You are here

Όχι στη συρρίκνωση φοιτητικής χορηγίας

04/08/2015 11:51
Δεν θα δεχτεί τη συρρίκνωση και την κατάργηση της φοιτητικής χορηγία και του φοιτητικού πακέτου, αναφέρει η Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ΠΟΦΕΝ είχε την Τρίτη, 21 Ιουλίου, συνάντηση με τον υπουργό παιδείας για το θέμα που αφορά το νομοσχέδιο για τη φοιτητική χορηγία και το φοιτητικό πακέτο.

Στην ανακοίνωση εκφράζεται δυσαρέσκεια για το ότι «το υπουργείο φαίνεται να έχει προαποφασίσει ότι το νομοσχέδιο που μας δόθηκε έχει την τελική του μορφή», με την ΠΟΦΕΝ να ζητά να διεξαχθεί κοινωνικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως η ίδια η ομοσπονδία, οι υπηρεσίες μέριμνας των πανεπιστημίων, το ΙΚΥΚ και άλλοι αρμόδιοι φορείς.

«Δε θα δεχτούμε να θυματοποιηθεί κανένας φοιτητής στο βωμό της 'οικονομικής εξυγίανσης', με αποτέλεσμα να σταματήσει τις σπουδές του», προστίθεται.

Μεταξύ των προτάσεων της ΠΟΦΕΝ για τη φοιτητική χορηγία και το φοιτητικό πακέτο, αναφέρεται ότι στόχος πρέπει να είναι ο εκσυγχρονισμός του προηγούμενου νομοσχεδίου.

Προστίθεται ότι δικαιούχοι για τη φοιτητική χορηγία θα πρέπει να είναι και οι φοιτητές μέχρι και δύο έτη μετά την κανονική διάρκεια των σπουδών τους (ν+2).

Όσον αφορά το φοιτητικό πακέτο, η ΠΟΦΕΝ αναφέρει ότι παρόλο που διατηρεί τη φιλοσοφία στόχευσης του με βάση κοινωνικοοικονομικά κριτήρια και τις ανάγκες ενός φοιτητή, εντούτοις αποκόπτεται από μερίδα φοιτητών.

Προτείνεται το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση όσοι το οικογενειακό τους εισοδήματα δεν ξεπερνά τις €39.000, για μία τριμελή οικογένεια, με προσαύξηση κατά €10.000 για κάθε πρόσθετο τέκνο.

Ζητείται εξάλλου το κονδύλι για τη φοιτητική χορηγία και το φοιτητικό πακέτο να επανέλθει στα επίπεδα του 2012, το ίδρυμα κρατικών υποτροφιών Κύπρου να λειτουργήσει ως ενιαίος φορέας διαχείρισης των κονδυλίων, καθώς και να εκδοθεί μια κάρτα από το ΙΚΥΚ για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, βιβλία και κόμιστρα στα λεωφορεία, αλλά και μειωμένα ναύλα και μειωμένο διαδίκτυο στους δικαιούχους της φοιτητικής χορηγίας.