You are here

Οι καθηγητές εκλέγουν τη νέα ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ

25/05/2023 10:32

Μέχρι τις 9 απόψε θα είναι γνωστά τα αποτελέσματα από τη σημερινή ψηφοφορία χιλιάδων καθηγητών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στην ΟΕΛΜΕΚ για τα επόμενα τρία χρόνια, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο απερχόμενος Πρόεδρος της Οργάνωσης, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος.

Οι εκλογές προβλέπονται κάθε τρία χρόνια με βάση το Καταστατικό της ΟΕΛΜΕΚ και στις κάλπες θα προσέλθουν συνολικά 6,181 εγγεγραμμένοι εκλογείς, μέλη της ΟΕΛΜΕΚ για να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε Κινήσεις και εκπροσώπους τους.  

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος σημείωσε ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων είναι ο μεγαλύτερος αριθμός εκλογέων στις εκλογές της ΟΕΛΜΕΚ εδώ και 70 χρόνια, που συμπληρώνονται φέτος.

«Θεωρούμε ότι όπως κύλησε και ο προεκλογικός σε ήπιο και πολιτισμένο κλίμα, έτσι θα διεξαχθούν και οι σημερινές εκλογές για να επιλέξουμε δημοκρατικά οι καθηγητές και καθηγήτριες, τους εκπροσώπους μας και την ηγεσία της Οργάνωσης για την επόμενη τριετία», είπε.

Κάλπες θα υπάρχουν στο Γυμνάσιο Κωνσταντινουπόλεως (Λευκωσία, 1:00μ.μ. – 7:00μ.μ.), στο Λανίτειο Λύκειο (Λεμεσός, 1:00μ.μ. – 7:00μ.μ.), στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου (Λάρνακα, 1:00μ.μ. – 7:00μ.μ.), στο Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου (Πάφος, 1:00μ.μ. – 7:00μ.μ.), στο Λύκειο Παραλιμνίου (ελεύθερη Αμμόχωστος, 1:00μ.μ. – 6:00μ.μ.) και στο Γυμνάσιο Σολέας (για την περιοχή Σολέας, 1:00μ.μ. – 3:00μ.μ.). Οι εκπαιδευτικοί που προέρχονται από προσφυγικά επαρχιακά γραφεία μπορούν να ψηφίσουν σε όλα τα επαρχιακά κέντρα, όπου θα στηθεί κάλπη. 

Συνολικά συμμετέχουν πέντε συνδυασμοί, η Αλλαγή Καθηγητών, η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών, η Δημοκρατική Κίνηση Καθηγητών, η Νέα Κίνηση Καθηγητών και η Νέα Πνοή Καθηγητών και θα προκύψουν οι 180 Γενικοί Αντιπρόσωποι που είναι το κυρίαρχο σώμα της ΟΕΛΜΕΚ και ο αριθμός των εδρών που θα καταλάβει κάθε Κίνηση στο 21μελές Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος ανέφερε ότι «οι κάλπες κλείνουν στις 7 απόψε. Δύο ώρες μετά, θα έχουμε τα γενικά αποτελέσματα και την κατανομή των εδρών στο Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο και τηn κατανομή των Γενικών Αντιπροσώπων».

Σημείωσε ότι «μετά από τα αποτελέσματα δίνεται ένα περιθώριο χρόνου λίγων ημερών με βάση το Καταστατικό της Οργάνωσης για τον καταρτισμό των διαφόρων σωμάτων της ΟΕΛΜΕΚ, που είναι μια καθιερωμένη διαδικασία».

Εξήγησε ότι συνήθως μέχρι τώρα χρειαζόταν συνεργασία διαφόρων Κινήσεων για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στο Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο, οπότε, όπως σημείωσε, είναι από τη μια οι εκλογές και μετά έχουν ενδιαφέρον και οι συνεργασίες που θα γίνουν μετά τις εκλογές, για να εξασφαλιστεί η απαραίτητη πλειοψηφία στα σώματα της ΟΕΛΜΕΚ.

Είπε ότι «ευτυχώς δεν επικρατεί μεγάλη ένταση και συγκρούσεις φθάνοντας στις σημερινές εκλογές. Αυτό με ικανοποιεί πλήρως γιατί είναι σημαντικό για τους καθηγητές και τις καθηγήτριες που υπηρετούν την παιδεία και τον πολιτισμό να μπορούν να συζητούν ήρεμα, να διαλέγονται. Είναι το κλίμα που ταιριάζει στους εκπαιδευτικούς, αυτό που επικράτησε προεκλογικά το ίδιο πιστεύω θα συμβεί και σήμερα κατά την ημέρα των εκλογών», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση ποια προβλήματα τίθενται ενώπιον της νέας ηγεσίας, ο κ. Κωνσταντινόπουλος, είπε πως «όποια και να είναι η νέα ηγεσία, τα θέματα που υπάρχουν είναι αρκετά. Πρώτα απ΄ όλα είναι η νομοθεσία που αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή για τη διαφοροποίηση του ζητήματος της αξιολόγησης των μαθητών, που θα αντικαταστήσει τις εξετάσεις τετραμήνων που έχουν δημιουργήσει αρκετά προβλήματα τα τελευταία χρόνια. Είναι κι άλλα εκπαιδευτικά ζητήματα, όπως ζητήματα των αναλυτικών προγραμμάτων της διδακτέας ύλης κ.ο.κ.».

Από εκεί και πέρα, συνέχισε, υπάρχουν εργασιακά ζητήματα που αφορούν μεταξύ άλλων την αδήριτη ανάγκη αύξησης των μονοργανικών θέσεων για να μην προκληθούν σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή του νέου συστήματος διορισμού και πολλά άλλα.