You are here

Προδρόμου: Με λογική και πρακτικό πνεύμα μπορούμε να δώσουμε λύσεις

09/09/2020 17:38

Με κοινή λογική και με πρακτικό πνεύμα μπορούμε να δώσουμε λύσεις, δήλωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, στο πλαίσιο επισκέψεων του στο Δημοτικό Σχολείο Ακροπόλεως και το Παγκύπριο Γυμνάσιο, σημειώνοντας παράλληλα ότι το Υπουργείο Παιδείας θα συνεχίσει και τις επόμενες μέρες να εποπτεύει την κατάσταση και ότι το στοίχημα «θα πρέπει να το κερδίσουμε μέσα στα σχολεία με την τήρηση των Υγειονομικών Πρωτοκόλλων».

«Στο πλαίσιο των προετοιμασιών που γίνονται σε όλα τα σχολεία σε όλη την Κύπρο έχω επισκεφθεί σήμερα το Δημοτικό Σχολείο Ακροπόλεως και το Παγκύπριο Γυμνάσιο και έχω δει δυο σχολεία που είναι πανέτοιμα, όχι μόνο τώρα αλλά και από τις προηγούμενες μέρες, για να υποδεχθούν τα παιδιά», ανέφερε ο κ. Προδρόμου στις δηλώσεις του στο Παγκύπριο Γυμνάσιο.


Είπε ότι συνεχάρη τις δυο Διευθύντριες και το εκπαιδευτικό προσωπικό στο σχολείο της Ακρόπολης, προσθέτοντας ότι «έχω διαπιστώσει ότι έχουν λάβει μέριμνα, έχουν προνοήσει για όλα τα ζητήματα του σχολείου και για τις τάξεις της ειδικής εκπαίδευσης, καθώς και  για τάξεις που φιλοξενούν ορισμένα παιδιά που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά». Κυρίως όμως, σημείωσε, «φρόντισαν, με λογική και προνοητικότητα να διαρρυθμίσουν την κάθε τάξη διαφορετικά, ανάλογα με τις ανάγκες και τα δεδομένα».

Επίσης, συνέχισε ο Υπουργός Παιδείας, «το Παγκύπριο Γυμνάσιο -που είναι ένα σχολείο μέσα στο οποίο γίνονται τα τελευταία χρόνια κτηριολογικές εργασίες για αναβάθμιση και υπάρχουν και λυόμενες αίθουσες- είναι όχι μόνο πανέτοιμο, αλλά έχουμε δει ότι στις τάξεις υπάρχουν παντού μονοθέσια θρανία».

Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, «είναι αξιοσημείωτο ότι η Διεύθυνση του σχολείου, σε συνεργασία με τη Σχολική Εφορεία, μερίμνησε και κατάφερε να έχει τις αίθουσες έτοιμες με μονοθέσια θρανία».

Αυτό, είπε,  «είναι απόδειξη ότι όταν θέλουμε και υπάρξει ο απαραίτητος ζήλος, μπορούμε. Αυτά τα δυο σχολεία δείχνουν ότι μπορούμε να είμαστε έτοιμοι την ώρα που πρέπει».

Διευκρίνισε ότι «η διευθέτηση της συνένωσης των θρανίων δεν ήταν ούτε σχεδιασμός ούτε επιλογή του ΥΠΠΑΝ. Ήταν σχέδιο ανάγκης από τη στιγμή που η τοπική αγορά δεν μπορούσε να μας προμηθεύσει αμέσως με μονοθέσια θρανία». «Στον βαθμό που θα προμηθεύονται οι Σχολικές Εφορείες τα μονοθέσια θρανία θα αντικαθίστανται οι συνενώσεις θρανίων και θα φεύγουν αυτές οι “γέφυρες” που έχουμε δει», πρόσθεσε.

Βεβαίως, επισήμανε ο κ. Προδρόμου, «πρώτη προτεραιότητα είναι, στις λίγες εκείνες περιπτώσεις που από ανάγκη, λόγω του εμβαδού των αιθουσών, συνένωσαν τρία θρανία, αυτά να αντικατασταθούν το συντομότερο». Επομένως, ανέφερε, «σε σύντομο χρονικό διάστημα, στον βαθμό που θα μας τον επιτρέψουν οι προμήθειες, τα θρανία θα επανέλθουν παντού στην αρχική τους κατάσταση».

Εξήγησε επίσης ότι «ο σχεδιασμός που έχουμε προβλέψει είναι ότι σε κάθε αίθουσα θα χρησιμοποιούνται, αναλόγως του αριθμού των μαθητών, διθέσια θρανία για ένα μαθητή το καθένα συν όσα χρειάζεται μονοθέσια για να εξασφαλιστούν οι αποστάσεις. Είναι απλό, είναι πρακτικό και εδώ στο Παγκύπριο Γυμνάσιο έχω δει ότι με κοινή λογική και με πρακτικό πνεύμα μπορούμε να δώσουμε λύσεις».

Ο Υπουργός Παιδείας συνεχάρη ξανά «και τον Διευθυντή του Παγκυπρίου και τις δυο Διευθύντριες του Δημοτικού Ακροπόλεως, όπως και τον Πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας και θα πω ότι παγκυπρίως τα σχολεία, εκτός μερικών τοπικών εξαιρέσεων, είναι έτοιμα και θα προχωρήσουμε στη συνέχεια για την αποκατάσταση του σχεδιασμού στον βαθμό που θα έχουμε τις προμήθειες».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Προδρόμου στο γεγονός ότι στο Παγκύπριο Γυμνάσιο φρόντισαν και τα βιβλία είναι έτοιμα μέσα σε ειδικές περιβαλλοντικά φιλικές, ρούχινες τσάντες και έτσι θα παραδοθούν στα παιδιά, χωρίς πλαστικό, προσθέτοντας ότι «θα επανέλθουμε όμως γι’ αυτό».

«Κατά τα λοιπά, θα συνεχίσουμε και τις επόμενες μέρες να εποπτεύουμε την κατάσταση και νομίζω όλα θα πάνε καλά και το στοίχημα θα πρέπει να το κερδίσουμε μέσα στα σχολεία με την τήρηση των Υγειονομικών Πρωτοκόλλων, όπως ακριβώς οι εκπαιδευτικοί, οι διευθύνσεις, με τη συνεργασία βεβαίως και των γονέων, έχουμε κάνει και την προηγούμενη σχολική χρονιά» ανέφερε καταληκτικά ο Υπουργός Παιδείας.