You are here

Πανεπιστήμιο Νεάπολις: Μονόδρομος η διεθνής αγορά

16/08/2019 06:00

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν όχι μόνο τα ιδιωτικά αλλά και τα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου είναι η διεθνοποίηση τους και η στροφή τους στη διεθνή αγορά, αναφέρει η λέκτορας στα χρηματοοικονομικά του πανεπιστημίου Νεάπολις Μιχαηλίνα Σιακαλλή.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη StockWatch, η κ. Σιακαλλή αναφέρει ότι πρωταρχικός στόχος της πολιτείας θα πρέπει να γίνει η υλοποίηση του σχεδίου της για να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης.

Στόχος πρέπει να είναι να αναπτυχθούν μηχανισμοί ώστε να ανεβούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στη κλίμακα αξιολογήσεων των διεθνών πανεπιστημίων.

Επίσης, προσθέτει, η δημιουργία νέων προγραμμάτων πέραν των παραδοσιακών που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας, των τεχνολογιών και της αγοράς αποτελεί μια πρόκληση για όλα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου, την ίδια στιγμή που ενισχύονται οι πρακτικές διαστάσεις των προγραμμάτων και η διασύνδεση τους με την αγορά εργασίας.

Επισημαίνει ακόμη ότι η μόνη διέξοδος για τα υπάρχοντα ή και μελλοντικά πανεπιστήμια είναι η διεθνής αγορά.

Στη συνέντευξή της η κ. Σιακαλλή, αναφέρεται στα μελλοντικά πλάνα του πανεπιστημίου και τους στόχους του ενώ κάνει αναφορά και στο προφίλ των φοιτητών, που προέρχονται τόσο από την Κύπρο και Ελλάδα, όσο και από άλλες χώρες.

Σημειώνει ότι τα προγράμματα του πανεπιστημίου Νεάπολις τόσο τα προπτυχιακά αλλά και τα μεταπτυχιακά συνδέονται άμεσα με την αγορά εργασίας αφού όπου είναι δυνατόν εφαρμόζεται η πρακτική άσκηση έτσι ώστε οι φοιτητές και φοιτήτριες να έχουν τα απαραίτητα επαγγελματικά εφόδια ακόμα και πριν την αποφοίτηση τους.

Η δημιουργία προγραμμάτων που αφορούν τον κλάδο της υγείας όπως για παράδειγμα η δημιουργία ιατρικής σχολής βρίσκεται στα μελλοντικά πλάνα του πανεπιστημίου Νεάπολις.

Η κ. Σιακαλλή σημειώνει επίσης ότι τα νέα προγράμματα σπουδών θα ενσωματώνουν τις νέες τεχνολογίες και θα ικανοποιούν τις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς.

To πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου ιδρύθηκε το 2007 και δέχθηκε τους πρώτους φοιτητές του το 2010.

Της Γεωργίας Χαννή