You are here

Προδρόμου: Δεν υπάρχει άλλη πρόταση για εκπαίδευση

24/08/2018 14:28

Σε περίπτωση που απορριφθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, δεν θα υπάρχει άλλη πρόταση από την πλευρά της Κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε μια τέτοια εξέλιξη, σημείωσε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους όσα ανακοινώθηκαν από τη χθεσινή συνάντηση δεν θα μπορούν να ισχύουν. «Υπήρχε αίτημα για διάλογο, έγινε διάλογος, εδώ και δύο μήνες», είπε.

Ερωτηθείς αν χθες μετά τη σύσκεψη είχε δοθεί η εικόνα από την ηγεσία των εκπαιδευτικών οργανώσεων ότι θα απέρριπταν την πρόταση της κυβέρνησης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «χθες, μετά από πολύωρη σύσκεψη και μετά από συμβιβασμό ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση αποφάσισαν να δεχθούν ένα προηγούμενο αίτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ειδικά για μια δυνατότητα πρόωρης αφυπηρέτησης εκπαιδευτικών χωρίς τις επιβαρύνσεις που ισχύουν γενικότερα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και υπήρχε η εντύπωση ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε μάλιστα να δημιουργηθούν και πρόσθετες θέσεις για να έχουμε την πρόσληψη νέων εκπαιδευτικών στο σύστημα.

«Οι προτάσεις, στις οποίες καταλήξαμε ήταν προτάσεις που προέκυψαν μέσα από διαπραγμάτευση, λαμβάνοντας υπόψη τη γενική φιλοσοφία ότι ένα μέρος του οφέλους μπορεί να διατεθεί προς όφελος των εκπαιδευτικών και λαμβάνοντας υπόψη ότι θα έπρεπε να ξεκινήσει άμεσα ένας σφαιρικός διάλογος εφ’ όλης της ύλης για τον πλήρη εξορθολογισμό του συστήματος», ανέφερε.

«Τα όσα ακούγονται από το πρωί και συγκεκριμένα μια σύσταση της ΟΕΛΜΕΚ προς τους Διευθυντές των σχολείων, δημιουργούν ανησυχίες. Τυχόν εφαρμογή αποφάσεων για αποχή από την εκτέλεση καθηκόντων, όπως η σημερινή έκκληση της ΟΕΛΜΕΚ, μας αναγκάζει να υπογραμμίσουμε ότι ανάλογη θα είναι και η αντίδραση της κυβέρνησης», τόνισε.

«Εάν έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε οποιοδήποτε επίπεδο άρνηση εκτέλεσης καθηκόντων τότε θα πρέπει να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει να υποκατασταθεί το Υπουργείο Παιδείας στη λειτουργία του, από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις», είπε

Κληθείς να πει αν αναφέρεται στους διευθυντές των σχολείων, ο εκπρόσωπος είπε ότι «είναι ευνόητο ότι ανάμεσα στα καθήκοντα των διευθυντών είναι τόσο στο επίπεδο του σχολείου του οποίου προΐστανται όσο και συνολικά σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες και προετοιμασίες για την επανέναρξη της λειτουργίας του σχολείου. Είναι μέρος των καθηκόντων των διευθυντών. Η πρόσκληση του Υπουργείου σε μια κοινή σύσκεψη με τους διευθυντές ισοδυναμεί με την εκτέλεση καθήκοντος από τους διευθυντές.

«Εάν υπάρξει, είτε σε αυτό το επίπεδο είτε σε οποιοδήποτε άλλο επίπεδο, άρνηση εκτέλεσης καθηκόντων – η απεργία είναι κάτι το διαφορετικό - τότε το Υπουργείο Παιδείας είναι υποχρεωμένο, όπως θα ήταν ο κάθε εργοδότης, να λάβει τα μέτρα του», σημείωσε.

«Και δεν υπάρχει περίπτωση η Κυβέρνηση να επιτρέψει να υποκατασταθεί η λειτουργία του Υπουργείου από αποφάσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων. Αυτό είναι ξεκάθαρο, όπως ξεκάθαρο πρέπει να είναι πως εάν δεν ισχύουν οι χθεσινές αποφάσεις στις οποίες κατέληξε η σύσκεψη από κοινού – δηλαδή οι εκπαιδευτικές οργανώσεις με τον Υπουργό Παιδείας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – και εάν οι αποφάσεις αυτές απορριφθούν, τότε δεν υπάρχει καμιά άλλη πρόταση της κυβέρνησης».

«Η Κυβέρνηση είναι έτοιμη και το Υπουργείο Παιδείας έχει κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για να ξεκινήσει κανονικά η σχολική χρονιά, με την εφαρμογή και των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου στις 4 Ιουλίου», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τις ηγεσίες των Συνδέσμων Γονέων της Προδημοτικής, της Δημοτικής, της Μέσης και της Τεχνικής Εκπαίδευσης, καθώς και της Ειδικής Εκπαίδευσης.

Σε δηλώσεις του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των οργανωμένων γονέων για τη χθεσινή σύσκεψη με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και για τις προτάσεις «στις οποίες καταλήξαμε από κοινού με τους εκπροσώπους των οργανώσεων».

«Οι γονείς εξέφρασαν την έγνοια τους για το δημόσιο σχολείο, αλλά και την αποφασιστικότητα τους να υπερασπιστούν και να συνεργαστούν για αλλαγές που χρειάζονται, απαιτώντας να γίνουν ποιοτικές αναβαθμίσεις στο δημόσιο σχολείο», είπε.

Οι γονείς επανέλαβαν ότι αναμένουν και τον εξορθολογισμό προς όφελος του δημόσιου σχολείου και ότι θέλουν να δουν να προχωρούν τα προγράμματα και οι δράσεις που συζητήθηκαν σε όλο αυτό το διάστημα, είτε πρόκειται για την ασφάλεια και υγεία στα σχολεία είτε για υλικοτεχνικές υποδομές είτε και για άλλα παρόμοια προγράμματα.

Στη σημερινή σύσκεψη επιβεβαιώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι το όποιο όφελος προκύψει από τη διαδικασία του εξορθολογισμού, θα παραμείνει στην εκπαίδευση και θα επιστρέφεται κατά το ένα τρίτο στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και κατά τα δύο τρίτα στα προγράμματα και τις δράσεις υπέρ του σχολείου.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση νιώθουν την ανάγκη να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των γονέων και όλης της κοινωνίας, διότι αισθανόμαστε ότι έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε το δημόσιο σχολείο και να φροντίσουμε για την ποιότητα στην εκπαίδευση», είπε.

«Θέλουμε να ελπίζουμε ακόμη και αυτή τη στιγμή ότι οι προτάσεις, στις οποίες από κοινού κατέληξε η χθεσινή σύσκεψη με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών οργανώσεων, θα γίνουν αποδεκτές», σημείωσε.