You are here

Προώθηση ανάπτυξης μέσω εκπαίδευσης

16/01/2021 06:03

Τα δεδομένα και η πρόοδος που καταγράφεται διεθνώς στο πλαίσιο της προσπάθειας για την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ατζέντα 2030, απασχόλησε το διεθνές συνέδριο «Προωθώντας την Συνοχή της Αναπτυξιακής Πολιτικής μέσω της Εκπαίδευσης» που διοργάνωσε το Ερευνητικό Κέντρο CARDET.

Παράλληλα συζητήθηκε ο ρόλος και επίδραση που έχει ή θα πρέπει να έχει η εκπαίδευση στη διαδικασία αυτή, καθώς και προσεγγίσεις και δράσεις που θα πρέπει να προωθηθούν τόσο από πλευράς των εκπαιδευτικών υπηρεσιών όσο και από τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για την ενίσχυση της Παγκόσμιας Εκπαίδευσης.

Ο Stefan Grasgruber-Kerl - ο οποίος συμπροεδρεύει στον οργανισμό CONCORD GCE στον τομέα της Παγκόσμιας Εκπαίδευσης για την Ιθαγένεια ανέλυσε το ρόλο και τις δράσεις των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στο πεδίο σε τοπικό, εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο. 

Σημείωσε ότι η παγκόσμια εκπαίδευση για την ιθαγένεια είναι ένα βασικό εργαλείο στην απόκτηση κριτικής κατανόησης του κόσμου γύρω μας και στη δημιουργία μιας ενεργού παγκόσμιας κοινωνίας των πολιτών.

Όταν οι άνθρωποι είναι περισσότεροι ενημερωμένοι για τον κόσμο τους, μπορούν να κάνουν καλύτερες επιλογές, τόνισε. «Όλοι θα συμμετάσχουμε στη δημιουργία νέων οραμάτων για έναν καλύτερο και πιο βιώσιμο κόσμο με σεβασμό της διαφορετικότητας και κατανόηση της αμοιβαίας αλληλεξάρτησής μας», σημείωσε.

Επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αναπτύξει μια βιώσιμη στρατηγική μέχρι το 2030 για τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης Ευρώπη 2030.

H Προϊστάμενη της Μονάδας για την Εκπαίδευση το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Αραβέλλα Ζαχαρίου ανέφερε ότι οι στόχοι αειφόρου ανάπτυξης δεν είναι μια εναλλακτική λύση, αλλά είναι η μόνη επιλογή για τη διαμόρφωση περισσότερο ειρηνικός και ευημερούμενος κόσμος σε έναν υγιή πλανήτη.

Σημείωσε ότι ο σχηματισμός ενεργών πολιτών, οι οποίοι έχουν αίσθηση ευθύνης - θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει το κοινή επείγουσα ανάγκη να οικοδομήσουμε ειρηνικά, απλά, ανεκτικές και βιώσιμες κοινωνίες, ενεργοποιώντας τις απαραίτητες θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο υπάρχουμε και συνυπάρχουμε με άλλους και το πλανήτης.

Ο Δρ. Μιχαλίνος Ζεμπύλας από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου ανέφερε ότι η παγκόσμια εκπαίδευση και η εκπαίδευση γενικά θα προφανώς δεν εξαλείφει τη φτώχεια και την αδικία, αλλά μπορεί σίγουρα να κάνει σημαντική συμβολή, εάν βρίσκεται σε ένα σύνολο πολιτικών σε μια σειρά τομέων πολιτικής που υποστήριξη της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εξάλειψης της φτώχειας.

Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου,  ο Δρ. Fabien Tondel - Πολιτικός Αρμόδιος στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαχείρισης Αναπτυξιακής Πολιτικής σκιαγράφησε τα δεδομένα και εξελίξεις διεθνώς όσον αφορά την αναπτυξιακή πολιτική κάνοντας αναφορά σε τομείς που χρειάζεται περεταίρω επένδυση καθώς και χώρες στις οποίες καταγράφεται πρόοδος.

Το InterCap υλοποιείται με τη στήριξη του προγράμματος EuropeAid και έχει ως στόχο την προώθηση της γνώσης και καλύτερης αντίληψης των θεμάτων της μετανάστευσης και αειφόρου ανάπτυξης καθώς και των υπάρχοντών δεδομένων και προκλήσεων για τους πολίτες σε ένα αλληλεξαρτώμενο κόσμο. Το έργο υλοποιείται από το Ερευνητικό Κέντρο CARDET σε συνεργασία με 12 οργανισμούς και περιλαμβάνει δράσεις σε 12 Ευρωπαϊκές χώρες με βασική στόχευση την ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά και την ενίσχυση των γνώσεων και ικανοτήτων των εκπαιδευτικών να διδάξουν θέματα που άπτονται των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης.

Της Γεωργίας Χαννή