You are here

Πίσω στις τάξεις με rapid test μαθητές και προσωπικό

05/05/2021 16:44

Ενόψει της επιστροφής και φοίτησης με φυσική παρουσία των μαθητών/μαθητριών στα σχολεία, στις 10 Μαΐου 2021, το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση, υπενθυμίζοντας και καλώντας τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/μαθητριών Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, όπως μεριμνήσουν ώστε τα παιδιά τους να υποβληθούν σε rapid test αντιγόνου, προκειμένου να παρουσιαστούν στο σχολείο με αρνητικό αποτέλεσμα.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι μπορεί να υποβληθούν σε τεστ, που διευκρινίζεται ότι γίνεται με λήψη ρινικού επιχρίσματος, είτε δωρεάν στα σημεία δειγματοληψίας που λειτουργούν σε όλες τις επαρχίες είτε σε εγκεκριμένο ιδιωτικό κλινικό εργαστήριο, με δικά τους έξοδα.

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο προτρέπει τους γονείς/κηδεμόνες παιδιών Δημοτικής Εκπαίδευσης των τάξεων Δ’ μέχρι Στ’ όπως προχωρήσουν σε διενέργεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (ρινική δειγματοληψία) στα παιδιά τους πριν την επαναλειτουργία των σχολείων.

Υπενθυμίζει, επίσης, ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί καθώς και άλλο προσωπικό των σχολείων οφείλουν να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο έλεγχο rapid test αντιγόνου.

Διευκρινίζει ότι κατά την επιστροφή τους στα σχολεία οφείλουν να προσκομίσουν πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος.

Το Υπουργείο Παιδείας σημειώνει ότι το πρόγραμμα ελέγχου με κινητές μονάδες δειγματοληψίας θα συνεχισθεί και στα Γυμνάσια, Λύκεια και Τεχνικές Σχολές για την εξέταση των μαθητών/ριών και του προσωπικού, σε εβδομαδιαία βάση.

Αναφέρει πως με την επαναλειτουργία των σχολείων, μετά τις διακοπές του Πάσχα, θα διενεργηθούν, επίσης, έλεγχοι με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (ρινική δειγματοληψία) στα παιδιά που φοιτούν στις Δ΄-Στ΄ τάξεις Δημοτικών σχολείων με βάση πρόγραμμα, το οποίο θα γνωστοποιηθεί έγκαιρα στα σχολεία.

Σημειώνει, τέλος, ότι η διενέργεια του τεστ δεν θα είναι υποχρεωτική, αλλά παροτρύνονται οι γονείς/κηδεμόνες όπως δίνουν τη συγκατάθεσή τους.

Επαφές με οργανώσεις εκπαιδευτικών

ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ είχαν σήμερα τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομο Προδρόμου, με τον οποίο συζήτησαν το πρωτόκολλο, το οποίο θα τεθεί το απόγευμα ενώπιον του Υπουργικού για έγκριση και αφορά τους μαθητές, που θα παρακαθίσουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις και  θα είναι κρούσματα ή επαφές.
 
Όλοι οι μαθητές, επιστρέφουν τη Δευτέρα στα σχολεία εκτός απροόπτου, ανέφεραν, σε δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Θέμης Πολυβίου και ο Γενικός Γραμματέας της ΟΛΤΕΚ Λένος Λοϊζου. Όπως αναφέρθηκε στη τηλεδιάσκεψη, για τα Γυμνάσια θα παραταθεί η χρονιά μέχρι 16 Ιουνίου, ενώ τα λύκεια θα διακόψουν τα μαθήματα στις 19 Μαΐου.
 
ΟΕΛΜΕΚ
 
Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Θέμης Πολυβίου, ερωτηθείς για το τι συζητήθηκε κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Παιδείας, είπε ότι συμφωνήθηκε το πρωτόκολλο, το οποίο θα οδηγηθεί για έγκριση και λήψη απόφασης το απόγευμα στο Υπουργικό σε ό,τι αφορά τα παιδιά που θα είναι κρούσματα ή επαφές .
 
Σε ερώτηση αν το πρωτόκολλο αφορά τις Παγκύπριες Εξετάσεις και τις εξετάσεις τετραμήνων, ο κ. Πολυβίου είπε ότι είναι για τις παγκύπριες το πρόβλημα, διότι στα τετράμηνα υπάρχει ευχέρεια αν υπάρχει πρόβλημα, να γίνει δεύτερη και τρίτη σειρά αν χρειαστεί, ενώ στις τελικές εξετάσεις δεν τίθεται έτσι θέμα.
 
Όπως είπε, θα λειτουργήσουν ένα ειδικό εξεταστικό κέντρο εκτός σχολείου σε κάθε επαρχία για τα παιδιά που είναι κρούσματα και περίπου μέχρι τρία κέντρα για τα παιδιά που είναι επαφές.
 
«Έκαναν τα πλάνα με βάση να υπάρχουν περίπου 150 κρούσματα ή 800 επαφές. Φυσικά πιστεύουμε ότι θα είναι λιγότερα τα κρούσματα. Τα παιδιά που είναι επαφές είναι υποχρεωμένα 24 ώρες πριν την εξέταση να κάνουν rapid τεστ και οι εκπαιδευτικοί, που θα επιβλέπουν και τα παιδιά που θα καθίσουν κανονικά στα σχολεία, να κάνουν τεστ 72 ώρες πριν. Επιτήρηση θα κάνει νοσηλευτικό προσωπικό. Θα γίνουν ειδικές διευθετήσεις, αν χρειαστεί, για τα παιδιά που θέλουν διευκολύνσεις. Επίσης, οι συνάδελφοι πάνω σε εθελοντική βάση θα κάνουν επιτήρηση εξ αποστάσεως. Και οι εκπαιδευτικοί θα είναι με ειδικές στολές, όπως και το νοσηλευτικό προσωπικό. Θα τους εμβολιάσουν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί», πρόσθεσε.
 
Απαντώντας για τα τάξεις των Γυμνασίων, ο κ. Πολυβίου είπε ότι για τα Γυμνάσια δεν θα χρειαστεί οποιαδήποτε απόφαση με πρωτόκολλα, επειδή δεν θα γίνουν εξετάσεις, απλώς θα παραταθεί η χρονιά μέχρι 16 Ιουνίου και θα σταλεί η σχετική εγκύκλιος πριν ανοίξουν τα σχολεία, ώστε να υπάρχουν οι οδηγίες ξεκάθαρες.
 
«Τα λύκεια θα διακόψουν τα μαθήματα στις 19 Μαΐου», σημείωσε.
 
Σε ερώτηση πώς θα προαχθούν οι μαθητές στην επόμενη τάξη, ο κ. Πολυβίου αφού είπε ότι θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν τα παιδιά, ανέφερε ότι θα περάσουν όλα, εκτός εκείνα που έχουν πρόβλημα με απουσίες και ο βαθμός της χρονιάς θα είναι ο βαθμός του πρώτου και δευτέρου τετραμήνου, δηλαδή θα προστεθούν οι δύο βαθμοί.
 
Ερωτηθείς αν συζήτησαν το θέμα του προγραμματισμού της νέας χρονιάς, καθώς και της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού, ο κ. Πολυβίου είπε ότι θα κάνουν νέα τηλεδιάσκεψη σε δύο με τρεις μέρες για όλα τα άλλα θέματα.
 
«Για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού μάς είπε σήμερα κάποια πράγματα και θα μας δώσει γραπτώς τις εισηγήσεις για να μπορέσουμε να τοποθετηθούμε», συμπλήρωσε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση αν ο Υπουργός έδωσε κάποια ένδειξη αν θα επιστρέψουν οι μαθητές από τη Δευτέρα στα σχολεία, ο κ. Πολυβίου είπε ότι η ένδειξη που υπάρχει είναι ότι θα επιστρέψουν κανονικά.
 
«Εμείς αυτό που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι θέλουμε να ληφθούν τα μέτρα ασφάλειας, ώστε να προστατευτούν οι συνάδελφοι και να μην υπάρχει πρόβλημα με την υγεία τους που θα κάνουν επιτηρήσεις. Το ίδιο και για τα παιδιά να υπάρχουν τα πρωτόκολλα και αναμένουμε ότι μετά την έγκριση σήμερα του Υπουργικού, θα καθοριστούν και τα συγκεκριμένα εξεταστικά κέντρα για να ξέρουμε», πρόσθεσε.
 
ΟΛΤΕΚ
 
Ο Γενικός Γραμματέας της ΟΛΤΕΚ Λένος Λοϊζου, ερωτηθείς για τη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Παιδείας, είπε ότι μίλησαν για την διεξαγωγή των Παγκύπριων Εξετάσεων και τα μέτρα που θα παρθούν.

«Είπαμε να προετοιμαστούμε για τις Παγκύπριες. Θα υπάρχει ειδική αίθουσα για τα κρούσματα, ειδική αίθουσα για τις στενές επαφές. Θα έχει νοσοκομειακό προσωπικό. Οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα επιτηρούν τις ειδικές αυτές αίθουσες, θα είναι με ειδική στολή», πρόσθεσε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λοϊζου είπε ότι επιστρέφουν τη Δευτέρα όλοι οι μαθητές, εκτός απροόπτου στα σχολεία.
 
«Στο παρόν στάδιο επιστρέφουν όλοι. Σήμερα έχει Υπουργικό, στις 18.30, στο οποίο ο Υπουργός θα συμμετέχει με τηλεδιάσκεψη και επίσης όπως μας είπε θα κάνουν ακόμα ένα Υπουργικό την Κυριακή. Οι μαθητές μέχρι στιγμής επιστρέφουν όλοι πίσω. Θα διενεργείται rapid test δύο φορές την εβδομάδα αντί μία. Θα προσπαθήσουμε να έχουμε κινητές μονάδες για διενέργεια του rapid test δύο φορές την εβδομάδα στο σχολείο», σημείωσε.
 
Αναφορικά με την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού, ο κ. Λοϊζου είπε ότι για το θέμα αυτό, ο Υπουργός Παιδείας τους είπε κάποιες προκαταρκτικές εισηγήσεις.
 
«Θα τις μελετήσουμε. Θα περιμένουμε τις γραπτές εισηγήσεις και θα μιλήσουμε ξανά», κατέληξε.

ΠΟΕΔ

Εξάλλου, μετά από τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Παιδείας, η πρόεδρος της ΠΟΕΔ Μύρια Βασιλείου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα, ώστε να υπάρχει ασφάλεια και να μειωθεί ο κίνδυνοσ δημιουργίασ αλυσίδων μετάδοσης του ιού.

Η τηλεδιάσκεψη αφορούσε κυρίως, το θέμα της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού. Η κα. Βασιλείου είπε ότι κατά τη διάρκεια της τηλεσυνάντησης, έγινε αναφορά στο επικείμενο άνοιγμα των σχολείων, με τις έως τώρα ενδείξεις να είναι θετικές για το άνοιγμα.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας αναφέρεται ότι με την ευκαιρία και μετά από ερωτήματα που διατυπώθηκαν, ο Υπουργός Παιδείας ενημέρωσε την ΠΟΕΔ ότι με το τέλος των διακοπών του Πάσχα τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν κανονικά, την ημέρα που λήγει μάλιστα και η εφαρμογή των έκτακτων μέτρων που ίσχυσαν το τελευταίο διάστημα, εφόσον δεν υπήρξε καμία διαφορετική απόφαση.

Ερωτηθείσα για το θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, η κα. Βασιλείου είπε ότι η ΠΟΕΔ έτυχε ενημέρωσης αναφορικά με τα κύρια σημεία πρότασης «που θα μας δοθεί γραπτώς τις επόμενες μέρες από πλευράς Υπουργείου, αναφορικά με το ζήτημα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών».

«Το ζήτημα αυτό απασχολεί τους εκπαιδευτικούς εδώ και πολλά χρόνια και κατά καιρούς, υπήρξαν διάφορες προτάσεις στο τραπέζι. Η ΠΟΕΔ διαχρονικά είχε συμβάλει εποικοδομητικά στη διαμόρφωση προτάσεων, οι οποίες δεν καρποφόρησαν», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης, η ΠΟΕΔ έθεσε διάφορους προβληματισμούς και ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις για κάποια σημεία.

«Αναμένουμε και τη γραπτή πρόταση η οποία θα μελετηθεί από τα συλλογικά όργανα της ΠΟΕΔ το επόμενο διάστημα», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι κατά τη διάρκεια της τηλεσυνάντησης, έγινε αναφορά στο επικείμενο άνοιγμα των σχολείων, με τις έως τώρα ενδείξεις να είναι θετικές για το άνοιγμα.

«Τονίζουμε πάντοτε ότι για την ΠΟΕΔ το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα, τα οποία θα συμβάλλουν ώστε να υπάρχει ασφάλεια και να μειωθεί ο κίνδυνος δημιουργίας αλυσίδων μετάδοσης του ιού», συμπλήρωσε. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας αναφορικά με την τηλεδιάσκεψη του Υπουργού Παιδείας με την ΠΟΕΔ, στην οποία συμμετείχε και ο Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης Μάριος Στυλιανίδης, ο κ. Προδρόμου υπογράμμισε ότι «στρατηγικός στόχος του Υπουργείου, αλλά και της Κυβέρνησης, είναι η εισαγωγή ενός πιο λειτουργικού, ρεαλιστικού και αποτελεσματικού σχεδίου αξιολόγησης και αυτό είναι κάτι που θα βελτιώσει την παρεχόμενη ποιότητα της εκπαίδευσης, θα ικανοποιήσει την ανάγκη λογοδοσίας του σχολείου και του εκπαιδευτικού συστήματος απέναντι στην κοινωνία, αλλά και τους όρους και τις συνθήκες υπηρεσίας και ανέλιξης των εκπαιδευτικών ».

Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι η πρόταση του Υπουργείου για την αξιολόγηση που παρουσιάζεται σήμερα βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε εκείνη που εκπονήθηκε από την ειδική Επιτροπή υπό την Προεδρία του Καθηγητή Κώστα Χρήστου, που λειτούργησε τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και σε άλλες προηγούμενες μελέτες.

Η πρόταση προνοεί αξιολόγηση των εκπαιδευτικών στη βάση τεσσάρων τομέων: α. επαγγελματική γνώση / ανάπτυξη, β. διδακτική / επαγγελματική επάρκεια, γ. οργάνωση, διοίκηση, επικοινωνία, δ. γενική συμπεριφορά / δράση.

Για κάθε τομέα προνοούνται μετρήσιμα και αντικειμενικά κριτήρια των οποίων η βαρύτητα θα διαφοροποιείται ανάλογα με τη θέση που υπηρετεί ο εκπαιδευτικός.

Στην αξιολόγηση θα λαμβάνουν μέρος με διακριτό ρόλο τόσο οι επιθεωρήσεις όσο και η διεύθυνση του σχολείου, ενώ προτείνεται αριθμητική κλίμακα μέχρι το 100 ούτως ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια ακριβούς αποτύπωσης και διάκρισης.

Μια πρόσθετη καινοτομία είναι η πρόταση για τη δυνατότητα εξέτασης ενστάσεων σε δευτεροβάθμιο επίπεδο.

Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η τακτική και συντρέχουσα αξιολόγηση, η οποία θα ξεκινά από τα πρώτα χρόνια της υπηρεσίας των εκπαιδευτικών, ενώ θα υπάρχει και ξεχωριστή διαδικασία αξιολόγησης και όσων υπηρετούν με σύμβαση ή ως αντικαταστάτες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, συμφωνήθηκε ότι θα τεθεί μέσα στις επόμενες μέρες ένα προκαταρκτικό γραπτό κείμενο, προκειμένου να διατυπωθούν γραπτώς εισηγήσεις και τοποθέτηση επί της πρότασης από την πλευρά των εκπαιδευτικών οργανώσεων.

Με την ευκαιρία και μετά από ερωτήματα που διατυπώθηκαν, ο Υπουργός ενημέρωσε ότι με το τέλος των διακοπών του Πάσχα τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν κανονικά, την ημέρα που λήγει μάλιστα και η εφαρμογή των έκτακτων μέτρων που ίσχυσαν το τελευταίο διάστημα, εφόσον δεν υπήρξε καμία διαφορετική απόφαση.

Υπογράμμισε ωστόσο τη σημασία της συνεχούς τήρησης των μέτρων υγειονομικής προστασίας και υπενθύμισε την υποχρέωση των εκπαιδευτικών να προσέρχονται στα σχολεία με αρνητικό αποτέλεσμα σε διαγνωστικό έλεγχο αντιγόνου.

Συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο να ισχύσει στο επόμενο διάστημα γενική ρύθμιση για κάποιου είδους ηλεκτρονικού «πράσινου πιστοποιητικού».