωνιών, Συμφωνιών Αμοιβαίας Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών και Μνημονίων Συναντίληψης, τη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων και τη συμμετοχή σε εκπαιδευτικές εκθέσεις, όπως και την προώθηση της κινητικότητας φοιτητών, ακαδημαϊκών και ερευνητών.

Με ικανοποίηση διαπιστώνουμε σήμερα, σημείωσε, ότι εκείνο που αποτελούσε πριν 1-2 δεκαετίες ένα οραματισμό και στόχο για το μέλλον, σήμερα γίνεται πραγματικότητα. «Τα τελευταία χρόνια η Κύπρος αναδεικνύεται ως ένα περιφερειακό διεθνές κέντρο πανεπιστημιακών σπουδών και έρευνας. Με την έγκριση από τη Βουλή της πρότασης που έχει καταθέσει η Κυβέρνηση για ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών, θα δοθεί η ευκαιρία και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου να συμμετάσχει και να συμβάλει στη διεθνοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης», πρόσθεσε.

Επιπλέον η Κυβέρνηση, συνέχισε, έχοντας ως βασικό στόχο την απάμβλυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων και τη διασφάλιση της πρόσβασης για όλους στην Ανώτερη Εκπαίδευση, συνεχίζει και ενισχύει την παροχή φοιτητικών χορηγιών και επιδομάτων στις οικογένειες των φοιτητών, στη βάση οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων.

Η πολιτεία, είπε ο κ. Προδρόμου, αναγνωρίζει ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με την επιστημονική, πνευματική και κοινωνική προσφορά συνεισφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της Κύπρου «μιας Κύπρου που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου και της νέας γενιάς».
 

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, σημείωσε, αποτελεί το πρώτο Δημόσιο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας μας, του οποίου το αξιόλογο επιστημονικό και ερευνητικό έργο που επιτελεί έχει επιτρέψει να εδραιωθεί και να διαπρέψει και εκτός Κύπρου, τόσο σε Ευρωπαϊκό, όσο και σε διεθνές ακαδημαϊκό πεδίο.
 
«Η σημαντική επιστημονική δουλειά που γίνεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και οι ακαδημαϊκές επιτυχίες που σημειώνει, αναπόφευκτα το περιλαμβάνουν στις πρώτες επιλογές των υποψήφιων φοιτητών και φοιτητριών μας. Πρόσθετα, τόσο η Κυπριακή πολιτεία, όσο και διεθνείς οργανισμοί, αξιοποιούν με ποικίλους τρόπους τις εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις μελών του ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου. Παράλληλα, συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός Κύπριων πολιτών που προσφέρουν ανιδιοτελώς στο ΠΚ δωρεές, αποδεικνύοντας περίτρανα την αναγνώριση και τον καταλυτικό ρόλο που το Πανεπιστήμιο επιτελεί», πρόσθεσε.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, συνέχισε, έχει καταφέρει στα χρόνια της λειτουργίας του να διακρίνεται και στον πολύ σημαντικό τομέα της έρευνας, με επιτυχίες που αναγνωρίζονται διεθνώς. Αξιοσημείωτη επιτυχία είναι το ότι εξασφαλίζει σημαντικές χρηματοδοτήσεις για υλοποίηση ερευνητικών έργων, πολλών εκατομμυρίων, μέσα σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον.
 
«Η κατακύρωση  μεγάλων ερευνητικών έργων στο ΠΚ επιβεβαιώνει στην πράξη τις δυνατότητες των Κύπριων ακαδημαϊκών ερευνητών, αλλά και την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει το Πανεπιστήμιο. Οι ερευνητικές δραστηριότητες του ΠΚ συμβάλλουν, βέβαια, ουσιαστικά και στην ανάπτυξη καινοτομιών σε διάφορους τομείς σε τοπικό επίπεδο. Γνώση, έρευνα, καινοτομία, ήθος, επιχειρηματικότητα, τέτοιες αρχές, όπως αναγράφονται εδώ στους πίνακες αυτής της εξέδρας, οδηγούν το Πανεπιστήμιο», σημείωσε.
 
Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη επιτυχία, όπως είπε, που είναι η συμμετοχή του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Συμμαχία Νέων Πανεπιστημίων για το Μέλλον της Ευρώπης (YUFE), η οποία εντάσσεται στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία των Ευρωπαϊκών Δικτύων Πανεπιστημίων.
 
Στη συγκεκριμένη Συμμαχία, διευκρίνισε, συμμετέχουν οκτώ συνολικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου και του Πανεπιστημίου Κύπρου, έχοντας ως στόχο τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου Πανεπιστημίου βασισμένου στις θεμελιώδεις Ευρωπαϊκές αρχές με επίκεντρο τον άνθρωπο και την προσφορά προς την κοινωνία, «πάντοτε με σεβασμό στον πολιτισμό και στο περιβάλλον, στη βάση, φυσικά, αρχών ακαδημαϊκής αριστείας».

«Η εμπιστοσύνη της πολιτείας προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη. Γι’ αυτό, η πολιτεία συμπαρίσταται στις προσπάθειές του και δηλώνει αρωγός στο όραμα για την αποπεράτωση του έργου της Πανεπιστημιούπολης, που αποτελεί στρατηγικό έργο υποδομής του οποίου η υλοποίηση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική. Για τον σκοπό αυτό, η Κυβέρνηση κατάφερε να εξασφαλίσει την έγκριση δανείων πολλών εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα έργα της Πανεπιστημιούπολης», πρόσθεσε.
 
Ταυτόχρονα, συνέχισε, σχεδιάζεται και προχωρεί η δεύτερη φάση των φοιτητικών εστιών, η οποία θα περιλαμβάνει πέραν των 700 νέων κλινών και θα διαθέτει όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις για την εξυπηρέτηση των φοιτητών.

Απευθυνόμενος τέλος, στους αποφοίτους, είπε ότι «ως νέοι ενεργοί πολίτες αυτού του τόπου μπορείτε να συμβάλετε με αγωνιστικό πνεύμα και αισιοδοξία στη διαμόρφωση μια καλύτερης πατρίδας. Γιατί εσείς αποτελείτε το μέλλον της χώρας μας και πρέπει να παραμείνετε συμμέτοχοι και ωφέλιμοι στην κοινωνία, συνεισφέροντας με τις γνώσεις, το ταλέντο, τις εμπειρίες και τις ικανότητές σας στη διαμόρφωση του αύριο που οραματίζεστε για την Κύπρο μας».