You are here

Ομαλά κύλησε η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

10/09/2018 15:31

Ομαλά κύλησε, σε παγκύπρια βάση, η σημερινή πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς 2018- 2019 για τους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των βαθμίδων, κατά την οποία τα παιδιά πήραν βιβλία, κατανεμήθηκαν σε τάξεις, πήραν ένα ωρολόγιο πρόγραμμα και ξεκίνησαν μαθήματα.
 
Ωστόσο, το σημερινό πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς ξεκίνησε κάτω από δύσκολες συνθήκες λόγω του αδιέξοδου που επήλθε στο διάλογο ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και της κρίσης στον χώρο της παιδείας.

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις πρόσφατα αποφάσισαν και έθεσαν σε ισχύ, εντός σχολικών μονάδων, σειρά μέτρων λόγω του αδιεξόδου, αποσύροντας, ωστόσο, το μέτρο της μη διανομής των βιβλίων στα παιδιά. Ανάμεσα στα μέτρα ήταν και η μη ανάγνωση του μηνύματος του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Χαμπιαούρη, και σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, όντως δεν έγινε η ανάγνωση του μηνύματος του Υπουργού.
 
Μετά την καθορισμένη ώρα προσέλευσης των παιδιών, οι μαθητές και οι μαθήτριες συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του σχολείου, όπου απηύθυναν οι Διευθυντές και οι Διευθύντριες των σχολείων ένα σύντομο χαιρετισμό, και στη συνέχεια κατανεμήθηκαν σε τμήματα, τους δόθηκαν βιβλία από τους δασκάλους και τους καθηγητές, τους δόθηκε το ωρολόγιο πρόγραμμα και άρχισαν κανονικά τα μαθήματα.  
 
Στα Δημοτικά, στα παιδιά της πρώτης τάξης έγινε, επιπρόσθετα, μια ξενάγηση στους χώρους του σχολείου.
 
Ο Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, Κυπριανός Λούης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι τη σχολική χρονιά 2018-2019 λειτουργούν 114 σχολεία εκ των οποίων 64 γυμνάσια, 38 λύκεια και 7 εξατάξια σχολεία, με πλήρη γυμνασιακό και λυκειακό κύκλο.
Ανέφερε, επίσης, ότι λειτουργούν 5 εσπερινά γυμνάσια – λύκεια.
 
Όπως είπε, συνολικά φοιτούν 22.858 μαθητές στα γυμνάσια και 17.150 μαθητές στα λύκεια. Δηλαδή είναι περίπου οι ίδιοι αριθμοί με πέρσι, λίγο πιο πάνω φέτος. Μόνο που έχουμε περισσότερους μαθητές στα γυμνάσια και λιγότερους στα λύκεια φέτος, ανέφερε.
 
«Έχουν παραληφθεί και αποσταλεί και διανεμηθεί όλα τα βιβλία στις σχολικές μονάδες, με την βοήθεια και της αποθήκης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Έχουν αναρτηθεί πολύ έγκαιρα από τις αρχές Ιουλίου αναλυτικά προγράμματα και το περίγραμμα ύλης όλων των γνωστικών αντικειμένων. Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της στελέχωσης και το καλοκαίρι έχει καταρτιστεί κατάλογος σχολείων όπου έχουν επισκεφτεί επαρχιακοί Α’ Λειτουργοί με τους Λειτουργούς υγείας και ασφάλειας του Υπουργείου Παιδείας, σε συνεννόηση με τις αντίστοιχες σχολικές εφορείες και τις τεχνικές υπηρεσίες και εξέτασαν τα επιμέρους προβλήματα ασφάλειας και έδωσαν λύσεις», συμπλήρωσε.
 
Τα σχολεία, συνέχισε ο κ. Λούη, λειτουργούν ομαλότατα και οι μαθητές είναι στις τάξεις.
 
Ερωτηθείς για βανδαλισμούς που σημειώθηκαν λίγο πριν την σημερινή έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο κ. Λούη είπε ότι μία κακή συνήθεια που υπάρχει τα τελευταία δύο χρόνια και είναι ξενόφερτη από μαθητές οι οποίοι θεωρούν ότι πρέπει να διαθέσουν τον χρόνο, την παραμονή πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς με διάφορες παιδικού τύπου συμπεριφορές, να υποδεχτούν τη νέα σχολική χρονιά μερικές φορές προβαίνοντας με τη ρίψη κροτίδων ή την αναγραφή συνθημάτων.
 
«Οφείλω να σας πω ότι επειδή γνωρίζαμε τα φαινόμενα αυτά, είχαμε καταρτίσει σχέδιο δράσης. Ήρθαμε σε επικοινωνία με τους εμπλεκόμενους συνεργάτες και φορείς οι οποίοι μας βοήθησαν και εδώ να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την αστυνομία αλλά και τις σχολικές εφορείες και τους συνδέσμους γονέων για τις ενέργειες που έκαναν στο βαθμό που μπορούσαν να απωθήσουν ενέργειες αρνητικές. Αυτή την στιγμή καταφέραμε αυτά τα γεγονότα να είναι εκτός σχολικών μονάδων. Άρα διαφυλάξαμε τη δημόσια περιουσία αλλά παράλληλα και τη λειτουργικότητα των σχολικών μονάδων. Είναι επεισόδια τα οποία έχουν γίνει εν μέρει από άτομα που ήταν εκτός σχολικών χώρων», πρόσθεσε.  
  
Ο Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης Χρήστος Χατζηαθανασίου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, είπε ότι με βάση τις εγγραφές του Μάη του 2018 , είχαν 51.748 παιδιά στα δημοτικά σχολεία, δηλαδή 666 περισσότερα παιδιά από πέρσι.
 
«Έχουμε 331 δημοτικά σχολεία σε σχέση με 332 σχολεία που είχαμε πέρσι. Τα νηπιαγωγεία είναι φέτος είναι 272 φέτος έναντι 271 φέτος. Οι μαθητές μας ήταν 11.825 και ήταν μειωμένη κατά 250 σε σχέση με πέρσι. Δεν είναι τελικοί αριθμοί. Είναι αριθμοί του Μαΐου του 2018 με τις επιβεβαιώσεις εγγραφών. Ο τελικός αριθμός των παιδιών που φοιτούν στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία θα οριστικοποιηθούν εντός αυτής της εβδομάδας όταν θα δοθούν από το κάθε σχολείο ξεχωριστά ο ακριβής αριθμός των παιδιών που έχουν παρουσιαστεί στα σχολεία», ανέφερε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χατζηαθανασίου είπε ότι αισθάνονται πολύ ικανοποιημένοι  από την εξέλιξη της πρώτης ημέρας.
 
«Πιστεύουμε ότι κύλησαν όλα ομαλά. Αυτή την ενημέρωση είχα από τα επαρχιακά γραφεία. Τα όποια μεμονωμένα προβλήματα ήταν μικρής έκτασης και διαχειρίσιμα. Έχουμε κάνει καλή αρχή παρά τα δεδομένα που επικρατούν στην περιδέουσα ατμόσφαιρα. Ευχόμαστε αυτό το κλίμα να βελτιωθεί στη συνέχεια και τα σχολεία μας, να λειτουργήσουν με το καλύτερο δυνατό τρόπο», πρόσθεσε.
 
Ο Διευθυντής της Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης Ηλίας Μαρκάτζιης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, είπε ότι όλα κύλησαν ομαλά κατά την σημερινή πρώτη ημερά και πρόσθεσε ότι με βάση ενδεικτικά στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους, φέτος φοιτούν 4.400 μαθητές συν 150 για την μαθητεία και ακόμα 300 για την νυχτερινή.
 
«Είναι σχεδόν κοντά στις 5.000. Έχουμε ακόμα εγγραφές, αλλαγές, και έτσι δεν μπορούμε να πούμε συνολικό αριθμό», πρόσθεσε.
 
Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, σε δηλώσεις στο Δημοτικό Σχολείο Αποστόλου Λουκά, στο Στρόβολο, είπε ότι σήμερα πρώτη μέρα των παιδιών στο σχολείο, «νομίζω ότι όλα είναι έτοιμα προκειμένου τα παιδιά να αισθανθούν τη χαρά των πρώτων ημερών, ανεξάρτητα από τα όσα έχουν διαδραματιστεί ανάμεσα στους μεγάλους όλο αυτό το διάστημα».
 
Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, σε δηλώσεις του από το Λύκειο Εθνομάρτυρα Κυπριανού, στο Στρόβολο, είπε ότι σήμερα τα σχολεία άνοιξαν τις πόρτες τους και υποδέχτηκαν τις χιλιάδες των μαθητών μας.
 
«Η μέρα φαίνεται να κυλά ομαλά. Οι μαθητές προσήλθαν κανονικά στο χρόνο που ήδη γνωρίζουν, έγιναν όλες οι διαδικασίες που θα έπρεπε να γίνουν, δηλαδή οι συγκεντρώσεις, δόθηκαν οδηγίες πως θα κυλήσει η μέρα . Η μέρα περιλαμβάνει και τη διανομή των βιβλίων. Απ’ εκεί και πέρα, οι μαθητές θα πάρουν πρόγραμμα το οποίο θα είναι άτυπο, το οποίο στην ουσία θα είναι ένα πρόγραμμα εβδομάδας για το πως θα κυλήσει το ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου καθόλη την διάρκεια της εβδομάδας», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Σωκράτους ευχήθηκε σε όλους τους μαθητές, αλλά και στους εκπαιδευτικούς καλή σχολική χρονιά.
 
«Οι εκπαιδευτικοί είναι εδώ και παρά τα όσα έχουν προηγηθεί και παρά την απογοήτευση που βίωσαν όλα αυτό το διάστημα για την απαξίωση, θα αφήσουν όλα αυτά στο περιθώριο, γιατί πάνω απ’ όλα είναι το έργο, το λειτούργημα του εκπαιδευτικού που θα πρέπει να επιτελέσουν με το καλύτερο τρόπο. Όπως, λοιπόν, ο καθένας αφήνει τα προβλήματα του στο σπίτι έτσι και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να αφήσουμε όλα τα προβλήματα, το τι προηγήθηκε λοιπόν όλο το προηγούμενο διάστημα να προσπαθήσουμε να δώσουμε το καλύτερο δυνατόν εαυτό μας για το καλό των παιδιών μας, για το καλό της εκπαίδευσης», κατέληξε.